Chirac a descoperit profunzimea sufletului romanesc

Autor: Doina Anghel 29.09.2006
Vedeta incontestabila a Sommet-ului Francofoniei care a debutat ieri la Bucuresti este presedintele francez Jacques Chirac, care a sosit la Bucuresti cu un mesaj "din inima" pentru romani. Gazdele, presedintele Traian Basescu si sotia sa Maria, au raspuns pe masura efuziunii sefului spiritual al Francofoniei. Relatiile romano-franceze sunt "vechi, profunde", sunt "relatii ale inimii si spiritului", a spus presedintele francez miercuri seara dupa ce a fost primit la palatul Cotroceni de seful statului roman Traian Basescu. Relatiile bilaterale au avut de suferit din 2003, cand Romania si-a aratat disponibilitatea de a participa cu trupe la razboiul din Irak, iar Chirac a replicat ca Romania a pierdut un bun moment de a tacea.
Sommet-ul Francofoniei a debutat cu un incident diplomatic, dupa ce presedintele Libanului Emile Lahoud a acuzat presedintia romana ca nu l-a invitat la Bucuresti pentru ca a ascultat de ordinele lui Jacques Chirac.
Basescu a declarat ca isi asuma responsabilitatea optiunii de a-l invita la Sommet pe premierul libanez, Fouad Sinora, aratand ca exista o legatura intre moartea fostului premier Rafic Hariri si presedintele prosirian Lahoud.
O comisie de ancheta a Natiunilor Unite a relevat raspunderea presedintilor sirian si libanez in asasinarea in februarie 2005 a fostului premier Rafic Hariri, prieten personal al lui Jacques Chirac. La sommet a sosit din partea Libanului ministrul culturii Tareq Mitri. La sommet participa 63 de delegatii oficiale din tari francofone, conduse de sefi de stat, premieri si ministri de externe.