Politică

Iliescu pune cruce carierei politice a lui Nastase in PSD

28.03.2006, 00:00 10

Adrian Nastase trebuie sa manifeste decenta, situatia in care se afla nepermitandu-i sa patroneze un nou proiect politic in interiorul partidului, sustine senatorul Ion Iliescu, fost lider al partidului.

Sfatul lui Ion Iliescu catre fosta sa pupila politica: sa stea in umbra cel putin un an de zile, vreme in care partidul va scoate in prima linie oameni care nu au niciun fel de slabiciuni, vulnerabilitati si, mai presus de toate, "reprezinta masele".

Prin iesirea sa de ieri Iliescu ii da o sansa infima fostului premier de a reveni in prim-planul PSD dupa un eventual congres extraordinar care ar urma sa aiba loc in acest an.

Dupa ce saptamana trecuta a tinut conducerea PSD in fierbere printr-o demisie anuntata de apropiatii sai, Nastase a schimbat tactica: a anuntat ca lucreaza la o noua platforma social-democrata care sa fie sustinuta in cadrul unui congres extraordinar al PSD. Ar fi vorba despre un program politic, care sa intre in lupta cu alte programe ale liderilor partidului, iar cel mai bun sa castige. Nastase spera ca astfel si-ar putea face din nou loc in conducerea partidului si chiar la varful sau. Actuala conducere a PSD nu admite insa un astfel de scenariu. Au

spus-o ieri Ion Iliescu si Mircea Geoana, liderul partidului.

Iliescu nu are o functie la varful PSD, dar si-a castigat o influenta considerabila, facand, in ultimele saptamani, tot posibilul sa apara drept salvator al partidului, cel care ar fi impiedicat demisia lui Nastase, pastrand unitatea social-democratiei.

Mircea Geoana spune, la randul sau, ca intentia lui Nastase de a initia o platforma in interiorul PSD tine mai degraba de o diversiune: "A ne preface ca nu vedem care este, sau care era, intentia reala in spatele unei asa-zise platforme inseamna ca nu ne pricepem la politica".

Mai mult, Geoana crediteaza informatiile potrivit carora Nastase ar fi negociat cu Partidul Conservator ruperea unei aripi din PSD care sa adere la aceasta formatiune: "A fost o incercare de a se alatura cu un numar de deputati de-ai nostri la o alta formatiune politica, aceasta a esuat si s-a incercat introducerea acestei teme false in partid".

Asadar, nu platforma, nu incercare din partea fostului prim-ministru de reinnoire a PSD, asa cum a sustinut el, ci tema falsa. Iliescu a punctat ieri decisiv: "Decenta! Cand te afli in situatia lui (Nastase - n.n.), nu te apuci sa dai lectii altora!". Iar decenta trebuie sa-l tina pe Nastase, potrivit lui Iliescu, cel putin un an - ceea ce presupune, practic, bararea oricarei incercari din partea fostului prim-ministru de a reveni, pe termen scurt sau mediu, in politica la varf, cel putin in PSD.

Aceasta reiese din urmatorul calcul. Congresul ordinar al PSD ar urma sa se desfasoare peste aproximativ un an, data la care Nastase nu si-ar fi ispasit penitenta impusa de la centru - asta daca se va mai regasi in partid la acea vreme. Or, la acel congres, functiile de conducere vor fi impartite pentru o perioada de patru ani - nu pentru doi ani cum s-a intamplat la congresul din aprilie trecut - ceea ce inseamna ca Nastase, acum in varsta de 56 de ani, ar mai putea candida pentru o pozitie la varful PSD sau la sefia partidului abia in 2011, cand va fi implinit 61 de ani. O varsta la care nu se va mai putea prezenta ca o speranta politica.

In cazul unui congres extraordinar, care ar putea fi organizat anul acesta, este putin probabil ca Nastase sa poata reintra in lupta pentru functii - dupa cum arata declaratiile de ieri ale liderilor PSD.

Ieri, conducerea PSD a decis ca un Consiliu National - singura structura de partid care poate convoca congresul extraordinar - sa se reuneasca abia dupa raportul Comisiei Europene din 16 mai. Abia acea structura va decide daca este necesar un congres extraordinar. Deocamdata, nimeni nu se grabeste.

Intre timp, numarul fidelilor lui Nastase se subtiaza. Sprijinit, initial, potrivit unor surse PSD, de aproximativ 30 de deputati, Nastase mai are acum in preajma sa doar cativa. Ieri, un apropiat al lui Nastase, deputatul Marin Diaconescu, a demisionat din partid motivand ca nu vrea sa mai stea in partidul din care fac parte Miron Mitrea, Marian Oprisan si Viorel Hrebenciuc. Pana acum, au mai demisionat din PSD deputatii Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu, un alt deputat, Liviu Mugurel Sarbu, si el alaturi de Nastase, fiind exclus din partid. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO