Politică

Drumul spre o noua Europa este deschis: Cehia a ratificat Tratatul de la Lisabona

03.11.2009, 23:10 51

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cel mai "antieuropean" liderUE, a semnat ieri Tratatul de la Lisabona, menit sa imbunatateascafunctionarea institutiilor Uniunii Europene, potrivit MediafaxCehia.
Klaus, ultimul dintre cei 27 de lideri europeni care nu semnaseinca acest document, a ratificat Tratatul la ora 15.00 (16.00, oraRomaniei). Presedintele ceh a afirmat insa trist ca, dupa intrareain vigoare a tratatului, Cehia isi va pierde suveranitatea.
El a semnat Tratatul de la Lisabona dupa ce Curtea Constitutionalaceha a decis ieri ca acesta este conform cu Legea fundamentala atarii, conditie necesara pentru ratificarea completa adocumentului.
Tratatul de la Lisabona (care a inlocuit o ambitioasa dorinta aUniunii de a avea o Constitutie proprie) aduce modificariimportante in arhitectuta UE. Este vorba, in primul rand, deinfiintarea unui post de presedinte al UE, de consolidareacompetentelor Parlamentului European si eficientizareaprocesului.
Tratatul prevede crearea unei functii de presedinte stabil alConsiliului European (sefii de state si de guverne), desemnatpentru un mandat de doi ani si jumatate si reinnoibil o singuradata. Rotatia semestriala va continua pentru presedinta consiliilorde ministri, cu exceptia celui al mi-nistrilor de externe.
El va coordona activitatea Consiliului European si va puteareprezenta Uniunea Europeana pe plan international.
Delimitarea functiilor sale nu este insa una clara comparativ cucele ale Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politicaexterna si securitate, care isi va consolida atributiile si vabeneficia de un serviciu diplomatic real. Aceasta ambiguitate arputea deveni o sursa de conflict pe viitor. Inaltul Reprezentantisi va cumula functiile cu cele ale vicepresedintelui ComisieiEuropene.

Decizii mai usoare
Noul tratat elimina posibilitatea de veto la nivel national(introducand decizii luate prin majoritate calificata) in 40 dedomenii, in principal in legatura cu cooperarea judiciara sipolitieneasca.

Noul sistem de vot in UE
Noul sistem de vot pentru luarea deciziilor se vrea mai clar siechitabil. O decizie prin majoritate calificata va fi adoptata dacava obtine sprijinul a 55% din state (15 din 27), reprezentand 65%din populatia Uniunii Europene. Acest lucru acorda mai multa puterede decizie tarilor cu o populatie mai numeroasa. Dar aplicareaacestui sistem a fost amanata pentru 2014, chiar 2017, in urma unuicompromis cu Polonia.

Rolul Parlamentului European creste
Tratatul confera Parlamentului European, singura institutie a UEaleasa de cetateni, puteri de codecizie reale, alaturi de statelemembre, in numeroase domenii precum agricultura, pescuitul,problemele referitoare la politie si justitie.
Influenta Parlamentului European asupra alegerii viitorilorpresedinti ai Comisiei va fi mai mare.
Dreptul de monitorizare a parlamentelor nationale in pregatireatextelor europene va fi consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO