Politică

Guvernarile CDR, PSD, PNL-PD - date comparate

04.07.2005, 19:57 32

Departamentul de analiza si politici al Institutului PRO a realizat un bilant al actelor oficiale emise in primele sase luni ale actualei legislaturi si o comparatie cu perioadele similare de activitate din 2001 si din 1997 (primii ani de guvernare ai echipelor PSD si, respectiv, CDR-USD-UDMR).

In primele sase luni de la pre-luarea mandatului, coalitia CDR-USD-UDMR a adoptat 108 legi, coalitia PSD-PUR, 332 legi, iar coalitia PD-PNL-UDMR-PUR, 184 legi. Astfel, de departe cel mai bun start in mandat a fost realizat de majoritatea PSD, in 2001. Ca ritm, actuala coalitie este pe un trend crescator. Pentru moment, ritmul de crestere tinde sa semene cu cel al PSD, dar ramane inca o diferenta majora.

In privinta hotararilor de guvern (HG), guvernul Ciorbea a adoptat in primele sase luni dupa preluarea puterii, 467 HG, guvernul Nastase, 608 HG, iar guvernul Tariceanu: 526 HG.

In privinta decretelor prezidentiale, Emil Constantinescu a emis, in primele sase luni de mandat, 289 de decrete, Ion Iliescu, 481, iar Traian Basescu, 520.

Prima concluzie este ca Traian Basescu se foloseste cel mai mult de aceasta prerogativa a sa de a emite decrete.

El conduce in acest top, iar ritmul sau de crestere arata ca e de asteptat ca tendinta sa fie de indepartare fata de "urmaritorii" sai, din dorinta de a se afirma drept cel mai activ presedinte de pana acum.

O concluzie a acestei comparatii intre institutii ne arata ca e foarte probabil ca, daca ritmul Guvernului se mentine sub ritmul Presedintiei (in ce priveste tendinta si chiar, pe alocuri, cifrele absolute de acte emise), sa se ajunga relativ rapid la punerea problemei de modificare a raporturilor institutionale intre Presedintie si Guvern (poate chiar in sensul subordonarii Guvernului fata de presedinte).

Prevalenta politica a presedintelui fata de premier pare a se confirma, iar bilantul relativ disconfortabil pentru Guvern nu poate fi justificat prin relatiile dificile la nivelul majoritatii parlamentare. Altfel spus, alegerile anti-cipate nu sunt o solutie pentru eficientizarea Guvernului. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO