Politică

Clasa politica si-a impartit teritoriul de Ziua Unirii: puterea la Alba, opozitia la Bucuresti

02.12.2003, 00:00 18

Liderii politici - de la seful statului la presedintii de filiale - s-au mobilizat ieri sa sarbatoreasca alaturi de multime Ziua Nationala a Romaniei. Liderii puterii "au invadat" Alba Iulia in timp ce opozitia a dominat, prin prezenta, manifestarile organizate la Bucuresti. Parlamentari si ministri
 nu au lipsit insa de la manifestarile organizate cu fast la Craiova, Constanta, Targu Jiu, Cluj-Napoca, Sfantu Gheorghe sau Miercurea Ciuc.
Asa cum era de asteptat, Ziua Nationala a fost sarbatorita cu cel mai mare fast la Alba Iulia, in prezenta presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, ministri si parlamentari. In Cetate, opozitia a fost reprezentata doar de parlamentari si lideri locali. Incepand cu orele 11, mii de oameni s-au adunat la Alba atrasi poate nu atat de parada militara sau de personalitatile politice cat de zecile de mii de sarmale si costita cu fasole pusa la dispozitie de organizatori.



Masuri draconice de securitate
Masurile de securitate au fost severe, incomparabil mai riguroase decat anii anteriori. Au fost amplasate filtre speciale la intrarile din zona Cetatii, s-au facut controale corporale, si au fost mobilizate trupe speciale. Jandarmi, ofiteri SPP, ofiteri SRI s-au adunat la Alba "cata frunza si iarba" pentru ca liderii politici sa sarbatoreasca in siguranta 85 de ani de la realizarea Marii Uniri. Ochii vigilenti supravegheau din toate colturile, de pe toate cladirile, de pe Clopotnita  Reintregirii Neamului, de pe strazi, din piata, ca nu cumva un posibil agresor sa se fi ascuns in multime.
Politinienii au asistat la slujba pe treptele bisericii, despartiti de multime cu ajutorul unui paravan, relateaza Mediafax. Si intrarea s-a facut separat: poporul pe poarta principala, oamenii politici pe portile laterale. Dupa slujba, oficialii au fost condusi la tribuna. Asistenta a ramas in spatele gardurilor si a ascultat, umar la umar, sub supravegherea atenta a sepepistilor, cum primarul orasului Alba-Iulia si presedintele Ion Iliescu au vorbit despre importanta solidaritatii romanilor din toate colturile tarii in realizarea Marii Uniri de la 1918.
A urmat parada militara si, in final, oficialii au coborat de la tribuna.Ion Iliescu si Adrian Nastase, aparati de zeci de ofiteri SPP, s-au apropiat de multime, au strans cateva maini pe deasupra gardurilor. S-au urcat apoi in masini, au plecat la gara si au pornit spre Bucuresti cu un tren special, dupa ce au stat patru ore in Alba-Iulia.Sarbatoarea politicienilor s-a incheiat si a inceput sarbatoarea poporului.Miile de oameni s-au inghesuit pentru o portie de sarmale, carnaciori sau fasole pregatite de organizatori. Din cauza imbulzelii de la bucatariile de campanie montate in aer liber a fost nevoie in nenumarate randuri de interventia jandarmilor pentru a potoli multimea. De asemenea, fortele de ordine au montat garduri de protectie pentru a impiedica multimea sa intre in corturile cu mancare, fiind nevoie in zona de zeci de politisti, soldati si jandarmi.



Bucurestenii nu s-au inghesuit
Spre deosebire de anii anteriori, bucurestenii nu s-au inghesuit sa asiste la parada militara organizata la Arcul de Triumf. Parada a durat doar 20 de minute, timp in care au defilat prin fata tribunei oficiale aproximativ 600 de militari, soldati in termen si profesionisti intre care si militari din Batalionul 26 Infanterie Craiova ("Scorpionii Rosii", primii militari romani care au fost prezenti la operatiunea "Enduring Freedom" din Afganistan).
Din cauza cetii, cele sase avioane MIG 21 Lancer programate sa ia parte la demostratia aviatica nu au putut sa zboare, asa ca cei care au venit la parada au fost nevoiti sa se multumeasca cu cele sase elicoptere IAR 330 Puma SOCAT.
La Bucuresti, fortele de paza si protectie au fost mai "relaxate" intrucat "obiectivele" cele mai importante -presedintele si premierul - erau la Alba Iulia. In tribuna oficiala au fost presedintele PNL Theodor Stolojan, fostl presedinte Emil Constantinescu, dar si ministri si parlamentari ai PSD.



La Sfantu Gheorghe primarul "a disparut"
Membri ai Consiliului Judetean Covasna si primarul din Sfantu Gheorghe, de etnice maghiara, au lipsit de la manifestarile organizate de Ziua Nationala, fiind desemnati reprezentanti care au depus coroane la statuia lui Mihai Viteazul, relateaza Mediafax. In discursul rostit, prefectul Horia Grama a subliniat ca este firesc ca toate etniiile care traiesc in judetul Covasna sa fie preocupate de propria identitate. "Scopul nostru, al tuturor este sa proiectam un viitor comun si sa punem capat conflictelor inutile. Indiferent de apartanenta etnica si religioasa trebuie sa ne bucuram de Ziua Nationala a Romaniei", a declarat Grama.
La Miercurea Ciuc, primarul Csedo Csaba Istvan a explicat faptul ca pentru maghiarii din Romania ziua de 1 Decembrie are si o alta semnificatie legata de garantarea drepturilor minoritatilor. La Mures, un barbat a fost retinut de jandarmi dupa ce a amenintat, inainte de inceperea manifestarilor, ca se leaga cu lanturi in fata Prefecturii.
Presedintele Ion Iliescu a lansat un apel catre toate "fortele creatoare" ale tarii, catre toti cetatenii, sa nu piarda din vedere lectia Marii Uniri si sa colaboreze pentru consolidarea democratiei, a statului de drept si pentru realizarea obiectivelor nationale. "Daca din perspectiva politica avem sansa de a putea privi viitorul cu mai multa incredere decat le-a fost dat inaintasilor care, abia ajunsi la liman, au inteles ca traisera doar o «ora astrala» careia avea sa-i urmeze o noua tragedie, nu putem insa ignora ca mai avem de trecut examene dificile si ca, mai ales, ne asteapta un decisiv examen de solidaritate", a afirmat presedintele Iliescu. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO