Politică

Emma Nicholson acuza Guvernul ca isi incalca promisiunile de dragul lui Berlusconi

23.01.2004, 00:00 28



Baroneasa Emma Nicholson a transmis ieri un comunicat in care atrage atentia asupra incalcarii de catre Guvern a moratoriului pentru adoptii internationale. Acuzatia sa la adresa Guvernului a coincis cu dezbaterea, in Parlamentul European, a unui proiect de raport despre Romania, redactat de comisia pe care o conduce baroneasa Nicholson, in cadrul careia Romania a fost criticata dur si s-a vorbit chiar si de posibilitatea intreruperii negocierilor de aderare la UE.



Baroneasa Emma Nicholson a transmis un comunicat de presa in care spune ca i s-a supus atentiei faptul ca, in timpul vizitei pe care a facut-o in Romania premierul italian Silvio Berlusconi (adica in 2002), a fost semnat un acord intre cele doua tari, potrivit caruia 105 copii din Romania sa fie dati spre adoptare in Italia. Baroneasa Nicholson "condamna ferm" aceasta "incalcare flagranta" a moratoriului impus de Guvernul roman adoptiilor internationale si pune "sub semnul intrebarii" cooperarea buna in aceasta chestiune dintre Parlamentul European si Romania. "Aderarea Romaniei la UE, continua comunicatul semnat de Emma Nicholson, depinde de indeplinirea criteriilor de la Copenhaga si considera ca aceasta chestiune reprezinta o "adanca ingrijorare" fata de capacitatea Romaniei "de a indeplini criteriul politic" dintre cele impuse la Copenhaga.



Baroneasa Nicholson mai solicita, in acelasi document, o ancheta a Comisiei Europene in aceasta privinta si cere "explicatii imediate si complete" din partea guvernului roman si a premierului Berlusconi.



Guvernul roman a raspuns, prin intermediul primului ministru, Adrian Nastase. Premierul a recunoscut ca a aprobat adoptii internationale dupa intrarea in vigoare a moratoriului, dar a spus ca este vorba de cazuri speciale. Erau deja familii care erau legate de niste copii, stateau cu copiii. Era presiunea foarte mare din partea unor guverne, presedinti, prim-ministri datorita faptului ca familiile respective se adresau lor (...). Atunci am stabilit ca vom rezolva pana la adoptarea legilor diverse situatii mai urgente, care erau in curs", a precizat Nastase. Premierul a criticat organizatiile internationale despre care, a spus ca nu se pot pune de acord asupra asupra unei legi care sa reglementeze aceasta problema in Romania. "Sunt doi ani si jumatate de cand lucram, impreuna cu UE, numeroase organizatii internationale din Statele Unite, Europa occidentala. Este o foarte mare batalie intre statele respective si se face un ping-pong la Bruxelles in legatura cu cei care doresc o reglementare mai laxa si altii care vor o reglementare mai dura", a adaugat Nastase. El a spus ca o astfel de lege este pregatita si va intra curand in dezbaterea Parlamentului.



Acordul dintre Romania si Italia, peste "capul" moratoriului prin care autoritatile de la Bucuresti se angajau sa suspende adoptiile internationale, s-a semnat anul trecut. Gabriela Coman, secretar de stat pentru protectia copilului, a declarat, pentru Mediafax, ca Romania si-a dat acordul, in decembrie, pentru trimiterea a 105 copii in Italia, in urma unei scrisori pe care Silvio Berlusconi i-o adresa lui Adrian Nastase, in care cerea suspendarea rapida a moratoriului. Coman sustine ca fiecare caz in parte a fost analizat cu atentie si se inscrie intre exceptiile pe care le permite moratoriul. Tot Gabriela Coman mai spune ca, de la suspendarea adoptiilor internationale, in 2001, Guvernul a autorizat 800 de astfel de adoptii, in diferite tari occidentale.



Situatia este neplacuta pentru autoritatile de la Bucuresti. Oprirea adoptiilor a fost ceruta de catre baroneasa Emma Nicholson de la inceputul anului 2001. Inca de atunci, baroneasa, care este raportor special al Parlamentului European pentru Romania, propunea suspendarea negocirilor de aderare a Romaniei la UE din acest motiv. La insistentele sale, Guvernul a lansat o strategie in acest sens si a anuntat moratoriul, in 2001. Demersul Guvernului a fost primit cu incredere de catre Nicholson si a fost salutat de parlamentarul european, chiar daca, de atunci, au mai existat critici ale baronesei la adresa felului in care sunt ingrijiti copiii in orfelinate sau a retelelor mafiote care intermediaza adoptiile peste hotare. In acelasi timp insa, Guvernul a fost solicitat de catre oficiali inalti din Franta, Italia sau SUA sa renunte la moratoriu.



Pe de alta parte, in raportul despre Romania, girat de baroneasa Nisholson, despre adoptiile internationale, nici un cuvant critic - este salutat moratoriul. Surse din anturajul baronesei ne-au declarat ca protestul sau nu se regaseste in raportul mentionat, pentru ca nu a avut cunostinta de aceasta tranzactie la vremea redactarii raportului.



Dezbaterea acestuia in ansamblu insa, a iscat probleme de imagine Romaniei. Un parlamentar olandez, Arie Oostlander, a cerut suspendarea negocierilor UE cu Romania, pentru ca aceasta tara nu se inscrie in randul "statelor de drept", are o "coruptie inspaimantatoare" si o "situatie catastrofica a cpiilor orfani". Dealtfel, solicitarea parlamentarului olandez a fost citata si de Emma Nicholson, cel in care proteteaza fata de adoptarea celor 105 copii in Italia. Oostlander a fost descurajt, in solicitarea sa, de catre Catherine Lalumiere, in opinia careia, intreruperea procesului de aderare ar fi o alternativa proasta. Ea a cerut intensificarea dialogului cu autoritatile romane, dar a atras atentia ca acesta trebuie sa fie "franc si ferm". Lalumiere a fost si la Bucuresti, recent, cand s-a pronuntat in termeni critici la adresa pozitiei proamericane a Romaniei. Ea a spus ca Romania, alaturi de celelalte tari foste comuniste care patrund acum in UE, ar putea constitui "calul troian" al Statelor Unite in interiorul Europei si a cerut apropierea acestora de "nucleu dur" al Uniunii, reprezentat de Franta si Germania si, mai nou, Belgia. Premierul Nastase a reactionat iritat afirmand ca Arie Oostlander, este eurodeputat crestin-democrat si are o "problema personala" in legatura cu faptul ca PNTCD nu a intrat in Parlament.



"Deputatul respectiv este crestin-democrat si noi, romanii, am mai facut un lucru oribil: nu am lasat PNTCD sa intre in Parlament. Cred ca, pana la urma, daca este cineva de vina, este poporul roman, pentru ca, dupa ce au condus patru ani, nu i-a mai ales pe cei din PNTCD, care erau filiala din Romania a domnului deputat crestin-democrat, pentru Parlament", a precizat Nastase.
iulian.anghel@zf.ro ; adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO