Politică

Ce va ramane din declaratiile de avere dupa noua lege a Agentiei Nationale de Integritate

27.04.2010, 00:00 38

"Vor fi doua declaratii: Una publica, in care nu se va specificanumele bancii in care demnitarii isi vor tine banii, dar sumeleeconomisite vor fi publice, in vreme ce adresele locuintelor nu vormai fi publicate, ci doar numarul proprietatilor, si a douadeclaratie, foarte detaliata, pe care politicienii o vor depune laAgentia Nationala de Integritate", l-a informat ieri seara laCotroceni premierul Emil Boc pe presedintele Traian Basescu, despremodul in care va functiona controlul averilor, dupa ce guvernul aadoptat ieri la pranz o lege in acest sens.

"Aha", a replicat seful statului. "Deci nu as mai fi obligat sadeclar casa din Mihaileanu", a adaugat presedintele razand, cugandul la scandalul locuintei pe care a cumparat-o de la stat pevremea cand era primarul Capitalei.
Premierul nu l-a lasat insa sa hohoteasca, explicand in continuarecum va functiona controlul averilor in viitor, dupa ce saptamanatrecuta, Curtea Constitutionala a desfiintat Agentia Nationala deIntegritate, care a aparut ca urmare a angajamentelor de aderare laUniunea Europeana, cu motivatia ca incalca dreptul la viataprivata.

"ANI va sesiza ANAF-ul sau Parchetul atunci cand se constatadiferente mai mari de 10.000 de euro intre cele doua declaratii", amai spus premierul.

Presedintele considera ca judecatorii Curtii Constititionale auexagerat atunci cand au desfiintat ANI pe motiv ca incalca dreptulla viata privata. "Personal mi se pare in neregula din parteaCurtii Constitutionale de a defrisa de atributii ANI pentru ca ANInu este o institutie pentru toti cetatenii, ci pentru toti cei carevor sa ocupe functii, deci este o optiune voluntara a celor carevor sa candideze", a spus presedintele.

Seful statului a avut ieri consultari cu partidele parlamentare,grupul minoritatilor nationale si independentii pe tema legiiAgentiei Nationale de Integritate, el obtinand, potrivitdeclaratiei de final, un consens pentru adoptarea unei noi legi indecurs de 10 zile. Liberalii nu au venit nici de aceasta data laconsultarile cu presedintele. In vreme ce liderul PNL CrinAntonescu a motivat ca liberalii vor absenta pentru ca presedintelenu mediaza cu adevarat, Traian Basescu l-a taxat pe fostul saucontracandidat in cursa prezidentiala in stilul caracteristic."Unii politicieni sunt mai surmenati si au nevoie de odihnadupa-amiaza, ca sa mearga seara la televizor".

Liderul PSD Victor Ponta a obtinut de la presedinte OK-ul pentruconvocarea unor consultari a partidelor pe tema legiifunctionarului public, initiata de fostul guvern PD-L -PSD. Legea afost respinsa de Curtea Constitutionala pentru ca se revenea lapolitizarea functiei publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO