Politică

Cum aflam in ce colegiu electoral votam si din ce candidati avem de ales

Cum aflam in ce colegiu electoral votam si din ce candidati avem de ales

Mandatul actualului Parlament expira in 40 de zile

20.10.2008, 18:08 850

Potrivit legii alegerilor, candidaturile trebuie inregistrate cel mai tarziu cu 40 de zile inaintea datei alegerilor, adica cel mai tarziu astazi. La trei zile dupa aceasta data, listele cu candidati vor fi afisate la sediile primariilor, cetatenii putand afla care sunt candidatii in colegiul uninominal in care locuiesc. In cateva zile, listele vor putea fi consultate pe site-ul Biroului Electoral Central, la adresa www.becparlamentare2008.ro, unde oricine va afla in ce colegiu voteaza si candidatii la Senat si Camera Deputatilor din respectivul colegiu.

In buna masura insa votul uninominal va aduce modificari majore in felul de a face campanie cu care ne-am obisnuit. Intrucat colegiile uninominale (atatea colegii cate locuri in Senat si Camera) sunt mult mai mici decat circumscriptiile electorale pe care le stiam in trecut, candidatii au oportunitatea de a merge ei spre alegatori pentru a fi cunoscuti. De fapt, a fi cunoscut este si miza acestei campanii electorale, motiv pen-tru care partidele s-au intrecut in a-si atrage candidati cat mai vizibili, fie ca a fost vorba despre cantareti, fotbalisti, ziaristi.
Campania electorala incepe peste peste noua zile.
Doar doi dintre pretendentii pentru pozitia de premier in viitorul guvern candideaza la 30 noiembrie - Calin Popescu-Tariceanu intr-un colegiu din Ilfov si Mircea Geoana intr-unul din Dolj. Theodor Stolojan a ales sa nu candideze, dar va participa la campanie promovand in tara programul economic al PD-L.
Ieri, ministrul culturii Adrian Iorgulescu a decis sa nu mai candideze asa cum era anuntat anterior. Intre ilustii absenti de la aceste alegeri se numara Ion Iliescu, fost sef al statului.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca partidul a stabilit in totalitate candidatii pentru alegerile parlamentare din noiembrie, Ana Birchall, sefa departamentului educatie a social-democratilor, aflata in ultima vreme in centrul unui scandal, urmand sa candideze in colegiul SUA-Canada pentru Camera Deputatilor. PSD este partidul cu cele mai putine "vedete" din show-biz angrenate in campanie. Totusi nu duce lipsa de ele. Cantaretul Victor Socaciu, unul din candidatii inscrisi ieri de PSD Mures, la Biroul Electoral Judetean, s-a declarat nerabdator sa inceapa campania electorala si a spus ca "le va canta in struna alegatorilor". Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, deputatul Vasile Puscas, aflat in conflict cu conducerea centrala, presedintele PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, fostul sef al IPJ Cluj Teodor Pop-Puscas, precum si directorul CEC Huedin sunt printre candidatii PSD Cluj la Parlament. Ioan Rus, fost ministru in guvernul Nastase, nu candideaza.
Liberalii au finalizat de asemenea ieri listele candidatilor pentru alegerile parlamentare, pe care nu se mai regasesc Adrian Iorgulescu si politologul Daniel Barbu.
Doina Dascalu (fost secretar de stat la finante, acum la Curtea de Conturi) a fost inlocuita cu Adrian Ciocanea, fost sef al Departamentului Afacerilor Europene.
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a confirmat faptul ca Daniel Barbu s-a razgandit asupra candidaturii din partea PNL.
Insa PNL are o achizitie impor-tanta, fostul consilier prezidential Adri-ana Saftoiu, dar si pe fostul presedinte al PD si fost sef al guvernului Petre Roman. Intre candidatii PNL se nu-mara si actorul Mircea Diaconu sau artista Sofia Vicoveanca. De asemenea, actorul si omul de afaceri Florin Cali-nescu candideaza din partea liberalilor.
PD-L se lauda cu achizitionarea fiului fostului veteran liberal Alexandru Paleologu, Toader. Pe listele candidatilor PD-L se afla un alt nume sur-prinzator, Ioan Talpes, fost consilier al lui Ion Iliescu si fost sef al SIE in vremea cand acelasi Iliescu era sef al statului.
PRM, partid care ar putea avea probleme cu pragul parlamentar de 5%, ataca alegerile cu artistul Aurelian Temisan, cu actrita de telenovele Oana Zavoranu si cu Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal. Corneliu Vadim Tudor nu lipseste nici el de la aceasta competitie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO