Politică

CSM, somat sa se reformeze

12.01.2006, 19:35 14

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii si-au ales ieri o noua conducere, dupa ce mandatul de un an al presedintelui Dan Lupascu si al vicepresedintelui Liviu Dascalescu s-a incheiat.

Niciunul dintre cei 19 membri ai CSM nu isi anuntase, ieri, intentia de a candida pentru presedintia Consiliului, insa in timpul sedintei de alegere, care s-a desfasurat cu usile inchise, Iulian Galca - presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, a fost desemnat presedinte, iar vicepresedintele Cristian Deliorga - procuror-sef al Parchetului Tribunalului Constanta.

Fostul presedinte Dan Lupascu nu a vrut sa candideze pentru postul de vicepresedinte la care mai avea dreptul, invocand relatiile tensionate cu actualul ministru al justitei, Monica Macovei.

Reprezentantii celor doua institutii s-au aflat intr-un razboi permanent de-a lungul anului trecut, Macovei, care este si membru al CSM, acuzand institutia ca nu vrea sa se reformeze.

De altfel, aceasta este opinia intregii administratii de la Bucuresti, in frunte cu presedintele Traian Basescu, cel care a prezidat ieri o parte a sedintei CSM, si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care la inceputul saptamanii l-a atacat virulent pe Dan Lupascu, pentru ca acesta nu a vrut sa participe la o dezbatere anticoruptie organizata de Executiv.

Ieri, Basescu, le-a cerut magistratilor sa apere independenta Justitiei si sa imbunatateasca perceptia asupra unora din membrii sai, dupa ce la sfarsitul lui 2005 avertizase ca daca institutia nu se va reforma, Romania ar putea sa piarda din fondurile europene.

Basescu i-a asigurat pe magistrati ca va media de acum incolo eventualele conflicte dintre CSM si Ministerul Justitiei si le-a cerut celor doua institutii sa colaboreze. El a mai spus ca nu este "extrem de alertat" de criticile la adresa CSM. "In raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in Ministerul Justitiei. Sunteti doamna Rodica Stanoiu, doar ca va numiti CSM. Atacurile la adresa ei sunt echilibrate cu cele la adresa CSM", a spus Basescu.

Raspunderea disciplinara a magistratilor, deficitul de judecatori si de procurori, modalitatea de a lua interviuri celor care candideaza pentru functii in aceasta breasla reprezinta domenii in care CSM trebuie sa se concentreze mai bine, a spus Monica Macovei, la bilantul conducerii CSM. Ministrul a recomandat CSM sa stabileasca o politica de resurse umane referitoare la magistratura pentru ca nu oricine poate sa fie judecator sau procuror.

"Atunci cand CSM va fi o institutie care va functiona foarte bine, in mod evident va primi si alte atributii", a afirmat Macovei. Ministrul justitiei considera ca CSM va primi si bugetul instantelor atunci cand va avea capacitatea sa il administreze. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO