Politică

Chisinaul ii opreste pe romani la granita

15.10.2007, 21:27 14

Noi tensiuni intre Bucuresti si Chisinau s-au acumulat la finele saptamanii, dupa ce granicerii moldoveni au interzis intrarea in Republica Moldova a trei delegatii romanesti invitate la hramul Chisinaului.
La Bucuresti situatia a fost comentata la toate nivelurile. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca ceea ce s-a intamplat este "inadmisibil": "Nu se poate asa ceva. Este inadmisibil. E ingrozitor ce se intampla".
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca situatia creata la granita cu Republica Moldova este o "dovada regretabila" ca aceasta tara se departeaza de valorile si principiile UE, in loc sa se apropie. Ministrul roman de externe Adrian Cioroianu a afirmat, la randul sau, ca ce s-a intamplat este un act inamical la adresa Romaniei: "Acest act inamical la adresa Romaniei reprezinta un gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti".
Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a cerut oficial explicatii autoritatilor din Republica Moldova pentru interzicerea accesului unei delegatii romane pe teritoriul Moldovei, el catalogand incidentul ca "nejustificat si inadmisibil". Demersul sau a fost justificat prin faptul ca cetatenii UE nu au nevoie de viza pentru Republica Moldova, iar Romania este tara a Uniunii. Ministrul internelor a cerut sefului Politiei de Frontiera continuarea demersurilor de clarificare a situatiei, impreuna cu omologul sau din Republica Moldova.
Politia de frontiera a solicitat in repetate randuri o intalnire de frontiera cu granicerii moldoveni pentru clarificarea situatiei, la care acestia din urma nu au dat curs. Potrivit unui comunicat al MAE, Ambasada Romaniei a fost informata de catre reprezentantii Primariei municipiului Chisinau ca trei delegatii ale primariilor oraselor Targu-Mures, Navodari si Bacau - invitate oficial la sarbatorile ocazionate de hramul orasului Chisinau - nu au primit accesul pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova.
Motivul invocat de autoritatile de frontiera moldovene a fost ca persoanele in cauza nu dispuneau de o invitatie in original din partea organizatorilor.
La hramul Chisinaului a fost invitat si presedintele Traian Basescu care initial a acceptat, dar ulterior a invocat programul incarcat si nu a mai mers. Surse de la Chisinau, citate de Agentia Mediafax au declarat ca presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a aratat deranjat de aceasta invitatie venita din partea Primariei din Chisinau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO