Politică

Guvernul din umbra al PSD este aproape gata

24.05.2005, 20:29 34

PSD isi va completa structurile de conducere prin numirea sefilor de departamente, cei care vor forma guvernul din umbra al partidului.

"Nu este un guvern din umbra, in sensul propriu, adica seful unui astfel de departament nu va fi automat ministru intr-un viitor guvern PSD", a declarat ieri presedintele PSD Mircea Geoana. Discutiile despre guvernul din umbra vor avea loc la Comitetul Executiv National al partidului de joi.

Guvernul din umbra, care va fi condus de Adrian Nastase (in calitatea sa de presedinte executiv al PSD), va avea 15 departamente si tot atatia presedinti, in randul carora se vor regasi si fosti ministri ai Cabinetului Nastase care si-au pierdut functiile politice la congresul partidului din aprilie.

Intre acestia, se vor regasi, potrivit unor surse din partid, Dan Ioan Popescu, Ilie Sarbu si Alexandru Athanasiu, care se vor ocupa de economie, agricultura, respectiv invatamant.

Potrivit lui Geoana, fiecare departament va avea un presedinte, un vicepresedinte si un secretar general, insa schema va fi largita in cazul domeniilor importante, cum ar fi cele economice si sociale, de pilda. Rolul acestui cabinet fantoma este de a analiza activitatea Guvernului in domeniile cheie si a propune solutii alternative, a declarat Geoana.

Sedinta de joi trebuie sa mai lamureasca un aspect ramas in suspensie si destul de sensibil, anume cine vor fi presedintii grupurilor parlamentare ale PSD. Liderii de grup fac parte, potrivit statutului PSD, din Biroul Permanent National (BPN, forul restrans de conducere), drept urmare vor avea un cuvant de spus in evolutia partidului, lucru care face foarte tentanta aceasta functie.

La Senat, lider de grup este, la acest moment, Ion Iliescu. El nu si-a manifestat intentia de a renunta la aceasta functie, dar a spus, raspicat, ca nu doreste sa participe la discutiile din BPN, asa cum ii cere statutul. Intr-o atare ipoteza, statutul ar trebui, teoretic, modificat pentru a impaca functia detinuta de Iliescu cu situatia de fapt. Geoana a declarat ca statutul nu va fi modificat, acest lucru putand fi facut doar de forul suprem - Congresul - care va fi convocat abia peste doi ani.

Liderul Grupului de la Camera Deputatilor este Miron Mitrea care, dupa ce a fost ales la Congres secretar general, va trebui sa lase locul altcuiva. Functia este dorita de fostul vicepresedinte al PSD, Viorel Hrebenciuc, care a ramas in afara conducerii partidului, dupa Congres. Daca va fi ales in aceasta functie, strategul PSD va reveni in forta in conducerea PSD.



Talpes a parasit partidul

Senatorul Ioan Talpes a demisionat, ieri, din PSD, motivandu-si decizia prin "comportamentul" colegilor fata de Ion Iliescu. "Plecarea din partid a fost determinata de continuarea unui comportament vis-ˆ-vis de Ion Iliescu pe care eu nu-l pot defini, care iese de sub orice formula de intelegere pentru mine", si-a explicat Talpes demisia din PSD. El a invocat si felul in care s-a desfasurat votul la Congresul partidului, unde mai multi delegati de la organizatiile judetene, mandatati sa-l voteze pe Ion Iliescu, "au fost determinati sa-si schimbe votul de diverse jocuri, interese, negocieri". "In cadrul Congresului eu consider ca ei nu aveau dreptul sa schimbe mandatul, pentru ca mandatul il puteau schimba doar organizatiile care i-au desemnat delegati la Congres", a mai spus Talpes.iulian.anghel@zf.ro



TITL: Democratii s-au suparat pe socialistii europeni



Iulian Anghel

Democratii cred ca Partidul Socialistilor Europeni nu a facut bine atunci cand a primit in randurile lui, saptamana trecuta, PSD si a amanat PD. Ei spun ca discutarea statutului celor doua partide ar fi trebuit ama-nata de socialistii europeni (al doilea grup ca pondere din Parlamentul European) pana dupa Conventia Nationala Extraordinara a PD, la care se asteapta lamurirea problemei doctrinare.

Saptamana trecuta, Partidul Socialistilor Europeani a primit PSD in randurile sale, dar a decis sa amane o discutie cu PD, pana dupa ce acest partid va decide ce cale apuca: stanga sau dreapta. In PD sunt acum doua curente, unul ar dori mentinerea orientarii de stanga a partidului si afilierea la PSE, iar altul incearca transformarea partidului intr-unul popular si afilierea la PPE (primul grup ca pondere din Parlamentul European). PD a inceput discutiile cu PPE, dar, in paralel, a facut cerere de afiliere la PSE. Socialistii au amanat insa luarea unei decizii.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, crede ca decizia de amanare trebuia aplicata ambelor partide. "Nu era nici o graba discutarea solicitarii PD si PSD de transformare a statutului de observator in cel de membru cu drepturi depline, deoarece integrarea Romaniei in UE va avea loc la 1 ianuarie 2007, nu la 1 iunie 2005. Cea mai eleganta solutie ar fi fost ca cererea de schimbare a statutului celor doua partide social-democrate sa fie abordata simultan si cu o solutie unitara pentru ambele formatiuni politice", a afirmat Emil Boc, conform caruia "la Paris lucrurile erau previzibile".

Presedintele interimar al PD considera ca, in mod normal, nu ar putea fi refuzata cererea PD de a fi admis in PSE, in conditiile in care acesta ar ramane partid social-democrat dupa Conventia Nationala Extraordinara din 25 iunie.

"Exista o reglementare interna a socialistilor europeni care spune ca, daca ai semnat Tratatul de aderare la UE si esti partid social-democrat cu drepturi depline in Internationala Socialista, primesti statutul de partid cu drepturi depline si se schimba statutul de observator pe care il aveai in acel moment", a spus Emil Boc.

La intrunirea PSE de la Paris, de saptamana trecuta, s-a discutat despre acordarea statutului de membru cu drepturi depline pentru toate formatiunile social-democrate din Romania si Bulgaria, ca urmare a semnarii de catre cele doua state a Tratatului de aderare la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO