Ion Iliescu sustine ca PSD nu este pregatit pentru anticipate cum a anuntat Mircea Geoana

Autor: Iulian Anghel 13.02.2008
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca, in opinia sa, PSD nu este pregatit pentru alegeri anticipate, o pozitie opusa celei exprimate de seful social-democratilor, Mircea Geoana, care luni a cerut in numele partidului demisia de onoare a Guvernului si organizarea de alegeri legislative anticipate care sa fie convocate eventual odata cu cele locale.
Mircea Geoana nu a comentat declaratiile lui Ion Iliescu. Discutiile despre anticipate au fost singurul subiect pe ordinea de zi a unei sedinte la varf a PSD de luni, iar surse din partid spun ca majoritatea celor prezenti, inclusiv Iliescu, au fost de acord cu varianta organizarii lor printr-o intelegere cu toate celelalte partide.
Luni PSD s-a consultat cu UDMR si PC pe aceasta tema. UDM R a respins, dar nu categoric, varianta alegerilor anticipate pentru ca ar crea, dupa cum spune liderul Uniunii, Marko Bela, haos. PC nici nu le-a aprobat, dar nici nu le-a respins, in vreme ce principalul partid vizat, PNL, si-a exprimat optiunea in felul urmator: daca PSD doreste caderea Guvernului, sa depuna o motiune de cenzura.
In privinta PD-L, acest partid a anuntat ca va sustine o eventuala motiune de cenzura care sa conduca la caderea Guvernului. Presedintia s-a pronuntat ieri impotriva anticipatelor, pe motiv ca acest subiect creeaza confuzie inainte de summit-ul NATO de la Bucuresti.
Comitetul Executiv National al PSD (un for largit de conducere) a fost convocat pentru astazi pentru a gira politic decizia conducerii restranse de a presa pentru alegeri anticipate.
PSD nu va depune o motiune de cenzura, dar tactica este urmatoarea: nu va mai sprijini niciun proiect al Guvernului, caz in care chiar liberalii isi vor da seama ca, neavand sprijin parlamentar, iesirea din criza o reprezinta anticipatele, dupa cum a afirmat seful PSD Mircea Geoana.
Aceste lucruri au fost examinate in sedinta de luni a PSD. Ieri insa Ion Iliescu a afirmat ca discutiile au fost de ordin general si nu s-a stabilit ca PSD sa ceara demisia Guvernului.
"A fost cam intepestiva aceasta chestiune si nu in spiritul discutiilor noastre din Biroul Permanent (conducerea restransa - n.n.)", a sustinut Iliescu.
Iliescu a mai spus ca nu il va sprijini pe Mircea Geoana in privinta alegerilor anticipate, urmand ca astazi, la Comitetul Executiv National, sa se discute asupra acestui subiect. Iliescu a mai spus, raspunzand unei alte intrebari, ca PSD, in opinia sa, nu este pregatit de anticipate.