Cine sunt noii miniştri ai guvernului Boc. Vedeţi aici CV-urile lor

Ziarul Financiar 03.09.2010

PDL a decis ieri să schimbe şase miniştri, dintre care trei independenţi, cu oameni din partid, proveniţi din structurile teritoriale. Nu este clar ce i s-a reproşat fiecărui ministru, nefiind discutată atingerea sau nu a unor ţinte din programul de guvernare.

Finanţe: Gheorghe Ialomiţianu (51 de ani)

* Gheorghe Ialomiţianu a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai şi are mai multe "atestate" de la Institutul Internaţional de Administraţie Publică din Paris, de la Direcţia de Control Fiscal Est-Franţa, de la Direcţia de Taxe din Suedia.
* În perioada 1997-2008 a lucrat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, fiind director general şi apoi director executiv adjunct, cunoscând astfel îndeaproape legislaţia fiscală şi problemele legate de aplicarea acesteia.
* Este şi vicepreşedinte al Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili.
* Din 2008 este deputat PDL ales la Braşov. Are funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.
* Ca parlamentar a avut 112 luări de cuvânt în plen în 52 de şedinţe.
* În ultimele luni el a avut o serie de apariţii în presă cu explicaţii privind măsurile de austeritate luate de executiv - tăierile de salarii şi majorarea TVA.

Economie: Ion Ariton (54 de ani)

* Ion Ariton este din 2008 preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat şi, potrivit informaţiilor din presă, poate fi considerat un apropiat al lui Vasile Blaga, unul dintre cei mai puternici oameni din PDL.
* Este absolvent al Universităţii din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice. A lucrat timp de zece ani în Petrom în perioada 1993-2003, când a ocupat mai multe funcţii în cadrul sucursalei din Sibiu. În perioada 2005-2007 a ocupat funcţia de prefect al Sibiului.
* Ariton preia după plecarea lui Videanu unul dintre cele mai valoroase portofolii ministeriale, având în subordine companii de miliarde de euro precum Hidroelectrica sau Romgaz.
* Ariton vine într-un moment de răscruce pentru sectorul energetic care trece printr-o amplă restructurare. Înfiinţarea celor două companii energetice, dacă acest proiect mai rămâne valabil, listarea unor companii la bursă, restructurarea CNH şi a Termoelectrica, marile proiecte de interconectare sau reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt doar câteva dintre problemele cu care se va confrunta noul ministru.

Transporturi: Anca Boagiu (42 de ani)

* Anca Boagiu, 42 de ani, cunoscută drept unul dintre apropiaţii lui Traian Băsescu, a fost cel mai tânăr ministru al României după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a preluat în 2000 portofoliul Transporturilor la numai 32 de ani.
* Boagiu i-a urmat în funcţie chiar lui Traian Băsescu, cel care a demisionat în iunie 2000 pentru a deveni primar general al Capitalei. De fapt Boagiu îi datorează cariera lui Băsescu, cel care a adus-o în Ministerul Transporturilor promovând-o apoi ca şef a Programelor Mondiale PSAL. Primul mandat al actualului senator PDL a fost însă extrem de scurt, respectiv de doar şase luni.
* Ulterior, în perioada 22 august 2005 - 5 aprilie 2007 Boagiu a făcut din nou parte din Guvernul condus de Călin-Popescu Tăriceanu în calitate de ministru al integrării europene.
* În prezent, este senator şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului. Ea a absolvit în 1995 Facultea de Construcţii, secţia hidrotehnică, din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Agricultură: Valeriu Tabără (61 de ani)

* Valeriu Tabără a mai fost ministru al agriculturii în guvernul Văcăroiu, între august 1994 şi septembrie 1996, când PUNR (formaţiune naţionalistă condusă de Gheorghe Funar), al cărui vicepreşedinte era, a intrat la guvernare cu PDSR (actualul PSD), alături de alte trei partide naţionalist-socialiste - Partidul România Mare (PRM) şi Partidul Socialist al Muncii (PSM) - formând o alianţă ce avea să intre în istorie sub numele de "Patrulaterul Roşu".
* După ce "Patrulaterul Roşu" s-a destrămat, Tabără şi-a continuat cariera politică în PUNR, partid dispărut după unirea cu PRM: a fost preşedinte al acestui partid din 1997 până în 2001.
* Abia în 2002 Tabără s-a înscris în PD Timiş.
* A fost deputat din 1992 până în 2000, apoi consilier judeţean. A devenit din nou deputat pe listele PDL, la ultimele alegeri, şi acum, iată, din nou ministru.
* Tabără este doctor în agronomie, titlu pe care l-a obţinut în 1984 după ce, în 1973, absolvise Facultatea de Agronomie Timişoara.

Muncă: Nelu Ioan Botiş (43 de ani)

* Deputatul bistriţean Ioan Nelu Botiş s-a născut pe 1 mai 1967 la Lupeni, judeţul Hunedoara.
* În 1991 a absolvit Facultatea Politehnică din Cluj-Napoca. Are un master în studii europene la Universitatea Babeş-Bolyai din acelaşi oraş, iar în prezent este doctorand în inginerie.
* Potrivit unei publicaţii locale, Botiş a lucrat ca inginer la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca la începutul carierei.
* Mai târziu, în perioada 2001-2004, a avut un mandat de viceprimar al Bistriţei.
* Până în 2008, Botiş a condus timp de patru ani Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Bistriţa.
* Actualul membru al PDL a intrat în politică în 2001 în PSD, unde a rămas trei ani.
* El este vicepreşedinte al Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor.

Comunicaţii: Valerian Vreme

* Este deputat PDL şi are 47 de ani.
* A fost, iniţial, membru PNL plecând la PD în 1997.
* A absolvit Facultatea de Electortehnică, secţia automatizări şi calculatoare, din Iaşi.
* Este specialist în calculatoare, având mai multes tdudii de specialitate în străinătate, la Londra şi Paris.
* Înainte de a fi deputat a fost consilier judeţean la Bacău şi colsilier local la Oneşti.