Politică

Geoană îi cere lui Boc să informeze Parlamentul în legătură cu destinaţia fondurilor din privatizări

Geoană îi cere lui Boc să informeze Parlamentul în legătură cu destinaţia fondurilor din privatizări

Autor: Mediafax

12.07.2011, 21:12 355

Parlamentul nu a avut niciun cuvânt de spus în stabilireaangajamentelor pe care Guvernul le-a luat cu privire laprivatizările din sectorul energetic, iar acest lucru este denetolerat, susţine preşedintele Senatului, Mircea Geoană, într-oscrisoare adresată premierului Emil Boc.

Geoană aminteşte în scrisoarefaptul că luni a început privatizarea pe Bursa de Valori Bucureştia 9,84% din acţiunile Petrom şi că, de asemenea, potrivitcontractului de privatizare, alte 8% din acţiuni vor fi vândutesalariaţilor.

"Asta înseamnă că statul român varămâne doar cu 2,8% din acţiunile Petrom, care este nu doar cea maimare companie românească, dar deţine şi majoritatea zăcămintelor deţiţei ale ţării, precum şi majoritatea rezervelor de gazenaturale", menţionează el.

Potrivit preşedintelui Senatului,discuţiile despre vânzarea unor pachete minoritare deţinute destatul român la importante companii - foste companii naţionale -"au readus în centrul atenţiei atât oportunitatea unor astfel deoperaţiuni, cât mai ales finalitatea acestora".

"În ceea ce priveşteoportunitatea, în condiţiile în care vulnerabilităţile zonei euroşi ale Uniunii Europene în general, pot influenţa interesulinvestitorilor şi, implicit, preţul plătit, se pune în discuţiemomentul ales pentru privatizarea Petrom. Se află România însituaţia Greciei, în care este nevoită să vândă active pentru aobţine rapid bani lichizi? De ce a ales statul român să vândă circa10% din cea mai mare companie a sa, în contextul actual al pieţeide energie? În condiţiile în care, în prezent, Petrom are o valoarebursieră de peste 5 miliarde de euro, statul român se mulţumeşte sărămână cu mai puţin de 3% din acţiunile Petrom, lucru care mi separe cel puţin curios", subliniază Geoană în scrisoarea adresatălui Boc.

În ceea ce priveşte transparenţaprocesului de privatizare a Petrom, dar şi a altor activeenergetice, preşedintele Senatului spune că "este inacceptabilfaptul că Guvernul nu a informat Parlamentul în legătură cuintenţiile sale".

"Parlamentul României nu a avutniciun cuvânt de spus în stabilirea angajamentelor pe care Guvernulle-a luat cu privire la privatizările din sectorul energetic, iaracest lucru este de netolerat cu atât mai mult cu cât experienţaprivatizărilor trecute arată cât de imporantă estetransparentizarea acestor decizii", menţionează el.

El aminteşte că, având în vedereangajamentele pe care România şi le-a asumat deja, potrivitscrisorii de intenţie încheiate cu FMI, urmează să fie vândute oparticipaţie de 20% din CFR Marfă, maximum 20% din Tarom, 9,84% dinPetrom, 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz şi cel puţin 10%din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. "Acest lucru înseamnă căstatul român va avea la dispoziţie sume semnificative de bani,rezultate în urma procesului de privatizare. Întrebarea esenţialăeste ce se va întâmpla cu aceşti bani. Este responsabilitateaGuvernului să ofere un plan transparent al modului în care se vorcheltui aceşti bani, care sunt totuşi banii contribuabililor",subliniază Geoană.

Preşedintele Senatului îi scriepremierului că are "datoria" să asigure "completa şi corectainformare" a Parlamentului şi a opiniei publice în legătură cudesfăşurarea procesului de vânzare a participaţiilor deţinute destatul român la companiile menţionate.

"Mai ales, vă solicit să asiguraţicompleta şi corecta informare a Legislativului în legătură cudestinaţia finală a fondurilor care vor rezulta din urmaprivatizării", precizează Geoană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO