Politică

Cererea de gratiere a lui Cozma, pe masa Rodicai Stanoiu

14.08.2003, 00:00 15

Ministerul Justitiei analizeaza cererea de gratiere a lui Miron Cozma. Secretarul de stat  din Ministerul Justitiei, Iulia Tarcea a afirmat ieri ca solicitarea "este tratata ca una a oricarui alt condamnat".
"Specialistii ministerului analizeaza aceasta cerere de gratiere si va fi tratata ca a oricarui alt condamnat care solicita clementa", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Justitiei.
Oficialul Ministerului Justitiei sustine ca este "prematur sa se pronunte daca se va da sau nu curs acestei cereri".#leadend#
Miron Cozma a semnat, recent, cererea de gratiere a pedepsei la care instanta suprema l-a condamnat, in 1999, in dosarul privind mineriada din 1991. Potrivit avocatului Viorel Dumitrescu, aparatorul fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, arata, in cererea adresata presedintelui Ion Iliescu, ca a executat deja sase ani din pedeapsa de 18 ani, pe care o apreciaza prea mare, mai ales ca factorul politic a fost decisiv in desfasurarea evenimentelor din 1991.
Presedintia a solicitat avizul Ministerului Justitiei privind gratierea lui Cozma.
Miron Cozma a fost incarcerat in februarie 1999, dupa ultima mineriada, cind trupele Ministerului de Interne au oprit la Stoenesti un nou drum al minerilor catre Bucuresti. El a fost condamnat definitiv de Curtea Suprema de Justitie (CSJ) la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din septembrie 1991. Paradoxal, revolta minerilor dupa aflarea sentintei CSJ a confirmat argumentele pe baza carora si-a formulat decizia instanta suprema, respectiv capacitatea lui Miron Cozma de a manipula masele de mineri din Valea Jiului.
De doua ori, Cozma a cerut clementa lui Ion Iliescu. In august 2001, Miron Cozma i-a solicitat sefului statului sa-l gratieze, insa cererea a fost respinsa.  Seful statului a spus ca principalul motiv in respingerea cererii de gratiere este faptul ca sint pe rol mai multe procese in care inculpat este Miron Cozma si gratierea lui "nu ar rezolva problema".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO