Politică

Comisia Europeana a devansat data publicarii raportului privind Romania

09.06.2006, 00:00 26

Comisia Europeana a stabilit un nou calendar pentru raportul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, document care va fi publicat la 26 septembrie.

"Suntem multumiti ca data aparitiei raportului a fost devansata pentru ca acest lucru lasa mai mult timp pentru ratificarea Tratatului de aderare la UE. Am stabilit ca vom avea o prima intalnire cu reprezentantii Comisiei la 14 iulie, cand vom prezenta ceea ce am facut pana atunci. In 5 si 6 septembrie vom mai avea o intalnire, iar ultima, in care vom informa in legatura cu stadiul final al lucrurilor pe care le-am facut o vom avea la 7 septembrie. Din 7 septembrie si pana pe 26 Comisia va redacta raportul", a declarat ieri pentru ZF secretarul de stat in Ministerul Integrarii Leonard Orban.

Romania a insistat foarte mult ca acest raport sa apara mai devreme. Miercuri seara, dupa o intalnire cu reprezentantii Directiei Generale Extin-dere din cadrul Comisiei Europene, ministrul integrarii europene Anca Boagiu a afirmat ca a prezentat oficialilor europeni un asa-numit "plan de masuri" pe care administratia le va lua si care vizeaza transformarea steguletelor rosii din raportul Comisiei Europene din 16 mai in stegulete galbene, in raportul din septembrie, si a steguletelor galbene in stegulete verzi. Tot ea a spus ca planul prezentat Comisiei a fost apreciat de oficialii europeni ca fiind "cuprinzator si serios", dovedind ca Romania stie ce trebuie sa faca pana la raportul Comisiei.

Raportul Comisie din 16 mai nu a facut nicio recomandare sefilor de state si de guverne care se vor intalni, la 16 iunie, in Consiliul de vara.

Potrivit Comisiei, o recomandare va fi facuta intr-un viitor raport care ar fi urmat sa apara cel mai probabil in octombrie, daca nu noiembrie, lucru care ar fi creat dificultati suplimentare in procesul de ratificare parlamentara a Tratatului. Acesta trebuie ratificat de toate parlamentele nationale, insa unele state au anuntat ca nu vor face acest lucru decat dupa ce vad scris negru pe alb, in raport, ca Executivul european recomanda aderarea la 1 ianuarie 2007. Or, aceasta ar fi putut insemna, teoretic, ca unele state sa nu mai aiba timp pentru ratificarea Tratatului pana la finele anului, ceea cea ar constitui o amanare sine die a aderarii.

Romania a cerut ca acest raport sa apara mai devreme, exact din aceasta cauza. Bulgaria care, potrivit raportului din 16 mai, este ceva mai intarziata, s-a temut de devansarea datei aparitiei raportului, afirmand ca acest lucru ii lasa putin timp pentru a recupera intarzierile.

Ieri Sofia a anuntat ca anuleaza concediile functionarilor din administratia publica din aceasta vara, pentru a putea indeplini pretentiile UE inaintea raportului de monitorizare. Insa, inaintea acestui anunt, Bruxellesul luase decizia sa nu acorde vacanta de vara expertilor comunitari responsabili de monitorizarea ritmului reformelor din Bulgaria.

Olli Rehn, comisarul pentru extindere care a avut o intalnire cu premierul bulgar Serghei Stanisev, a spus ca regreta ca oficialii bulgari nu vor avea concedii, dar a subliniat ca este momentul ca intregul aparat administrativ sa faca ce-i sta in putinta pentru a bifa recomandarile Comisiei. Leonard Orban spune ca si concediile oficialilor romani "vor fi puternic afactate".

El spune ca la fel de important ca data aderarii este felul in care Romania se integreaza, iar volumul de munca in plus este justificat pentru a se evita clauzele de salvgardare sectoriale care pot fi impuse chiar daca Romania se va integra la 1 ianuarie.

Orban spune ca este prea devreme sa se pronunte asupra sanselor ca aceste clauze sa fie evitate. Chiar integrata, Romaniei ar putea sa-i fie impuse clauze in domenii precum piata interna, domeniul sanitar-veterinar sau cel judiciar ceea ce inseamna ca pe aceste coordonate Romania nu va participa la politica comuna a Uniunii.

Un prim semnal despre recomandarea pe care o va face Comisia in septembrie va fi dat saptamana viitoare la summitul UE.

Potrivit unor informatii neoficiale, liderii Uniunii Europene urmeaza sa spuna intr-un document final ca Romania si Bulgaria pot adera la 1 ianuarie 2007. "Consiliul European isi mentine convingerea ca, avand vointa politica necesara, cele doua tari pot depasi deficientele semnalate pentru a adera la termenul prevazut, 1 ianuarie 2007", potrivit unui proiect al concluziilor summitului.

Este mult mai putin decat au anuntat ca doresc unii dintre oficialii romani, (ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu cerea consemnarea faptului ca Romania se va integra la 1 ianuarie 2007), dar este tot ce se putea obtine de la acest Consiliu, pentru ca rareori si niciodata in astfel de cazuri, Consiliul contrazice Comisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO