Politică

Deputatii au decis suspendarea preluarii datoriilor Rafo si Carom

23.02.2005, 00:00 9

Ordonanta de urgenta a Guvernului Tariceanu, prin care se suspenda pe o perioada de 90 de zile preluarea datoriilor Rafo si Carom de catre AVAS, a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor, facand astfel ultimul pas in traseul legislativ. In favoarea ordonantei de suspendare a preluarii datoriilor celor doua societati au votat 128 de deputati ai coalitiei guvernamentale - PNL, PD, UDMR si PUR. Impotriva s-au pronuntat 64 de parlamentari ai PRM si PSD, iar 26 s-au abtinut. In timpul dezbaterilor parlamentare, PRM a cerut ca suspendarea preluarii datoriilor sa se extinda si asupra societatii Rompetrol.



"Ordonanta are ca obiect de reglementare raporturile in domeniul petrolier. Consider ca Rompetrol ar trebui sa se gaseasca in aceeasi situatie precum Rafo si Carom si, prin urmare, cerem extinderea reglementarilor si asupra acestei societati", a declarat deputatul PRM Lucian Bolcas.



Drept raspuns, Comisia de buget-finante a spus ca acest amendament nu poate fi acceptat intrucat ordonanta guvernamentala reglementeaza in privinta datoriilor Rafo si Carom si nu are ca obiect societatea Rompetrol.



Pozitia Comisiei a fost sustinuta de deputatul PSD Aurel Gubandru si de reprezentantul liberalilor, Eugen Nicolaescu.



Spre deosebire de dezbaterile din Senat, ieri, in Camera Deputatilor PSD nu a atacat actul normativ.



Parlamentarii acestui partid s-au abtinut insa la vot s-au exprimat impotriva sau s-au abtinut. Pozitia defensiva adoptata ieri de parlamentarii PSD afost anticipata de o declaratie a presedintelui acestui partid, Adrian Nastase, care regreta decizia luata pe ultima suta de metri a guvernarii PSD. Mai exact, Nastase afirma ca decizia de preluare a datoriilor Rafo si Carom de catre AVAS nu a avut efectele politice scontate. Adoptata in timpul campaniei electorale de Cabinetul Nastase, ordonanta privind preluarea datoriilor Rafo si Carom de catre AVAS a fost vehement contestata de catre liderii Aliantei PNL-PD care au promis, la acel moment, ca, daca vor prelua puterea vor suspenda actul normativ.



Adoptarea ordonantei guvernamentale a fost precedata de o disputa procedurala intre deputatii puterii si cei ai opozitiei. PRM a protestat intrucat Comisia de buget-finante nu a inserat in raportul prezentat in plen amendamentul propus de PRM prin care se propunea suspendarea preluarii datoriilor Rompetol. "Comisia a ignorat amendamentul PRM cred ca dintr-o neglijenta deloc intamplatoare. Denuntam modul vicios si neregulamentar de functionare a Comisiei", a afirmat deputatul Lucian Bolcas. Din partea PNL, deputatul Eugen Nicolaescu a spus ca propunerea PRM nu avea legatura cu obiectul de reglementare al ordonantei si, din acest motiv, nu a fost cuprins in raport. Ordonanta a trecut recent de Senat, in aceeasi varianta votata ieri de Camera Deputatilor, urmand sa fie trimisa spre promulgare sefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO