Politică

Ce vor oamenii de afaceri de la europarlamentarii romani

Ce vor oamenii de afaceri de la europarlamentarii romani
16.07.2009, 00:00 38

Atragerea a cat mai multor fonduri europene este prioritatea numarul unu pentru Romania in noul Parlament European, sustin oamenii de afaceri romani.
Intrebati de ZF ce proiecte ar promova daca ar ajunge in Legislativul comunitar, oamenii de business din Romania considera ca este nevoie de mai multi bani pentru a sustine mediul de afaceri, iar intreprinderile mici si mijlocii trebuie incurajate pentru a reporni economia.
Parlamentul European (PE) si-a ales ieri cei 14 vicepresedinti, in cea de-a doua zi a sedintei inaugurale de la Strasbourg a noii legislaturi. Romania a trimis 33 de europarlamentari, 13 dintre acestia fiind la primul mandat.
Maria Grapini, directorul Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS) si administratorul companiei de textile Pasmatex, considera ca exista anumite directive europene care trebuie imbunatatite.
"Exista o problema legata de intrarea pe piata europeana a produselor din celelalte state, si anume ca nu exista la nivel de Uniunea Europeana o reglementare unitara cu privire la aceasta problema. Aceasta trebuie reglementata nu financiar, ci din punct de vedere al calitatii. Fiecare stat membru isi poate reglementa unilateral conditiile de intrare pe teritoriul lor a marfurilor externe, dar eu consider ca este mai bine daca ar exista o pozitie unitara, a declarat pentru ZF Grapini.
"Cred ca europarlamentarii romani trebuie sa sustina diminuarea decalajelor privind calitatea vietii in Romania, si aici ma refer la conditiile de mediu, sanatate. De aceea, trebuie sa atragem mai multe fonduri europene", a mai spus Grapini.
Atragerea de fonduri europene este dorita si de Sergiu Mititelu, director general al Hochland Romania.
"As sustine atragerea de fonduri europene pe care sa le folosim intr-un mod responsabil si cu cap", a declarat pentru ZF Mititelu, care a adaugat ca intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa fie incurajate, pentru a reporni motorul economiei. Omul de afaceri a adaugat ca banii trebuie folositi masiv si in infrastructura "in urmatorii 20 de ani".
"In prezent, lipsa lichiditatilor din piata duce la blocaje economice si este nevoie de mai multe fonduri europene", a spus Mititelu.
Constantin Boromiz, unul dintre actionarii Boromir, cel mai mare producator de panificatie din Romania, a declarat ca ar face astfel incat banii europeni sa fie absorbiti.
"As face astfel incat banii sa fie absorbiti de mai multe companii si as schimba reglementarile astfel incat si mai multe companii sa aiba acces la fondurile europene", a declarat Boromiz. Nemultumirea omului de afaceri este ca multe companii din industria alimentara nu au acces la fondurile europene, deoarece sunt incadrate in categoria intreprinderilor mari, printre acestea si Boromir. Potrivit omului de afaceri, Boromir intra in categoria intreprinderilor mari din punct de vedere al salariatilor.
Romania are nevoie de un parteneriat mai puternic intre public si privat si trebuie sa existe un liant intre politicieni si oamenii de afaceri, este de parere Camelia Sucu, proprietara Class Living.
"As sustine din Parlamentul European oameni deschisi care sa sustina proiectele oamenilor de afaceri", a declarat pentru ZF Camelia Sucu.
"As lua in primul rand modelele de succes ale celorlalte tari si le-as aplica in Romania. Noi avem un avantaj, anume ca Romania a fost mereu in urma celorlalti, si de aceea putem invata (mai ales in timpul crizei, n.n.) din greselile lor", a mai spus Sucu.
"Noi, oamenii de afaceri, simtim ca avem nevoie de cineva care sa ne sustina. De noi depind sute, chiar mii de locuri de munca. De aceea avem nevoie de oameni care sa ne sustina proiectele", a adaugat Sucu. Ea argumenteaza ca in momente de criza avem nevoie de mai mult ca oricand de parteneriate, care dau intotdeauna succes.
Romania are nevoie de proiecte de mare anvergura in prezent, este de parere proprietara Class Living, care a adaugat ca acestea atrag dupa sine locuri de munca, consumatori, si in final productia se intensifica. Potrivit lui Sucu, in Romania mai este loc de crestere pentru ca nu s-a atins inca nivelul maxim de consum.
Adrian Cosa, Branch Manager la Volksbank Curtea de Arges, considera ca Parlamentul European trebuie sa forteze o mai mare implicare a Comisiei Europene in sprijinirea activitatii de export. "In prezent peste 90% din intreprinderile mici si mijlocii europene nu au activitate de export", a declarat Cosa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO