Chisinaul ii opreste pe romani la granita

Autor: Iulian Anghel 15.10.2007
Noi tensiuni intre Bucuresti si Chisinau s-au acumulat la finele saptamanii, dupa ce granicerii moldoveni au interzis intrarea in Republica Moldova a trei delegatii romanesti invitate la hramul Chisinaului.
La Bucuresti situatia a fost comentata la toate nivelurile. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca ceea ce s-a intamplat este "inadmisibil": "Nu se poate asa ceva. Este inadmisibil. E ingrozitor ce se intampla".
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca situatia creata la granita cu Republica Moldova este o "dovada regretabila" ca aceasta tara se departeaza de valorile si principiile UE, in loc sa se apropie. Ministrul roman de externe Adrian Cioroianu a afirmat, la randul sau, ca ce s-a intamplat este un act inamical la adresa Romaniei: "Acest act inamical la adresa Romaniei reprezinta un gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti".
Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a cerut oficial explicatii autoritatilor din Republica Moldova pentru interzicerea accesului unei delegatii romane pe teritoriul Moldovei, el catalogand incidentul ca "nejustificat si inadmisibil". Demersul sau a fost justificat prin faptul ca cetatenii UE nu au nevoie de viza pentru Republica Moldova, iar Romania este tara a Uniunii. Ministrul internelor a cerut sefului Politiei de Frontiera continuarea demersurilor de clarificare a situatiei, impreuna cu omologul sau din Republica Moldova.
Politia de frontiera a solicitat in repetate randuri o intalnire de frontiera cu granicerii moldoveni pentru clarificarea situatiei, la care acestia din urma nu au dat curs. Potrivit unui comunicat al MAE, Ambasada Romaniei a fost informata de catre reprezentantii Primariei municipiului Chisinau ca trei delegatii ale primariilor oraselor Targu-Mures, Navodari si Bacau - invitate oficial la sarbatorile ocazionate de hramul orasului Chisinau - nu au primit accesul pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova.
Motivul invocat de autoritatile de frontiera moldovene a fost ca persoanele in cauza nu dispuneau de o invitatie in original din partea organizatorilor.
La hramul Chisinaului a fost invitat si presedintele Traian Basescu care initial a acceptat, dar ulterior a invocat programul incarcat si nu a mai mers. Surse de la Chisinau, citate de Agentia Mediafax au declarat ca presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a aratat deranjat de aceasta invitatie venita din partea Primariei din Chisinau.