Politică

Coaliţia de guvernare de la Chişinău s-a destrămat. Premierul Filat face un pas riscant

Coaliţia de guvernare de la Chişinău s-a destrămat....

Autor: Iulian Anghel

13.02.2013, 19:25 606

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat (PLDM), a denunţat astăzi acordul de funcţionare a “Alianţei pentru Integrarea Europeană" (formată din PLDM, Partidul Democrat şi Partidul Liberal). Justificarea premierului de a retrage PDLM din înţelegere: sunt prea multe atacuri împotriva Guvernului, venite chiar din partea Alianţei pentru Integrarea Europeană.

Analiştii politici cred că gestul lui Filat este riscant pentru cariera sa politică, dar că, într-un fel, apele trebuia să se limpezească. Nu este exclus ca partidul premierului să facă o coaliţie cu comuniştii din opoziţie.

"Motivaţia premierului este una destul de serioasă. El s-a referit la atacurile asupra Guvernului venite din partea unor componente ale Alianţei pentru Integrarea Europeană. Acest pas este foarte riscant pentru cariera lui politică, dar foarte benefic pentru sănătatea socială", spune analistul politic Viorel Cibotaru, potrivit presei de la Chişinău.

Guvernul a rămas fără spijin majoritar şi sunt posibile alegeri anticipate, deşi premierul se opune unei astfel de idei enunţate mai ales de comunişti.

AIE era o alianţă care oricum şchiopăta de mai mulţi ani din cauza conflictelor politice şi a reglărilor de conturi. Între Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc (de la Partidul Democrat, primvicepreşedinte al Parlamentului) a existat un permanent conflict, iar liberalii s-au aliat în acestă dispută cu Plahotniuc, un om foarte bogat, acuzat de Filat că şi-a cumpărat locul în politică cu bani.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la finalul Consiliului European de la Bruxelles, săptămâna trecută, că Republica Moldova urmează să semneze Acordul de asociere la UE în toamna acestui an, la Vilnius. Analiştii de la Chişinău cred că oportunitatea ar putea fi ratată, dacă situaţia politică nu se redresează rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO