Politică

Disolutia coalitiei: un sfert din filialele PD-L au rupt intelegerile cu PSD

Disolutia coalitiei: un sfert din filialele PD-L au rupt intelegerile cu PSD

Liderul PSD, Mircea Geoana (st), si cel al PD-L, Emil Boc, au incheiat in decembrie, la formarea guvernului, Pactul pentru Romania pentru patru ani. Va tine macar un an?

13.09.2009, 18:40 24

Tensiunile fara precedent provocate de asumarea raspunderii sirelatiile fratricide din judete pun pe butuci protocolul dintrePD-L si PSD, cele doua formatiuni care alcatuiesc Guvernul.

PD-L este pregatit sa rupa intelegerea cu PSD, in eventualitateain care parlamentarii acestui partid ar vota motiunea depusa deopozitie, a sugerat la sfarsitul saptamanii vicepresedintele PD-LIoan Oltean.

De asemenea, secretarul general al partidului, Vasile Blaga, vaprezenta maine in sedinta liderilor partidului o informare despremodul in care functioneaza protocoalele la nivel local intre PD-Lsi PSD, in contextul in care aproape 10 filiale au anuntat ca aurupt intelegerile "judetene". Este vorba de filialele Iasi, Galati,Neamt, Dolj, Cluj, Sibiu si Constanta.

In alte organizatii, cum este cazul celei din Prahova sau Arad,protocolul nu a fost rupt formal, dar acest lucru nu inseamna cacele doua formatiuni colaboreaza.

"In consiliul municipal Ploiesti (primar este Andrei Volosevici,PD-L, n.n.), colaborarea este foarte proasta si s-a ajuns lachestiuni stupide. PSD voia sa faca o comisie de ancheta despre cums-au cheltuit banii pentru organizarea zilelor municipiului",afirma Roberta Anastase, liderul filialei Prahova a PD-L sipresedintele Camerei Deputatilor.

Protocoalele de colaborare la nivel locale incheiate intrefilialele PD-L si PSD presupun ca cele doua formatiuni isi vor votareciproc proiectele in consiliile locale. De asemenea, cele douapartide si-au impartit functiile de conducere in institutiilepublice si serviciile deconcentrate din teritoriu.

Anastase spune ca in Prahova protocolul a functionatdisproportionat: PD-L a votat proiectele presedintelui Consiliuluijudetean, Mircea Cosma, PSD, in vreme ce proiectele primaruluiPloiestiului Andrei Volosevici (PD-L) au fost respinse. Situatia dela Prahova este emblematica pentru ce se intampla in restul tarii,spun liderii PD-L.

Mai multe judete, precum Vaslui, Sibiu, Maramures, Suceava autransmis conducerii centrale ca democrat-liberalii din teritoriuvor sa rupa protocolul de colaborare dintre cele doua partide,acuzand PSD ca a preferat sa pastreze majoritatile cu PNL lanivelul consiliilor locale.

Ruperea protocolului, acolo unde majoritatea a fost formata dinPSD si PD-L, inseamna ca partidele trebuie sa caute alte formulepentru a forma majoritatea in consiliile locale. Ruperea Pactuluipentru Romania - protocolul incheiat la nivel central de cele douapartide - presupune automat ruperea guvernarii si excluderea PSD dela guvernare.

Chiar ieri, filialele Gorj si Constanta ale PD-L au anuntatruperea protocoalelor de colaborare cu PSD-ul.

Conducerea PD-L urmeaza sa analizeze informarile primite dinpartea tuturor organizatiilor imediat dupa asumarea raspunderiiGuvernului pe cele trei legi privind reforma statului.

PSD nu a raspuns ieri declaratiilor belicoase ale liderilorPD-L.

Asumarea, testul de rezistenta

Pana la finele acestei saptamani, PSD trebuie sa dea dovezi debuna purtare democrat-liberalilor, altfel vor fi dati afara de laguvernare, au fost semnalele transmise de secretarul general VasileBlaga si vicepresedintele Ioan Oltean.

"Vom vedea daca aceasta coalitie functioneaza in continuare, numai tarziu de miercuri, joi sau vineri, pentru ca ne vom asumaraspunderea marti si, constitutional, in trei zile se poate depunemotiune de cenzura", a declarat Vasile Blaga la finele saptamaniitrecute. El a spus ca PD-L ar putea foarte bine sa faca alianta laguvernare cu UDMR.

"Nu vedeti cat de cuminti sunt? O sa fie alaturi de noi, nu sepoate sa nu fie. Daca vor sa ramana la guvernare, vor trebui sa fiealaturi de noi: ori cu noi, ori impotriva noastra. De data asta numai exista alte modalitati de a cocheta cu noi. Daca PSD nu sustineangajarea raspunderii Guvernului pe cele trei acte normative,pleaca de la guvernare. Am toata convingerea.

Marti, la ora 16.00, daca PSD nu sustine asumarea raspunderiiGuvernului, se considera in afara guvernarii", a spus IoanOltean.

Miezul conflictului sta in alegerileprezidentiale

Pactul pentru Romania PD-L - PSD a fost incheiat la fineleanului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a insistatpentru crearea unei majoritati puternice, capabila sa ia deciziigrele in timpul crizei economice.

Cele doua formatiuni au impreuna aproape 70% dintreparlamentari. Totusi, intelegerea dintre cele doua partide ascartait din start, pentru ca la nivel local unor lideri le-a venitgreu sa incheie intelegeri cu cei cu care au fost in razboi politicmai bine de opt ani de zile, iar solutiile anticriza prezentate lanivel central au fost contestate din Parlament sau chiar deministrii coalitiei.

Multi observatori ai vietii politice au anticipat ca formulaguvernamentala va fi un esec, de vreme ce PD-L si PSD, cele maiputernice formatiuni politice de pe scena politica, aveau deinfruntat in acest an doua runde de alegeri: europarlamentare,castigate la limita de PSD, si prezidentiale, unde principalulfavorit este actualul sef al statului Traian Basescu, sustinut dePD-L, urmat de liderul PSD Mircea Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO