Politică

Bruxellesul nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare in cazul dosarului Justitia

14.07.2008, 18:29 17

Potrivit unor surse apropiate Comisiei, desi Executivul european nu este multumit de modul in care functioneaza Justitia in Romania, clauza de salvgardare nu va fi aplicata intrucat, considera expertii europeni, acest lucru ar lovi in capitalul strain intrat in Romania, mai degraba decat ar afecta autoritatile de la Bucuresti.
Potrivit celor convenite la semnarea Tratatului de aderare, Justitia in Romania este monitorizata pana la rezolvarea asa-numitelor conditionalitati, (benchmark-uri, patru la numar), iar derapajele pot fi sanctionate prin activarea asa-numitei clauze de salvgardare care, odata aplicata, ar presupune ca deciziile instantelor romanesti nu mai sunt recunoscute in statele UE. Acest lucru ar afecta insa companiile straine care functioneaza in Romania (care ar avea eventuale procese), spun surse de la Bruxelles, de aceea Comisia se margineste sa afirme, asa cum este notat in proiectul de raport, ca Justitia a demarat o serie de reforme, dar ca, in ciuda acestora, nu exista rezultate.
Raportul (care se refera atat la Romania, cat si la Bulgaria) are doua parti - prima trateaza situatia din punct de vedere politic, iar cea de-a doua se refera la lucruri punctuale in Justitie, dar nu face referire la persoane sau dosare. Totusi, ciorna documentului face trimitere la faptul ca Parlamentul "nu a permis continuarea investigatiilor" in unele dosare si, desi nu sunt date nume, astfel de cazuri sunt cunoscute - Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres, pentru care Legislativul a amanat o decizie in privinta urmaririi penale in dosarele in care acestia sunt cercetati.
Raportul, care poate suferi ajustari, dar nu pe fond, va fi transmis in zilele urmatoare statelor membre ale UE care, la randul lor, pot cere aplicarea clauzei sau o pot impune unilateral.
Ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, nu se asteapta nici el la ridicarea monitorizarii, iar surse de la Bruxelles afirma ca aceasta va mai dura cel putin un an.
"Cred ca exista trei aspecte pe care raportul ar putea sa le marcheze, printre altele: 1. Un trend general de relansare a reformelor, in comparatie cu 2007; 2. Diferente intre progresele inregistrate pe fiecare conditionalitate (benchmark); 3. Concluzii diferentiate pe fiecare tara monitorizata, in functie de progresele si situatia sistemului judiciar din fiecare tara", a comentat pentru ZF Catalin Predoiu.
Unul dintre aspectele care ingrijoreaza Bruxellesul este modul in care ar fi urmat sa fie modificat in Parlament Codul de procedura penala.
In 25 iunie mai multi ambasadori ai tarilor UE s-au intalnit cu membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor si au cerut lamuriri in privinta intentiei deputatilor de a modifica Codul de proceduta penala. Ingrijorarea a fost provocata de faptul ca, potrivit unor reglementari aparute in decursul procesului legislativ, unui inculpat ar fi trebuit sa-i fie notificata intentia procurorilor de a efectua o perchezitie asupra bunurilor sale. Luarea unei decizii a fost amanata pentru toamna, iar episodul nu este consemnat de raport, desi potrivit surselor citate, el este bine cunoscut la Bruxelles.
Ministrul Predoiu nu a comentat aceste lucruri, dar afirma: "In ce priveste ministerul, trebuie sa ne concentram in continuare pe proiectele de coduri (penal si de procedura penala - n.n.), astfel incat sa fim in masura sa trimitem la toamna in Parlament cel putin un proiect de cod. Comisiile de redactare care lucreaza la minister au un rol esential in aceasta privinta".
"Dincolo de mecanism - mai afirma titularul portofoliului Justitiei - imi propun sa conving Guvernul sa se concentreze pe problemele de finantare a sistemului judiciar, atat sub aspectul salarizarii, cat si sub aspectul infrastructurii. Ministerul va continua politica de dialog institutional constructiv, transparenta institutionala si cooperare efectiva cu toate institutiile care au atributii legate de Justitie, cu Comisia Europeana, societatea civila si, nu in ultimul rand, cu magistratii si personalul auxiliar din sistemul judiciar".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO