Politică

Cum a ajuns Mircea Geoană să conducă PSD şi cum a fost exclus din partid de Năstase, Iliescu şi Ponta

Cum a ajuns Mircea Geoană să conducă PSD şi cum a fost exclus din partid de Năstase, Iliescu şi Ponta

Foto: Cristina Nichitus

Autor: Iulian Anghel

22.11.2011, 20:18 972

Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD între 2005 şi 2010, adus în partid de Adrian Năstase, la începutul lui 2001 tocmai de la Washington, a fost exclus în această seară din rândurile social-democraţilor, după o dispută aprinsă de două săptămâni cu actualul şef al formaţiunii, Victor Ponta, dar care fusese alimentată de alte înfruntări între cei doi din 2010 încoace.

Decizia de excludere a lui Geoană din PSD a fost luată de Comitetul Executiv al partidului cu 50 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi trei abţineri.

În urma excluderii lui Geoană, PSD va pierde foarte probabil şefia Senatului deţinută de acesta, dacă social-democraţii o vor revendica.

Mircea Geoană are un doctorat în economie mondială, studii juridice şi de inginerie şi a intrat în diplomaţie în 1990 ocupând în Ministerul Afacerilor Externe mai multe poziţii de conducere.

În 1996 a fost numit ca ambasador în SUA şi s-a întors în ţară după ce a fost desemnat ministru de externe în Guvernul Adrian Năstase, la finele lui 2000, în vrea în care şeful guvernului căuta "tehnocraţi" care să asigure guvernării sale o imagine de prospeţime, tinereţe şi bună pregătire.

După ce Năstase a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu, Geoană a câştigat preşedinţia PSD în 2005, în faţa lui Ion Iliescu care plecase de la Cotroceni după cel de-al doilea mandat. Năstase nu a candidat la acele alegeri pentru poziţia de preşedinte al PSD pentru că îi promisese lui Ion Iliescu că-i va ceda locul ca şef al social-democraţilor (pe care il ocupase între 2000 şi 2005) după ce va acesta va părăsi Cotroceniul.

Geoană a fost ales preşedinte al Senatului după alegerile din 2008. A pierdut şi el alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu, un an mai târziu, la o diferenţă infimă de voturi. Piederele alegerilor i-a adus şi pierderea preşedinţiei partidului, câteva luni mai târziu, în faţa lui Victor Ponta, principalul său adversar. Ponta a fost purtătorul de cuvânt al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale a lui Mircea Geoană.

Geoană a acuzat că a fost exclus de Adrian Năstase, Ion Iliescu, Victor Ponta "şi marionetele lor".

Nu este clar ce se va întâmpla cu poziţia sa de preşedinte al Senatului în care a fost ales în urma legislativelor din decembrie 2008. PSD pretinde că această funcţie aparţine partidului, dar, practic, social-democraţii au câştigat a doua poziţie în stat după negocieri cu PDL, împreună cu care au guvernat de la începutul lui 2009 până în luna octombrie a aceluiaşi an. PDL susţine că, de vreme ce alianţa PDL-PSD nu mai funcţionează, au dreptul să-şi înscrie candidaţi în cursă, în cazul în care Geoană va fi înlocuit. Propunerea de înlocuire poate să vină doar de la partidul din care provine şeful Senatului, a cărui mandat este de partu ani, dar PSD nu a făcut, până în prezent, un demers oficial în acest sens. Dacă o va face după excluderea sa din partid decisă în această seară, funcţia va fi foarte probebil pierdută, după cum arată altgoritmul senatorial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO