Politică

Curtea Constitutionala ii ia inapoi padurile lui Pimen

12.05.2005, 20:18 21

Trecerea a 90 de mii de hectare de padure in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala, care facut publica ieri aceasta hotarare. Curtea nu si-a motivat ieri decizia, luata in urma sesizarii adresate institutiei de mai multi senatori PSD si PPRM.

Emisa in noiembrie 2004, in timpul Guvernului PSD, ordonanta de urgenta aproba trecerea terenurilor in suprafata de 90.000 de hectare fond forestier din proprietatea publica a statului in domeniul privat al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei a cerut, initial, 192.000 de hectare care spunea ca i-au apartinut inainte de regimul comunist. In aceasta speta exista un proces pe rol la Curtea Suprema.

Senatul a respins in martie aceasta ordonanta, care a fost, totusi, aprobata de Camera Deputatilor, care are puterea decizionala. In aprilie, ordonanta a fost contestata la Curtea Constitutionala de 26 de senatori de la PSD si PPRM. Si senatorul PSD Antonie Iorgovan a depus la Curte o contestatie pe aceeasi tema.

Contestatia lui Iorgovan viza conflicte ale ordonantei de urgenta si ale legii de aprobare a acesteia cu textul constitutional.

Iorgovan spune ca legea de aprobare a Ordonantei de urgenta 100/2004 incalca principiile si normele constitutionale referitoare la competenta Camerelor, prin nerespectarea competentei Senatului, Camera decizionala in materia securitatii nationale. Senatorul arata ca la Camera Deputatilor au fost adoptate texte noi fata de Senat.

El a exemplificat prin adoptarea unei anexe "substantiale" prin care Arhiepiscopia Sucevei este improprietarita cu diferite amenajari, dar si un veritabil arsenal de arme (pistoale, pusti de vanatoare).

Iorgovan spunea, astfel, ca trecereaa padurilor in proprietatea Arhiepiscopiei este o problema nationala care trebuia solutionata de Senat, si nu de Camera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO