Politică

Chirac a descoperit profunzimea sufletului romanesc

Chirac a descoperit profunzimea sufletului romanesc

Jacques Chirac intr-un moment mai putin protocolar, imbratisand-o pe Maria Basescu, sotia presedintelui roman

29.09.2006, 20:15 16

Vedeta incontestabila a Sommet-ului Francofoniei care a debutat ieri la Bucuresti este presedintele francez Jacques Chirac, care a sosit la Bucuresti cu un mesaj "din inima" pentru romani. Gazdele, presedintele Traian Basescu si sotia sa Maria, au raspuns pe masura efuziunii sefului spiritual al Francofoniei. Relatiile romano-franceze sunt "vechi, profunde", sunt "relatii ale inimii si spiritului", a spus presedintele francez miercuri seara dupa ce a fost primit la palatul Cotroceni de seful statului roman Traian Basescu. Relatiile bilaterale au avut de suferit din 2003, cand Romania si-a aratat disponibilitatea de a participa cu trupe la razboiul din Irak, iar Chirac a replicat ca Romania a pierdut un bun moment de a tacea.
Sommet-ul Francofoniei a debutat cu un incident diplomatic, dupa ce presedintele Libanului Emile Lahoud a acuzat presedintia romana ca nu l-a invitat la Bucuresti pentru ca a ascultat de ordinele lui Jacques Chirac.
Basescu a declarat ca isi asuma responsabilitatea optiunii de a-l invita la Sommet pe premierul libanez, Fouad Sinora, aratand ca exista o legatura intre moartea fostului premier Rafic Hariri si presedintele prosirian Lahoud.
O comisie de ancheta a Natiunilor Unite a relevat raspunderea presedintilor sirian si libanez in asasinarea in februarie 2005 a fostului premier Rafic Hariri, prieten personal al lui Jacques Chirac. La sommet a sosit din partea Libanului ministrul culturii Tareq Mitri. La sommet participa 63 de delegatii oficiale din tari francofone, conduse de sefi de stat, premieri si ministri de externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO