Disolutia coalitiei: un sfert din filialele PD-L au rupt intelegerile cu PSD

Autor: Doina Anghel 13.09.2009

Tensiunile fara precedent provocate de asumarea raspunderii si relatiile fratricide din judete pun pe butuci protocolul dintre PD-L si PSD, cele doua formatiuni care alcatuiesc Guvernul.

PD-L este pregatit sa rupa intelegerea cu PSD, in eventualitatea in care parlamentarii acestui partid ar vota motiunea depusa de opozitie, a sugerat la sfarsitul saptamanii vicepresedintele PD-L Ioan Oltean.

De asemenea, secretarul general al partidului, Vasile Blaga, va prezenta maine in sedinta liderilor partidului o informare despre modul in care functioneaza protocoalele la nivel local intre PD-L si PSD, in contextul in care aproape 10 filiale au anuntat ca au rupt intelegerile "judetene". Este vorba de filialele Iasi, Galati, Neamt, Dolj, Cluj, Sibiu si Constanta.

In alte organizatii, cum este cazul celei din Prahova sau Arad, protocolul nu a fost rupt formal, dar acest lucru nu inseamna ca cele doua formatiuni colaboreaza.

"In consiliul municipal Ploiesti (primar este Andrei Volosevici, PD-L, n.n.), colaborarea este foarte proasta si s-a ajuns la chestiuni stupide. PSD voia sa faca o comisie de ancheta despre cum s-au cheltuit banii pentru organizarea zilelor municipiului", afirma Roberta Anastase, liderul filialei Prahova a PD-L si presedintele Camerei Deputatilor.

Protocoalele de colaborare la nivel locale incheiate intre filialele PD-L si PSD presupun ca cele doua formatiuni isi vor vota reciproc proiectele in consiliile locale. De asemenea, cele doua partide si-au impartit functiile de conducere in institutiile publice si serviciile deconcentrate din teritoriu.

Anastase spune ca in Prahova protocolul a functionat disproportionat: PD-L a votat proiectele presedintelui Consiliului judetean, Mircea Cosma, PSD, in vreme ce proiectele primarului Ploiestiului Andrei Volosevici (PD-L) au fost respinse. Situatia de la Prahova este emblematica pentru ce se intampla in restul tarii, spun liderii PD-L.

Mai multe judete, precum Vaslui, Sibiu, Maramures, Suceava au transmis conducerii centrale ca democrat-liberalii din teritoriu vor sa rupa protocolul de colaborare dintre cele doua partide, acuzand PSD ca a preferat sa pastreze majoritatile cu PNL la nivelul consiliilor locale.

Ruperea protocolului, acolo unde majoritatea a fost formata din PSD si PD-L, inseamna ca partidele trebuie sa caute alte formule pentru a forma majoritatea in consiliile locale. Ruperea Pactului pentru Romania - protocolul incheiat la nivel central de cele doua partide - presupune automat ruperea guvernarii si excluderea PSD de la guvernare.

Chiar ieri, filialele Gorj si Constanta ale PD-L au anuntat ruperea protocoalelor de colaborare cu PSD-ul.

Conducerea PD-L urmeaza sa analizeze informarile primite din partea tuturor organizatiilor imediat dupa asumarea raspunderii Guvernului pe cele trei legi privind reforma statului.

PSD nu a raspuns ieri declaratiilor belicoase ale liderilor PD-L.

Asumarea, testul de rezistenta

Pana la finele acestei saptamani, PSD trebuie sa dea dovezi de buna purtare democrat-liberalilor, altfel vor fi dati afara de la guvernare, au fost semnalele transmise de secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Ioan Oltean.

"Vom vedea daca aceasta coalitie functioneaza in continuare, nu mai tarziu de miercuri, joi sau vineri, pentru ca ne vom asuma raspunderea marti si, constitutional, in trei zile se poate depune motiune de cenzura", a declarat Vasile Blaga la finele saptamanii trecute. El a spus ca PD-L ar putea foarte bine sa faca alianta la guvernare cu UDMR.

"Nu vedeti cat de cuminti sunt? O sa fie alaturi de noi, nu se poate sa nu fie. Daca vor sa ramana la guvernare, vor trebui sa fie alaturi de noi: ori cu noi, ori impotriva noastra. De data asta nu mai exista alte modalitati de a cocheta cu noi. Daca PSD nu sustine angajarea raspunderii Guvernului pe cele trei acte normative, pleaca de la guvernare. Am toata convingerea.

Marti, la ora 16.00, daca PSD nu sustine asumarea raspunderii Guvernului, se considera in afara guvernarii", a spus Ioan Oltean.

Miezul conflictului sta in alegerile prezidentiale

Pactul pentru Romania PD-L - PSD a fost incheiat la finele anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a insistat pentru crearea unei majoritati puternice, capabila sa ia decizii grele in timpul crizei economice.

Cele doua formatiuni au impreuna aproape 70% dintre parlamentari. Totusi, intelegerea dintre cele doua partide a scartait din start, pentru ca la nivel local unor lideri le-a venit greu sa incheie intelegeri cu cei cu care au fost in razboi politic mai bine de opt ani de zile, iar solutiile anticriza prezentate la nivel central au fost contestate din Parlament sau chiar de ministrii coalitiei.

Multi observatori ai vietii politice au anticipat ca formula guvernamentala va fi un esec, de vreme ce PD-L si PSD, cele mai puternice formatiuni politice de pe scena politica, aveau de infruntat in acest an doua runde de alegeri: europarlamentare, castigate la limita de PSD, si prezidentiale, unde principalul favorit este actualul sef al statului Traian Basescu, sustinut de PD-L, urmat de liderul PSD Mircea Geoana.