Politică

Generatia '73 de la Drept a preluat puterea in stat

12.05.2003, 00:00 29

Premierul Adrian Nastase are de ce sa se simta implinit. In tinerete a avut mare trecere la femei. La maturitate, are o cariera stralucita, pe care nu i-au prezis-o nici fostii sai profesori cu toate ca el a fost un student eminent - sef de promotie al Facultatii de Drept, 1973. Sotia sa este intelegatoare, cei doi copii pe care ii are cuplul Nastase sunt cuminti si invata bine desi premierul nu crede ca ii vor calca pe urme alegand o cariera juridica. Acesta este bilantul personal al premierului facut la implinirea a 30 de ani de la terminarea studiilor universitare. Fostii sai colegi de facultate sunt si ei bine aranjati, ocupa functii inalte la Curtea Suprema de Justitie, Parchetul National Anticoruptie, tribunale sau in departamentele de specialitate ale unor companii nationale. Despre ei premierul afirma ca, in ultimii ani, "au preluat puterea" in stat.
"In viata mea personala nu a intervenit nimic spectaculos" din 1998 incoace, afirma, cu mare modestie, seful Executivului. "Baietii mei au mai crescut, dar nu sunt foarte convins ca vor merge pe drumul avocaturii. Grijile sunt tot mai mari, timpul tot mai limitat iar sotia imi spune uneori ca este extrem de bucuroasa pentru ca sunt atat de ocupat cu serviciul si nu am timp sa ma ocup de alte lucruri". La intalnirea inceputa la Universitatea Bucuresti, si terminata la iarba verde, la Snagov, au participat majoritatea colegilor lui Adrian Nastase.
Intre fostii colegi ai premierului se remarca procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, si presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, iar dintre fostii profesori, deputatul PSD Ion Neagu, presedintele Comisiei juridice din Camera.
"Studentii" au fost strigati dupa catalog de catre fostii lor profesori si au dezvaluit colegilor evenimentele familiale si profesionale inregistrate in viata lor, din 1998 incoace, cand a avut loc ultima intalnire dintre ei.
Premierul si-a amintit de orele petrecute la bufetul facultatii sau la una dintre carciumioarele apropiate universitatii - Tismana - unde erau organizate "dezbateri de jurisprudenta foarte importante", precum si de eforturile depuse de unul dintre colegi, Eugen Vasiliu, - fost deputat PNL -  de a-l convinge de valoarea ideilor liberale.
"Poate ca daca insista mai mult, lucrurile ar fi fost diferite", a spus Nastase. Toma Adrian, fost coleg al premierului din clasa I de scoala si pana la absolvirea facultatii, si-a amintit ca atat el, cat si actualul sef al Guvernului aveau "mare trecere la femei". Fostul profesor de procedura penala al premierului, Ion Neagu a povesti si el cate ceva despre tanarul Adrian Nastase: "Era prezent la fiecare seminar si participa la discutii degajat, fara sa aiba nici o carte pe banca. Era silitor, dar nu ma gandeam ca va ajunge chiar prim-ministru!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO