Politică

Cabinetul Tariceanu da piept cu scepticismul opozitiei PSD-PRM

28.12.2004, 00:00 20

Liderii politici s-au pronuntat ieri asupra guvernului propus de premierul desemnat, Calin Popescu-Tariceanu, supus astazi votului de investitura in Parlament. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va fi "cel mai exigent cenzor" al echipei guvenamentale, asupra careia si-a dat girul politic. Din perspectiva opozitiei lucrurile sunt privite diferit. Presedintele PSD, Adrian Nastase afirma ca prin noua formula guvernamentala s-ar reface CDR, intr-o alta alcatuire. PUR, noul partener politic al Aliantei D.A. anunta ca garantiile pe care noul prim-ministru le va avea in privinta sustinerii politice a acestui partid depind de modul in care guvernul isi va face datoria. PRM anunta fara echivoc ca nu va vota noul Guvern.
Traian Basescu a declarat ieri ca daca va obtine votul de investitura in Parlament, viitorul prim-ministru, Calin Popescu-Tariceanu va fi aliatul sau in indeplinirea obiectivelor promise in campania electorala dar, in acelasi timp, va monitoriza cu atentie actiunile Executivului: "Voi fi cel mai exigent cenzor al acestei echipe guvernamentale, in numele celor 22 de milioane de romani", a afirmat ieri Basescu. Primele decizii ale viitorului guvern, a adaugat Basescu, vizeaza reducerea fiscalitatii (decizie care ar trebui luata pana la sfarsitul anului pentru a intra in vigoare din ianuarie 2005) si reasezarea sistemului de pensii.
Seful statului a calificat echipa guvernamentala propusa de Tariceanu ca fiind "o imbinare intre oameni de afaceri care au obtinut performanta in activitatea privata" si functionari proveniti din administratia publica, care, potrivit sefului statului, vor aduce mai multa rigoare noului guvern. O alta remarca a presedintelui a fost cu privire la varsta mai multor ministri:"Caracteristica echipei este tineretea. Au fost educati si au intrat in viata dupa Revolutia din 1989. Speranta mea este ca noii ministrii vor lasa in urma cutuma, educatia si naravurile fostei puteri". Atuul varstei ar permite noului guvern, afirma seful statului, sa restabileasca increderea in clasa politica. Basescu a cerut totodata presedintilor PNL si PD - Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc - sa urmareasca actul de guvernare astfel incat promisiunile facute in perioada electorala de Alianta D.A. sa fie puse in practica in timpul acestei guvernari.
PSD, viitor partid de opozitie, are primele remarci critice. Presedintele acestei formatiuni, Adrian Nastase, afirma ca prin guvernul propus de Tariceanu "se reface Conventia Democrata, intr-o alta alcatuire, cu alte echipe". Asemanarea noului guvern cu fosta guvernare CDR ar fi, potrivit lui Nastase, faptul ca si acest cabinet este format din "reprezentanti a patru partide in care, practic, PUR ia locul PNTCD". "Este o formula compozita, un amalgam de oameni cunoscuti, de oameni mai putin cunoscuti, pe unii chiar nu ii stiu deloc. Unii sunt oameni care vin de la Primaria Bucuresti, altii vin din zona a doua, a treia de la partidele politice", afirma Nastase.
Liderul PSD a ezitat sa se pronunte daca parlamentarii acestui partid vor vota in favoarea investirii noului guvern, argumentand ca nu a vazut inca programul de guvernare.
PUR, partid politic care a intrat in Parlament pe listele PSD si a decis pe ultima suta de metri sa mearga la guvernare alaturi de Alianta PNL-PD, a tinut ieri sa faca unele clarificari privind relatiile in viitorul guvern. Presedintele umanistilor, Dan Voiculescu, a declarat ca sustinerea din partea PUR va depinde de modul in care guvernul isi va face datoria. "In legatura cu garantiile pe care le poate avea domnul Tariceanu legate de atitudinea noastra in sustinerea guvernului, o spun tuturor, nu depind decat de modul in care Guvernul Tariceanu isi va face datoria si isi va respecta promisiunile electorale, daca va contribui intr-adevar la construirea unui climat de liniste si dezvoltare in Romania", a declarat Voiculescu.
Asa cum anuntase in urma cu cateva zile, Dan Voiculescu a reiterat ieri ca PUR nu va semna nici un fel de protocol cu Alianta PNL-PD. "Aceste protocoale nu se respecta", a argumentat Voiculescu.
In ceea ce priveste locurile ce revin in Guvern acestui partid, Voiculescu a explicat ca PUR va avea trei portofolii - ci nu patru cum se anuntase initial - intrucat Ministerul Economiei este unul "greu si important", "este un colos". Personal, Dan Voiculescu a explicat ca, din ratiuni personale, nu a dorit un post in guvern.
PRM a avut o pozitie asemanatoare celei a PSD. Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, a declarat ca prin propunerile facute, premierul desemnat "a reusit sa invie defuncta Conventie Democrata sub auspicii mai fanariote". Bolcas este suspicios in privinta stabilitatii noului Guvern. "Este un guvern cu prea multe E-uri ca sa reziste, fiind vorba de o imbinare eclectica de elemente eterogene". PRM anunta ca nu va sprijini niciodata un guvern din care fac parte membri ai UDMR.
Comisiile parlamentare au inceput aseara audierea ministrilor propusi de Calin Popescu-Tariceanu. Astazi ministrii desemnati si programul de guvernare vor fi supuse votului de investitura al Parlamentului, urmand ca marti-seara sau miercuri, noul guvern sa depuna juramantul la Cotroceni. Cabinetul Tariceanu are sanse sa primeasca votul de investitura in conditiile in care are sustinerea a 242 de parlamentari ai PNL, PD, UDMR, PUR si cei ai minoritatilor nationale. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO