Politică

Guvernul si-a asigurat sprijinul parlamentar pentru bugetul pe 2008

Guvernul si-a asigurat sprijinul parlamentar pentru bugetul pe 2008

Parlamentarii spera sa finalizeze dezbaterile la buget pana cel tarziu maine

19.12.2007, 18:35 18

Insa PSD, cel mai mare partid parlamentar, conditioneaza inca votarea bugetului de un acord intre guvern si sindicate care sa garanteze un salariu minim de 450 de lei.
Plenul reunit al celor doua Camere au inceput ieri dezbaterile pe marginea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale. PD-L care a anuntat ca va vota doar bugetul asigurarilor a acuzat ieri ca PNL a dat bani (peste 700 de milioane de euro) administratiilor locale conduse de PSD pentru ca parlamentarii acestui partid sa nu voteze impotriva.
Premierul a calificat ieri bugetul pentru 2008 drept unul "al dezvoltarii".
"Am asezat cheltuielile pe o baza solida si sanatoasa, nu crestem impozitele si taxele, nici nu introducem altele noi. Fac un apel sa depasim considerentele electorale si sa votam acest buget", a afirmat Tariceanu in plenul Parlamentului.
El a sustinut ca bugetul va fi alimentat din rezultatele cresterii economice, imbunatatirea disciplinei fiscale si largirea bazei de impozitare.
Veniturile in proiectul de buget consolidat au fost prognozate 172.798 de milioane de lei, iar cheltuielile la 184.795 de milioane de lei. Insa premierul spune ca deficitul nu va depasi anul viitor 2,7% din PIB. Datele ar putea fi usor modificate, intrucat la proiect s-au depus peste 1.000 de amendamente.
Tariceanu a anuntat si o reducere cu 6% a contributiilor la asigurarile sociale concomitent cu o largire a bazei de impozitate in cazul pensiilor. "Vom largi baza de impozitare a veniturilor prin eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata contributiilor la pensii, corelat cu eliminarea plafonului de pensii, prin egalizarea bazei de impunere pentru pensii si somaj, precum si prin includerea tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale", a afirmat premierul.
El a asigurat ca nu se va renunta la cota unica de impozitare, aratand ca introducerea acesteia, desi criticata inclusiv de Fondul Monetar International, a determinat o crestere a veniturilor bugetare cu 18% in 2005 cu 24% in 2006 si cu peste 30% in 2007.
"Cu taxe mai mici, vom incasa la buget, anul viitor, 39,3% din PIB, comparativ cu 29% in 2004. Este un buget normal pentru o Romanie proaspat intrata in clubul european si care vrea sa isi valorifice sansele", a aratat seful Guvernului.
Opozitia se indoieste insa ca Guvernul va putea colecta un asemenea procent.
Tariceanu a mai afirmat ca acesta este un buget al investitiilor si al dezvoltarii: "Bugetul trebuie sa sustina, in continuare, necesitatea unei cresteri economice accelerate in Romania, astfel incat sa putem reduce decalajele care ne separa de celelalte tari dezvoltate din Europa". El a trecut in revista "domeniile cheie" pentru care Executivul a trebuit sa asigure o finantare in raport cu "necesitatile actuale si de perspectiva", dand ca exemplu invatamantul, despre care a spus ca a primit o finantare fara precedent, si sanatatea, care va primi o alocare bugetara record.
El a amintit despre sistemul informatic de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care va asigura o gestionare mai eficienta a banilor alocati sanatatii, pentru contracararea "scurgerilor" care se produc "in domeniul medicamentelor compensate".
"Vrem sa tinem, sub control aceste costuri, astfel incat de banii pe care ii alocam sa beneficieze cat mai bine cei care sunt pacientii sistemului de sanatate", a mentionat primul-ministru.
Tariceanu a calificat agricultura drept "un domeniu sensibil si esential", in conditiile in care peste o treime din populatie traieste inca in mediul rural, mentionand ca fondurile alocate prin bugetul de stat vizeaza depasirea de catre acest domeniu a stadiului de subzistenta in care se afla.
"Prin bugetul pe care il alocam Transporturilor, vom asigura modernizarea infrastructurii romanesti, dezvoltarea retelei de autostrazi, modernizarea retelei existente de drumuri si cai ferate in asa fel incat Romania sa poata face fata provocarilor care ne stau in fata in viitor", a sustinut premierul.
Potrivit afirmatiilor premierului, cresterea economica inregistrata de Romania, pentru al saptelea an consecutiv, trebuie sa fie corect gestionata.
"Trebuie sa fim atenti la amenintarile care vin datorita crizei financiare care cuprinde sistemul financiar mondial si, de aceea, indicatorii macroeconomici au fost astfel prevazuti incat sa gestionam un buget cu prudenta", a subliniat Tariceanu. El a spus ca deficitul bugetar va ramane la un nivel maxim de 2,7%, iar inflatia prognozata va fi de 4-4,5%.
Potrivit declaratiilor sale, in anul 2008 se va inregistra o noua majorare a pensiilor, care se va adauga majorarii aplicate de la 1 noiembrie 2007, in anul 2008 urmand sa fie aplicate o serie de programe sociale "pe baza acumularilor care s-au realizat in economia romaneasca in toti acesti ani".
Opozitia a anuntat ca sustine bugetul - cu exceptia PD-L (ce va fi format din PD si PDL) care va vota doar bugetul asigurarilor sociale. Senatorul PD Radu Berceanu a sustinut ieri ca in urma unei analize asupra sumelor prevazute in bugetul de stat pe 2008, a reiesit ca pretul platit de PNL catre PSD pentru sustinerea bugetului in Parlament este de 2,4 miliarde de lei (700 de milioane de euro).
Berceanu a prezentat rezultatele unei analize facute pe tema sumelor din bugetul de stat pe 2008 catre judete, rezultatul fiind, spune el, ca PNL a oferit judetelor cu conducere locala social-democrata 2,4 miliarde de lei in schimbul votarii proiectului de buget pe 2008 in Parlament.
Berceanu a sustinut ca, la stabilirea bugetelor locale, in bugetul de stat, in perioada 2005-2006, sumele se acordau in baza unei formule de calcul stricte, bazate pe mai multe criterii, perfect cuantificabile, ceea ce ducea la stabilirea unui echilibru in acord cu necesitatile fiecarui judet in parte.
Acesta a precizat ca, la impartirea banilor, in cadrul proiectului de buget pe 2008, s-ar fi produs "un troc, pe bani, intre PNL si PSD", in schimbul sustinerii legii bugetului de stat in Parlament, suma la care s-a ajuns in aceasta "tranzactie" fiind de 2,4 miliarde de lei sau 700 de milioane de euro, PRM primind, la randul sau, bani pentru un judet, iar PC, tot pentru un judet.
Aceasta suma va ajunge, potrivit lui Berceanu, in judetele conduse de social-democrati nu prin intermediul Directiei Finantelor Publice, ci prin intermediul consiliilor judetene, care vor face impartirea banilor in functie de interesele din zona.
In opinia senatorului democrat, acordarea acestor sume catre judetele conduse de PSD are si "o bataie mai lunga", in sensul ca acesti bani ajung in teritoriu cu sase luni inainte de alegerile locale din 2008.
"Si acesta este un argument pentru care nu vom vota acest buget de stat, bazat pe vanzare-cumparare de voturi", a spus Berceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO