Politică

Disputa ministrului justitiei cu CSM a ajuns la faza de orgolii

20.04.2005, 19:16 11

Presedintele Traian Basescu le-a cerut ieri membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa colaboreze cu ministrul justitiei - renuntand inclusiv la orgolii. El a intarit ca Monica Macovei, ministrul de resort, are toata sustinerea sa, a Aliantei PNL-PD si ca in nici un caz nu va fi inlocuita din functie.

Basescu a participat, ieri, pentru a treia oara de la preluarea mandatului, la o sedinta a CSM, institutie care gestioneaza buna functionare a justitiei. In sedinta de ieri au reiesit la suprafata animozitatile dintre Monica Macovei si membrii CSM, chiar in prezenta presedintelui.

Conflictul dintre ministrul justitiei si alte institutii din justitie, CSM, PNA sau Parchetul General, sunt mai vechi, dar au atins apogeul in momentul in care, in urma cu o luna, a aparut strategia anticoruptie pentru 2005-2008, alcatuita in baza unui raport de audit, al Freedom House Washington. Respectivul audit critica situatia din CSM, din PNA si din Parchetul General, institutii acuzate ca au acceptat controlul politic.

Cei vizati au spus ca raportul este neprofesionist si ca contine, de fapt, ideile Monica Macovei, dat fiind legaturile ei de lunga durata cu Freedom House. Atunci s-a vehiculat si ipoteza iminentei schimbari a ministrului, respinsa de Traian Basescu si de Calin Popescu Tariceanu care i-au luat apararea. Ei au spus ca sunt ingrijorati de "rezistenta" la schimbari din sistem, afirmatii care au facut trimitere la CSM, PNA si Parchet. Aparitia strategiei anticoruptie, pana la 31 martie, era o conditie pusa de UE pentru ca aderarea sa nu fie amanata.

Ieri, la finalul primei parti a sedintei CSM pe care a prezidat-o, Basescu le-a spus jurnalistilor sa iasa din sala pentru a-l lasa cateva minute cu membrii Consiliului. La insistentele presei, presedintele a spus in prezenta ziaristilor ceea ce vroia sa discute cu usile inchise.

Basescu a declarat ca Monica Macovei nu va fi inlocuita din functie si le-a adresat membrilor CSM o "rugaminte amicala": "Gasiti o formula de colaborare".

Unul dintre membrii Consiliului a intervenit, spunand ca si CSM ar dori sa se bucure de sustinerea presedintelui tarii. Basescu a raspuns ca CSM are sustinere "apriori", dar ca "ti se lipesc de suflet" institutiile eficiente, cum este Ministerul Justitiei, dar nu si CSM. Vorbind de sustinerea "apriori", el s-a referit, de fapt, la prima sa participare la o sedinta a CSM in care a spus ca, desi initial nu a fost de acord cu alegerile din Consiliu, de la finalul anului trecut, le-a cerut senatorilor puterii sa aprobe rezultatele alegerilor intrucat Consiliul trebuie sa probeze ca este eficient. Senatul este institutia care ii valideaza pe membrii CSM.

Alegerile din CSM au fost contestate de-a lungul vremii, chiar si de o parte dintre magistrati, intrucat intre membrii sai se afla si persoane controversate, fosti procurori in vremea comunismului, magistrati care au dat solutii discutabile in dosarele mineriadelor sau in procesele de retrocedare. Chiar Monica Macovei a calificat, la acea vreme, drept "rusinoasa" alegerea la conducerea CSM a magistratilor Ilie Piciorus si Ioan Pop - primul implicat in anchetarea disidentului Gheorghe Ursu, asasinat in inchisoare, in 1985, cel de-al doilea suspectat ca a organizat un concurs in magistratura pe care tot el l-a castigat.

Ministrul justitiei a participat la sedinta CSM prezidata de Traian Basescu, la care s-au discutat modalitatile practice de punere in aplicare a planului anticoruptie. Dispute au aparut in momentul in care s-a pus problema responsabilitatilor pentru reforma justitiei si implicarea membrilor CSM in monitorizarea aplicarii legilor care vor aparea.

Presedintele Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, membra in CSM, a aratat ca, atat timp cat nu se cunosc exact modificarile legilor pe care trebuie sa le monitorizeze, precum si sarcinile ce le revin membrilor Consiliului, nu se poate vorbi despre responsabilizare.

Afirmatia lui Huza l-a determinat pe Basescu sa declare: "Problema este ori va asumati responsabilitatile, ori nu va bagati. Cand nu stii cum functioneaza, vei actiona ca o frana". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO