Politică

Geoana: Cu munca multa si cu putin noroc de la Dumnezeu, eu voi fi presedintele Romaniei. Ce sanse are Geoana? Comentati aici

Geoana: Cu munca multa si cu putin noroc de la Dumnezeu, eu voi fi presedintele Romaniei

Mircea Geoana: "Ma pregatesc sa candidez si sunt convins ca, cu sanse bune, cu munca multa si cu putin noroc de la Dumnezeu si de la romani, voi fi viitorul presedinte al Romaniei."

03.04.2009, 00:00 23

Geoana este al doilea lider important care si-a anuntat intentia de a intra in cursa prezidentiala, dupa Crin Antonescu, care a fost ales in urma cu doua saptamani presedintele PNL.

"Sunt convins ca voi castiga cu sprijin din partea romanilor si de la Dumnezeu", a spus ieri Geoana, dupa o reuniune a PSD in care a fost validata lista candidatilor la europarlamentare.
El a spus ca ieri liderii nationali au decis convocarea unui Consiliu National care sa organizeze un Congres, mentionand ca s-a luat hotararea ca la Congres sa fie recomandata desemnarea presedintelui PSD pentru candidatura, din partea partidului, la functia suprema in stat.
Presedintele in functie, Traian Basescu, nu si-a anuntat inca candidatura pentru un nou mandat de presedinte, insa a declarat recent, intrebat cum comenteaza intentia lui Geoana de a candida la prezidentiale, drept "o intentie nefericita".
Basescu si Geoana s-au mai infruntat in batalia electorala pentru Primaria Capitalei din 2004, pe care actualul sef al statului a castigat-o din primul tur.
Fostul premier Adrian Nastase, care a fost infrant de Basescu la prezidentialele din 2004, a spus recent ca renunta la propria candidatura, afirmand ca Geoana este cel mai bun candidat al PSD. Totusi, lista cu candidaturi ramane deschisa in partid, dupa cum spune Mircea Geoana.
Intrebat daca lista partidului de candidati la presedintie ramane deschisa dupa anuntul de joi, Geoana a raspuns afirmativ, mentionand insa ca decizia Comitetului executiv de ieri a fost clara in sensul desemnarii presedintelui PSD pentru prezidentiale.
El a mentionat, intrebat daca s-a renuntat la ideea unui Congres la care sa fie votata conducerea partidului, ca evenimentul va avea rolul de a desemna candidatul la Presedintie.
Daca Basescu va intra din nou in cursa pentru un nou mandat, pana acum nefiind niciun indiciu care sa sugereze contrariul, viitorul colaborarii la guvernare intre PSD (partidul lui Geoana) si PD-L (partidul presedintelui) este pus sub semnul intrebarii, deja existand tensiuni publice intre cele doua formatiuni care si-au asumat guvernarea la finele anului trecut.
Primul test de rezistenta va fi dat de alegerile europarlamentare programate in iunie, unde cele doua formatiuni se vor bate pe locul intai in optiunile electoratului, scrutinul fiind un indiciu major pentru alegerile prezidentiale din toamna.
Conducerea PSD a stabilit primele 15 pozitii ale listei pentru alegerile europarlamentare, lista fiind condusa de Adrian Severin, urmat de Rovana Plumb si Ioan Mircea Pascu. Din aceste pozitii, primele 12 sunt considerate sigur eligibile, aceeasi logica fiind si la
PD-L, care va deschide lista cu Theodor Stolojan.
PNL va deschide listele cu Norica Nicolai, in vreme ce cel mai probabil UDMR va merge pe mana lui Laszlo Tokes.
Pe lista PSD vor mai merge Adriana Ticau, Daciana Sarbu, Corina Cretu, Victor Bostinaru, candidatul propus de PC (care are de ales intre Daniela Popa si Codrut Seres), Catalin Ivan (de la organizatia de tineret), Ioan Enciu (Bucuresti), Viorica Dancila, Minodora Cliveti, Aristide Roibu, Marian Dragomir si Marius Oprescu. Pe a 16-a pozitie ar fi Sorin Antochi.
Mircea Geoana (50 de ani)
  • Este presedintele PSD din aprilie 2005
  • Este presedintele Senatului, fiind ales uninominal in Dolj
  • A absolvit Politehnica din Bucuresti si institutul
ENA (de administratie) de la Paris
  • Este diplomat, are profesia de inginer
  • A fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in SUA (intre 1996 si 2000), presedinte al OSCE, ministru de externe (2000-2004), reprezentant personal al presedintelui in exercitiu al OSCE pentru Georgia (2005)
  • Este casatorit si are doi copii
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO