Politică

CNVM a fost audiata in Comisia de buget-finante a Senatului

23.02.2006, 21:11 13

Investitorii straini au ocolit Bursa dupa izbucnirea scandalului tranzactionarii la bursa a actiunilor Rompetrol, a afirmat ieri senatorul liberal Varujan Vosganian, in urma audierii la Comisia de buget-finante din Senat a Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM).

Comisia senatoriala, care are atributii de supraveghere a pietei de capital, impartaseste punctul de vedere al CNVM, si anu-me ca nu a existat o manipulare a bursei in cazul tranzactionarii actiunilor Rom-petrol, a mai declarat senatorul, care este presedinte al Comisiei de buget.

Este vorba de tranzactionarea care a avut loc in aprilie 2004 si care a intrat in atentia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sesizarea inspectorului general al Bursei Bucuresti, Ionel Oprea.

El a semnalat ca un volum prea mare de actiuni Rompetrol a fost tranzactionat, ceea ce ar fi dus la influentarea pietei, insa, potrivit deciziei unanime a conducerii CNVM, nu s-a inregistrat nici o neregula. "Acest lucru nu inseamna insa ca nu este posibil sa fi fost influentari ale pietei de capital in acest caz, dar este important punctul de vedere al Comisiei, care nu poate fi contrazis pana la o decizie definitiva a instantei", a mai spus senatorul.

Audierea a venit ca urmare a ultimelor evolutii de pe aceasta piata, dar a avut ca scop si obtinerea de detalii in legatura cu investigatiile in curs si care au ca obiect activitatea unora dintre membrii CNVM, a mai spus el. Paul Gabriel Miclaus, vicepresedinte al CNVM, si Victor Eros, membru al CNVM, sunt urmariti penal pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului in dosarul in care sunt cercetati pentru infractiuni de natura economica Dinu Patriciu, George Philip Stephenson si Florin Iuliu Aldea.

Senatorii Comisiei s-au interesat, potrivit lui Vosganian, de tranzactiile cu actiuni Rompetrol desfasurate in urma cu un an si jumatate, respectiv la mijlocul lunii aprilie 2004.

"In legatura cu aceasta tema, interesul nostru a fost daca ceea ce s-a petrecut a fost sau nu cazul unei manipulari, al unui abuz de piata din partea unor actori ai pietei de capital si daca acesti manipulatori au fost tolerati de unii dintre decidentii de pe aceasta piata", a spus Vosganian. "Am avut acest obiect in audierea noastra pentru ca nu ar fi deloc bine pentru imaginea de ansamblu a pietei de capital sa se stie ca ea poate fi expusa unor situatii de acest fel. Se observa de altfel o anumita retinere in ultimele zile din partea investitorilor straini de a veni pe bursa", a mai spus senatorul.

Daca membrii reuniti ai acestor institutii ar fi constatat o incercare de incalcare a intereselor actionarilor la firma Rompetrol, exista posibilitatea ca ei sa ridice problema in Adunarea Generala a Actionarilor. Dar, potrivit lui Vosganian, pana acum nu a existat nici un fel de plangere venita din partea actionarilor Rompetrol.

Intrebat despre suspiciunile care mai planeaza totusi asupra acestei tranzactii si care pot afecta imaginea Bursei, senatorul nu a exclus ipoteza "ca nu ar fi vorba despre o miscare mai putin obisnuita" pentru piata de capital din Romania.

In sedinta Comisiei de buget-finante s-a vorbit si despre acuzatiile de favorizare a infractorului care au fost aduse impotriva a doi dintre membrii CNVM. Vosganian a declarat ca i-a intrebat pe reprezentantii CNVM prezenti la sedinta care au fost motivele pentru care cei doi colegi ai lor sunt incriminati si daca au fost aduse dovezi concludente impotriva lor.

"Nu exista declaratii din partea membrilor CNVM precum ca doi dintre ei i-ar fi manipulat pe ceilalti cinci pentru ca decizia unanima sa fie luata intr-un anumit fel. De altfel, consider ca ar fi o jignire pentru presedintele Comisiei si pentru ceilalti membri sa se socoteasca ca pot fi manipulati de catre o minoritate dintre ei", a mai spus Vosganian. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO