Politică

Ce-au avut si ce-au pierdut partidele in alegeri

22.06.2004, 00:00 13

Alegerile locale ale acestui an au adus fiecarui partid in parte rezultate neasteptate - de la scoruri nesperat de bune, cum este cazul Aliantei D.A., la unele care fac partide cu notorietate in perceptia electoratului, cazul PRM, egale cu partide minore, cum este PUR.
PSD are un scor mai bun, intr-adevar, decat cel pe care l-a obtinut in 2000, daca numaram mandatele de consilieri si de primari, dar rezultatul in sine este mai prost decat cel pe care si l-a propus.
In primul rand, nu a intrat in categoria oraselor care castiga in mediul urban. A castigat, dintre orasele resedinta de judet, numai 14 primarii. Astfel, PSD ramane partidul care se afla in prima linie pentru ca este preferat de catre oamenii care locuiesc in medii mai putin informate si care, la randul lor, sunt mai putin instruiti. PSD a inregistrat o performanta, aceea de a fi castigat doua dintre cele mai mari orase ale tarii - este vorba despre Iasi si Constanta - dar marile sale ambitii, precum Bucuresti, Timisoara sau Cluj, raman orase inchise pentru PSD. Cu alte cuvinte, bazinul electoral al PSD a ramas acelasi - si pe categorii de votanti, si pe regiuni.
O problema pentru partidul aflat la guvernare este si pierderea unei parti importante, mai mult de jumatate, din orasele resedinta de judet ale Moldovei - considerate de 14 ani fief PSD.
De asemenea, PSD a iesit din aceste alegeri, la capitolul imagine, afectat considerabil de aruncarea in cursa a doi ministri, Mircea Geoana si Ioan Rus, care s-au dovedit neagreati de electorat in comparatie cu candidatii aliantei.
Alianta PD-PNL are un succes pe care, dupa aparente, dar si dupa cat au lasat sa se intrevada declaratiile liderilor sai, nu l-a asteptat. Sa obtii victorii atat de categorice, de detasate in marile orase, sa devansezi, impreuna, cu zece mandate de consilieri judeteni partidul aflat la guvernare arata ca opozitia (considerata slaba in acesti patru ani) se afla pe val.
In cadrul aliantei, PNL se afla la un scor apropiat de cel pe care si-l propusese. Democratii, in schimb, sunt sub scorul de 20 la suta pe care l-a anuntat ca tinta electorala Traian Basescu la preluarea mandatului de presedinte al PD. Ce este pozitiv intr-adevar pentru PD este propulsarea la primariile unor orase importante a propiilor oameni. La aceste doua scrutinuri, PD, condus de Traian Basescu, a trecut proba de foc. De unde patru ani partidul s-a luptat cu dezmembrarea programata si declarata de catre PSD, de unde se sleise de puteri dupa toate plecarile notorii din partid, formatiunea lui Traian Basescu are acum in mai bine de un sfert de orase oameni care au ramas alaturi de Basescu.
PRM este partidul care, la aceste alegeri, nu se prea vede. Nici la alegerile locale trecute nu a inregistrat scoruri mari, dar, de data aceasta, nici unul dintre candidatii sai, Gheorghe Funar bunaoara, nu s-au calificat nici macar in turul al doilea pentru vreunul dintre marile orase. PRM ramane, asadar, partidul care vibreaza si exista doar pentru ca are un lider puternic. Daca mai este puternic Corneliu Vadim Tudor se va verifica la alegerile din toamna.
In fine, un partid cum este PUR demonstreaza ca totul este sa ai parte de publicitate pentru a intra in urnele de vot. Un partid obscur are un primar intr-unul dintre fiefurile traditionale ale PSD si a intrat in turul al doilea in cursa pentru primaria de la Galati. De o astfel de publicitate nu au beneficiat, in schimb, partide cum sunt PNTCD, Actiunea Populara sau URR, fapt care le tine, in continuare in semiintunericul esicherului politic.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO