Politică

Iliescu impune noi reguli in meciul din PSD: declaratia "riguroasa" de avere

25.02.2005, 00:00 12



Cu doua luni inaintea Congresului, PSD trece prin framantari provocate de reasezarea ierarhiei in partid. Se fac acuzatii grele, unele jignitoare, si se pune problema izolarii unora sau altora dintre membrii partidului. In acest moment, Ion Iliescu, "patriarhul PSD", vine si pune punctul pe "i" in privinta mai multor teme controversate in partid, comentarii ce ar putea aduce schimbari surprinzatoare.



In perspectiva Congresului, Ion Iliescu afirma, intr-un interviu acordat Agentiei Mediafax, ca toti candidatii la functii de conducere in PSD trebuie sa-si justifice amanuntit averea dobandita dupa 1990 si sa aiba vechime in partid, pentru ca astfel PSD sa se "curete de pasarile calatoare" care au venit "la bucatele gata facute".



Introducerea criteriului de justificare a averii personale pentru accesul in functiile de conducere, la care face pentru prima data referire, a fost justificat de fostul sef al statului. Iliescu a spus ca la o intalnire avuta cu filiala sectorului 1 din Bucuresti, oamenii



s-au declarat "jigniti", ca simpli membri ai partidului, ca li se atribuie eticheta de corupti "din cauza unor netrebnici", desi ei nu au profitat de statutul PSD de partid la putere.



"Dincolo de ce prevede legea, a propus cineva spre exemplu, ca aceia care aspira la diverse functii in partid sa dea la partid niste declaratii mai riguroase de avere - ce au avut in '90, ce au acumulat, care e motivatia acestor acumulari, sa nu spuna ca are mai mult de zece mii de euro in depozite. Cat are? Are zece mii, zece milioane, un miliard? Sa spuna concret si sa judece oamenii daca aceasta chestiune are motivatie", a declarat Ion Iliescu. Fondatorul PSD o considera o propunere "pertinenta", "un element de autoaparare" a partidului care ar trebui sa functioneze la Congresul din aprilie. Totodata, Ion Iliescu spune ca la Congres fiecare candidat ar trebui sa se prezinte colegilor, sa raspunda la intrebarile acestora, asa cum s-a intamplat la alegerile de la sectorul 1. "Toti cei propusi vor fi prezentati in fata salii si fiecare sa se motiveze si sala sa judece in cunostinta de cauza pe fiecare candidat in parte. Asa ca va fi din acest punct de vedere o sita care va cerne continuu."



"Sa nu se mai admita traseisti cu pretentii"



ContestatA vehement in ultimele zile, propunerea privind introducerea unor conditii de vechime in partid de cinci pana la zece ani pentru cei care aspira la functii de conducere este sustinuta de Ion Iliescu. "Sa nu mai avem pasari calatoare care vin si se asaza pe creanga de sus a copacului, fara sa aiba habar ce e tulpina si ce e radacina plantei respective. (...) Sa nu vina asemenea oameni, pasari calatoare care culeg roadele muncii altora. (..) Sa nu se mai admita traseisti cu pretentii numai, care vin la bucatele gata facute cu truda altora. Sa puna umarul la treaba si sa ramana legati cu fundamentele unui partid", este argumentul lui Ion Iliescu. Acesta a dat drept exemplul unei tinere din organizatia sectorului 1 "fata muncitoare si isteata" care desi este de 10 ani in PSD a ramas la "perfieria" partidului.



Intrebat daca prin introducerea conditiilor de vechime nu vor fi eliminati din competitie oameni promovati de Adrian Nastase in ultimii ani, fostul sef al statului a afirmat: "De ce? Adrian Nastase este legat numai de strainasi? Adrian Nastase e legat numai de Gusa si de altii?".



De asemenea, intrebat cum vor reactiona actuali lideri precum Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Mihai Tanasescu, care se vor trezi dintr-o data simpli membri de partid, Ion Iliescu a afirmat: "Nu stiu daca simpli membri. Pana una-alta, sunt membri ai Parlamentului, sunt printre ei presedinti de comisii, au niste demnitati onorabile, iar pe linie de partid invata si ei". Ion Iliescu a confirmat ca "probabil" va candida la presedintia PSD.



"Criticile nu inseamna dezavuarea mea"



Iliescu afirma ca nu l-ar deranja daca ar avea rivali pentru prima pozitie in partid. Povesteste ca l-a sunat Cristian Diaconescu "putin agitat" ca ar fi aparut informatii ca ar candida la prima pozitie in partid. Iliescu spune ca i-a raspuns lui Diaconescu ca "n-ar fi nimic nefiresc daca ar participa". Fostul presedinte sustine ca nu il nemultumesc criticile venite de la unii oameni mai noi in PSD: "Criticile despre mine nu inseamna dezavuarea lui Iliescu, nu inseamna divergente de fond, de probleme esentiale".



Ion Iliescu nu vorbeste explicit despre relatiile lui cu Adrian Nastase, ci despre Adrian Nastase si deciziile sale politice. De asemenea, Iliescu face comentarii indreptate in directia fostului prim-ministru. Afirma, de pilda, ca guvernarea PSD a fost "cea mai reusita, cea mai coerenta". Insa, in acelasi timp, nu-si ascunde nemultumirea ca partidul "si-a pierdut identitatea", ca "a slabit forta partidului si spiritul combativ" intrucat "s-a facut greseala" ca majoritatea oamenilor din Guvern sa se regaseasca si in conducerea partidului.



Iliescu analizeaza, inca o data, cauzele pierderii alegerilor de catre PSD - proasta gestionare a aliantelor cu PUR si UDMR, fenomenele coruptiei, insa considera ca pentru trecerea partidului in opozitie intreaga conducere trebuie sa-si asume raspunderea, nu doar Adrian Nastase.



Direct sau voalat, mai multi membri ai PSD si-au facut cunoscute optiunile pentru Ion Iliescu sau Adrian Nastase, ori au sugerat ca intentioneaza sa se bata pe cont propriu pentru o functie de conducere. Dan Ioan Popescu, vicepresedinte al partidului si lider al filialei PSD Bucuresti, afirma ca Ion Iliescu este cel mai bun pentru functia de presedinte al partidului. In opinia lui Popescu, Adrian Nastase este "un om de valoare", "care va avea un cuvant greu de spus in partid", dar care a facut o serie de greseli". Popescu a spus ca se va decide daca va candida pentru un post in conducerea partidului daca va castiga un nou mandat la presedintia filialei Bucuresti. Sustinatori ai lui Iliescu



s-au declarat, de asemenea, Miron Mitrea, Sorin Oprescu, senatorul Antonie Iorgovan. Iorgovan a intrat intr-o polemica publica cu Adrian Nastase, afirmand ca va candida la orice functie la care se va inscrie acesta. "Ma deranjeaza mojiciile" ii raspundea Nastase. O declaratie de sustinere implicita a candidaturii lui Adrian Nastase a venit ieri din partea lui Dan Matei Agathon, actual secretar general al partidului. El afirma ca intentioneaza sa candideze pentru o functie de conducere in PSD, dar ca nu va candida niciodata impotriva lui Adrian Nastase. El recunoaste ca ar fi fost tentat de functia de presedinte executiv, dar ca ar fi candidat numai daca postul nu era vizat si de Nastase. "As candida insa cu placere alaturi de Victor Ponta (n.r. pentru postul de secretar general)", a spus Aghaton. Functia de secretar general este vizata si de Ioan Rus, care a anuntat ca "grupul de la Cluj" isi va anunta optiunile pentru toate functiile de conducere din partid. Intentia de a candida a declarat si Mircea Geoana, fara insa a preciza pentru ce post. In partid sunt oameni care se pronunta vehement impotriva introducerii conditiilor de vechime sustinute de Ion Iliescu. Alaturi de Adrian Nastase sunt mai multi vicepresedinti ai partidului, promovati in mandatul sau, intre care Ioan Rus, Mircea Geoana, Eugen Bejinariu, Victor Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO