Politică

De ce l-a înlăturat Boc pe spionul lui Băsescu de la masa Guvernului

Autor: Iulian Anghel

16.09.2011, 18:54 1120

Emil Boc nu a mai răbdat. "Alba ca Zăpada" a făcut aripi din Guvern, la trei luni de la preluarea potrofoliului muncii.

Săptămâni întregi, întreaga primăvară, i-a cerut Sebastian Lăzăroiu demisia lui Emil Boc de la Palatul Victoria până ce, la 3 iunie, a fost răsplătit pentru strădanie cu o funcţie în Guvern. Evident, la insistenţele lui Traian Băsescu a cărui consilier era înainte de a ajunge ministru.


Astăzi premierul a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de revocare din funcţie a ministrului muncii. Iar preşedintele a acceptat imediat.

Gura mare l-a costat pe Lăzăroiu funcţia? Nu ar fi pentru prima dată. Pentru asta au mai plătit şi fostul ministru al finanţelor Sebastian Lăzăroiu şi cel al muncii Mihai Şeitan. Ambilor, Boc le-a pus în vedere anul trecut să vorbească mai puţin şi doar după ce Guvernul cade "pe subiect" şi ambii au continuat să spună vrute şi nevrute. Dar Lăzăroiu i-a întrecut pe toţi.

Interviul dat ieri pentru Gândul în care el lasă puţine şanse PDL de a câştiga alegerile, în principal pe cele prezidenţiale, în lipsa dragului lui partid nou şi himeric, "Alba ca Zăpada", nu l-o fi înfuriat doar pe Boc. Cu siguranţă a produs mulţi nervi în tabăra democrat-liberalilor.

Aşa că lui Emil Boc nu i-a fost probabil foarte greu să găsească masa critică în partid pentru această schimbare - cu atât mai mult cu cât înlocuitoarea lui Lăzăroiu a fost desemnată Sulfina Barbu, "cadru de nădejde" al PDL. Nu i-a fost greu, chiar dacă vorbim despre un om pe care Băsescu l-a susţinut sau poate îl susţine pentru că, până la urmă, Lăzăroiu sau alţii ca el erau portavocea preşedintelui. Dar, în acest moment, Băsescu nu i se putea opune lui Boc pentru că şi-ar fi pus partidul în cap.

Băsescu nu-l poate schimba pe Emil Boc de la Palatul Victoria, pur şi simplu, pentru că nu îl lasă Constituţia. Pentru aducere aminte: în primul mandat a fost obligat să-şi înghită veninul doi ani, izolat, cu un Tăriceanu arogant şi puternic la Palatul Victoria pentru că acesta din urmă câştigase sprijinul opoziţie din Parlament, acelaşi Parlament care îl izolase pe preşedinte pe scena politică.

Cum stau lucrurile acum, Băsescu îl poate schimba "indirect" pe Boc, în cazul în care s-ar ajunge până aici, dacă ordonă PDL să voteze în Parlament împotriva propriului Guvern. Dar pentru asta trebuie să aibă susţinerea partidului. Dar nu s-a ajuns aici, nici vorbă. În schimb, partidul nu l-a mai înghiţit pe Lăzăroiu.

Încă odată, cel puţin acum este clar, din reacţiile membrilor PDL, că Boc a avut susţinerea lor, dacă nu chiar îndemnul definitiv de a scăpa de guralivul ministru - pentru că, altminteri, Boc l-a acceptat în echipă pe Lăzăroiu după ce acesta îi ceruse deja de câteva ori demisia.

Schimbarea aduce şi un plus de credibilitate premierului: iată, el decide pe cine ţine în echipă, el este şeful Guvernului, nu Băsescu cu susţine opoziţia. Băsescu nu face decât să "se supună".

Rămâne întrebarea: de ce a fost numit Lăzăroiu ministru (unii credeau că va fi numit chiar premier în locul lui Boc)? Ca să fie schimbat peste trei luni? Doar pentru acest joc de glezne? Sau de data asta Boc s-a supărat "pe bune" şi a ameninţat cu decizii care ar fi cântărit mult mai greu decât schimbarea din funcţie a lui Lăzăroiu?

Un lucru e clar. Apropierea alegerilor va ridica tensiunea în PDL. Cu atât mai mult cu cât soluţiile sunt puţine, iar Alba ca Zăpada nu era una dintre cele în care să creadă multă lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO