Politică

Ioan Avram Muresan, acuzat ca a deturnat 1,5 milioane de dolari

09.12.2003, 00:00 25

Ioan Avram Muresan, fostul ministru al agriculturii in guvernarea 1996-2000, a fost acuzat de Parchetul National Anticoruptie (PNA) de deturnare de fonduri in valoare de 1,5 milioane de dolari, bani care ar fi ajuns la o firma din Cipru.
Anuntul a fost facut ieri dupa amiaza chiar de fostul demnitar taranist, dupa ce in cursul diminetii el a fost audiat inca o data de procurorii PNA. Initial, Ioan Avram Muresan a fost acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, dar dupa mai multe audieri la Parchetul National Anticoruptie, procurorii au schimbat incadrarea juridica in deturnare de fonduri.
Potrivit fostului ministru, banii erau pentru derularea unui proiect de consultanta, firma care urma sa deruleze proiectul fiind desemnata de autoritatile americane.
Procurorii au declansat ancheta in acest caz in urma unei sesizari privind gestionarea defectuoasa a unui credit nerambursabil de peste 28 de miliarde de lei (n.r. echivalentul a 1,5 milioane de dolari la momentul respectiv) acordat de guvernul SUA prin USAID, in timpul mandatului fostului ministru, pentru privatizarea societatilor Jimtim Jimbolia si Redias din Olt. Persoanele care au facut denuntul -doi subalterni ai lui Muresan - au sustinut ca ministrul a favorizat privatizarea celor doua societati.
Procurorii PNA au dispus, initial, inceperea urmaririi penale a lui Ioan Avram Muresan pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si a unei infractiuni de luare de mita.
In urma cu doua saptamani, Muresan a spus ca nu el a fost cel care a semnat contractul de atribuire catre firma de consultanta americana a fondului de 1,5 milioane dolari de la USAID.
Fostul ministru s-a prezentat ieri la sediul PNA, fiind convocat de procurori pentru a prezenta anumite acte, considerate relevante in acest dosar. Ieri, Muresan a fost audiat de PNA a treia data. Inainte de primele audieri - din 25,26 noiembrie - Muresan a refuzat de mai multe ori sa vina la audieri, fapt ce i-a determinat pe procurorii Parchetului National Anticoruptie sa-l dea in consemn la frontiera cu interdictia de a parasi tara. La acel moment, Muresan a motivat absenta de la audieri, potrivit procurorilor, prin faptul ca "are infiltratii in casa".



"Este o inscenare politica"
Ioan Avram Muresan, lider marcant al PNTCD, sustine ca dosarul in care este acuzat este de natura politica si este "instrumentat de PSD".
"Este o incercare disperata a PSD de a gasi ceva in sprijinul afirmatiei ca in guvernarea 1996-2000 s-a furat. Acuzatiile ce mi se aduc sunt o minciuna", a spus ieri, pentru Ziarul Financiar, fostul demnitar taranist. Muresan va pleda  nevinovat. "Imi sustin nevinovatia. Mi-o sustin de trei ani incoace. Am fost la PNA si am spus ca am obiectii la raportul pe care PNA l-a prezentat. Banii(n.r. 1,5 milioane de dolari) nu i-am dus acasa, am facut ceva cu ei. S-au produs niste ordonante de urgenta, hotarari de guvern", a spus fostul ministru. Intrebat ce documente va prezenta procurorilor pentru a-si dovedi nevinovatia, Muresan a spus ca nu el trebuie sa aduca dovezi: "Ei trebuie sa prezinte documente prin care sa dovedeasca ca sunt vinovat. Nu numai ei (n.r. liderii PSD) se bucura de prezumtia de nevinovatie, ci si eu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO