Ce va ramane din declaratiile de avere dupa noua lege a Agentiei Nationale de Integritate

Autor: Doina Anghel 27.04.2010

"Vor fi doua declaratii: Una publica, in care nu se va specifica numele bancii in care demnitarii isi vor tine banii, dar sumele economisite vor fi publice, in vreme ce adresele locuintelor nu vor mai fi publicate, ci doar numarul proprietatilor, si a doua declaratie, foarte detaliata, pe care politicienii o vor depune la Agentia Nationala de Integritate", l-a informat ieri seara la Cotroceni premierul Emil Boc pe presedintele Traian Basescu, despre modul in care va functiona controlul averilor, dupa ce guvernul a adoptat ieri la pranz o lege in acest sens.

"Aha", a replicat seful statului. "Deci nu as mai fi obligat sa declar casa din Mihaileanu", a adaugat presedintele razand, cu gandul la scandalul locuintei pe care a cumparat-o de la stat pe vremea cand era primarul Capitalei.
Premierul nu l-a lasat insa sa hohoteasca, explicand in continuare cum va functiona controlul averilor in viitor, dupa ce saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a desfiintat Agentia Nationala de Integritate, care a aparut ca urmare a angajamentelor de aderare la Uniunea Europeana, cu motivatia ca incalca dreptul la viata privata.

"ANI va sesiza ANAF-ul sau Parchetul atunci cand se constata diferente mai mari de 10.000 de euro intre cele doua declaratii", a mai spus premierul.

Presedintele considera ca judecatorii Curtii Constititionale au exagerat atunci cand au desfiintat ANI pe motiv ca incalca dreptul la viata privata. "Personal mi se pare in neregula din partea Curtii Constitutionale de a defrisa de atributii ANI pentru ca ANI nu este o institutie pentru toti cetatenii, ci pentru toti cei care vor sa ocupe functii, deci este o optiune voluntara a celor care vor sa candideze", a spus presedintele.

Seful statului a avut ieri consultari cu partidele parlamentare, grupul minoritatilor nationale si independentii pe tema legii Agentiei Nationale de Integritate, el obtinand, potrivit declaratiei de final, un consens pentru adoptarea unei noi legi in decurs de 10 zile. Liberalii nu au venit nici de aceasta data la consultarile cu presedintele. In vreme ce liderul PNL Crin Antonescu a motivat ca liberalii vor absenta pentru ca presedintele nu mediaza cu adevarat, Traian Basescu l-a taxat pe fostul sau contracandidat in cursa prezidentiala in stilul caracteristic. "Unii politicieni sunt mai surmenati si au nevoie de odihna dupa-amiaza, ca sa mearga seara la televizor".

Liderul PSD Victor Ponta a obtinut de la presedinte OK-ul pentru convocarea unor consultari a partidelor pe tema legii functionarului public, initiata de fostul guvern PD-L -PSD. Legea a fost respinsa de Curtea Constitutionala pentru ca se revenea la politizarea functiei publice.