Politică

Cine sunt noii miniştri ai guvernului Boc. Vedeţi aici CV-urile lor

Cine sunt noii miniştri ai guvernului Boc. Vedeţi aici CV-urile lor
03.09.2010, 10:30 644

PDL a decis ieri să schimbe şase miniştri, dintre care treiindependenţi, cu oameni din partid, proveniţi din structurileteritoriale. Nu este clar ce i s-a reproşat fiecărui ministru,nefiind discutată atingerea sau nu a unor ţinte din programul deguvernare.

Finanţe: Gheorghe Ialomiţianu (51 de ani)

* Gheorghe Ialomiţianu a absolvit UniversitateaBabeş-Bolyai şi are mai multe "atestate" de la InstitutulInternaţional de Administraţie Publică din Paris, de la Direcţia deControl Fiscal Est-Franţa, de la Direcţia de Taxe din Suedia.
* În perioada 1997-2008 a lucrat la Direcţia Generală a FinanţelorPublice Braşov, fiind director general şi apoi director executivadjunct, cunoscând astfel îndeaproape legislaţia fiscală şiproblemele legate de aplicarea acesteia.
* Este şi vicepreşedinte al Consiliului superior al CorpuluiExperţilor Contabili.
* Din 2008 este deputat PDL ales la Braşov. Are funcţia devicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.
* Ca parlamentar a avut 112 luări de cuvânt în plen în 52 deşedinţe.
* În ultimele luni el a avut o serie de apariţii în presă cuexplicaţii privind măsurile de austeritate luate de executiv -tăierile de salarii şi majorarea TVA.

Economie: Ion Ariton (54 de ani)

* Ion Ariton este din 2008 preşedintele Comisiei debuget-finanţe din Senat şi, potrivit informaţiilor din presă, poatefi considerat un apropiat al lui Vasile Blaga, unul dintre cei maiputernici oameni din PDL.
* Este absolvent al Universităţii din Timişoara, Facultatea deŞtiinţe Economice. A lucrat timp de zece ani în Petrom în perioada1993-2003, când a ocupat mai multe funcţii în cadrul sucursalei dinSibiu. În perioada 2005-2007 a ocupat funcţia de prefect alSibiului.
* Ariton preia după plecarea lui Videanu unul dintre cele maivaloroase portofolii ministeriale, având în subordine companii demiliarde de euro precum Hidroelectrica sau Romgaz.
* Ariton vine într-un moment de răscruce pentru sectorul energeticcare trece printr-o amplă restructurare. Înfiinţarea celor douăcompanii energetice, dacă acest proiect mai rămâne valabil,listarea unor companii la bursă, restructurarea CNH şi aTermoelectrica, marile proiecte de interconectare sau reactoarele 3şi 4 de la Cernavodă sunt doar câteva dintre problemele cu care seva confrunta noul ministru.

Transporturi: Anca Boagiu (42 de ani)

* Anca Boagiu, 42 de ani, cunoscută drept unul dintreapropiaţii lui Traian Băsescu, a fost cel mai tânăr ministru alRomâniei după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a preluat în2000 portofoliul Transporturilor la numai 32 de ani.
* Boagiu i-a urmat în funcţie chiar lui Traian Băsescu, cel care ademisionat în iunie 2000 pentru a deveni primar general alCapitalei. De fapt Boagiu îi datorează cariera lui Băsescu, celcare a adus-o în Ministerul Transporturilor promovând-o apoi ca şefa Programelor Mondiale PSAL. Primul mandat al actualului senatorPDL a fost însă extrem de scurt, respectiv de doar şase luni.
* Ulterior, în perioada 22 august 2005 - 5 aprilie 2007 Boagiu afăcut din nou parte din Guvernul condus de Călin-Popescu Tăriceanuîn calitate de ministru al integrării europene.
* În prezent, este senator şi vicepreşedinte al Comisiei pentruAfaceri Europene a Parlamentului. Ea a absolvit în 1995 Facultea deConstrucţii, secţia hidrotehnică, din cadrul Universităţii Ovidiusdin Constanţa.

Agricultură: Valeriu Tabără (61 de ani)

* Valeriu Tabără a mai fost ministru al agriculturii înguvernul Văcăroiu, între august 1994 şi septembrie 1996, când PUNR(formaţiune naţionalistă condusă de Gheorghe Funar), al căruivicepreşedinte era, a intrat la guvernare cu PDSR (actualul PSD),alături de alte trei partide naţionalist-socialiste - PartidulRomânia Mare (PRM) şi Partidul Socialist al Muncii (PSM) - formândo alianţă ce avea să intre în istorie sub numele de "PatrulaterulRoşu".
* După ce "Patrulaterul Roşu" s-a destrămat, Tabără şi-a continuatcariera politică în PUNR, partid dispărut după unirea cu PRM: afost preşedinte al acestui partid din 1997 până în 2001.
* Abia în 2002 Tabără s-a înscris în PD Timiş.
* A fost deputat din 1992 până în 2000, apoi consilier judeţean. Adevenit din nou deputat pe listele PDL, la ultimele alegeri, şiacum, iată, din nou ministru.
* Tabără este doctor în agronomie, titlu pe care l-a obţinut în1984 după ce, în 1973, absolvise Facultatea de AgronomieTimişoara.

Muncă: Nelu Ioan Botiş (43 de ani)

* Deputatul bistriţean Ioan Nelu Botiş s-a născut pe 1 mai1967 la Lupeni, judeţul Hunedoara.
* În 1991 a absolvit Facultatea Politehnică din Cluj-Napoca. Are unmaster în studii europene la Universitatea Babeş-Bolyai din acelaşioraş, iar în prezent este doctorand în inginerie.
* Potrivit unei publicaţii locale, Botiş a lucrat ca inginer laCombinatul de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca la începutulcarierei.
* Mai târziu, în perioada 2001-2004, a avut un mandat de viceprimaral Bistriţei.
* Până în 2008, Botiş a condus timp de patru ani Agenţia Judeţeanăde Ocupare a Forţei de Muncă din Bistriţa.
* Actualul membru al PDL a intrat în politică în 2001 în PSD, undea rămas trei ani.
* El este vicepreşedinte al Comisiei pentru Muncă şi ProtecţieSocială din Camera Deputaţilor.

Comunicaţii: Valerian Vreme

* Este deputat PDL şi are 47 de ani.
* A fost, iniţial, membru PNL plecând la PD în 1997.
* A absolvit Facultatea de Electortehnică, secţia automatizări şicalculatoare, din Iaşi.
* Este specialist în calculatoare, având mai multes tdudii despecialitate în străinătate, la Londra şi Paris.
* Înainte de a fi deputat a fost consilier judeţean la Bacău şicolsilier local la Oneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO