Politică

"Boss-ul" Teleormanului, desemnat de PSD sa conduca Administratia si Internele

"Boss-ul" Teleormanului, desemnat de PSD sa conduca Administratia si Internele

Liviu Dragnea (stg.) a avut sprijinul presedintelui PSD, Mircea Geoana, cand a atacat pozitia de ministru (Agerpres)

19.01.2009, 18:40 17

Conducerea largita a PSD a votat ieri in unanimitate nominalizarea lui Dragnea in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor - unul dintre cele mai puternice ministere, care are in subordine peste 150.000 de angajati si un buget de aproape 2% din PIB.

Dragnea a fost membru al PD si prefect al acestui partid intre 1996 si 2000, data dupa care a devenit presedinte al Consiliului Judetean Teleorman (sub umbrela PSD); este la al treilea mandat de presedinte al CJ Teleorman, ultimul obtinut in vara trecuta in sistemul uninominal.
Dragnea este unul dintre cei mai puternici lideri locali ai PSD, care in ultimii ani au capatat puteri sporite si la nivel central.
A fost apropiat de Adrian Nastase a carui revenire in fruntea PSD a sustinut-o atunci cand fostul premier a candidat si a castigat pozitia de presedinte al Consiliului National al PSD (februarie 2008), ceea ce i-a dat dreptul sa participe la sedintele conducerii partidului. Totusi in partid el este considerat un apropiat al lui Mircea Geoana. De altfel, el a obtinut mandatul de vicepresedinte al PSD in decembrie 2006, cand Mircea Geoana a fost reconfirmat in pozitia de presedinte al partidului. Chiar daca nu a primit un post in Guvernul Boc inca de la inceput (era presedinte al CJ Teleorman, pozitie obtinuta ultima data in urma votului uninominal), el a fost desemnat sa urmareasca activitatea ministrilor PSD. Alaturi de alti puternici lideri locali (Nicusor Constantinescu de la Constanta, Viorel Hrebenciuc de la Bacau sau Marian Oprisan de la Vrancea) a pus umarul la decapitarea conducerii PSD Cluj (asa-numitul grup de la Cluj condus de Ioan Rus care intrase in conflict cu Mircea Geoana) pe motiv ca aceasta filiala (alaturi de altele si ele decapitate) a obtinut rezultate modeste in alegerile locale din vara trecuta.
In partid i s-a reprosat, de-a lungul vremii, faptul ca ar fi omul PD in PSD. Numai ca, la referendumul privind demiterea din functie a presedintelui Traian Basescu (mai 2007), el nu a ezitat
sa ii excluda din partid pe doi parlamentari ai PSD (Constantin Amariei si Teodor Nitulescu) care se exprimasera in favoarea presedintelui suspendat de Parlament la acea vreme. In ultima vreme insa, Dragnea nu l-a mai atacat pe Traian Basescu, dar a avut in schimb, recent, o iesire foarte dura impotriva Guvernului Boc, dupa ce acesta a decis ca banii acordati de la centru, dar necheltuiti anul trecut de administratiile locale sa fie returnati.
Geoana a spus ieri ca avut o discutie cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc pe marginea nominalizarii lui Dragnea.
Intrebat de ce a discutat cu presedintele si cu premierul inainte ca PSD sa formuleze oficial propunerea ca Dragnea sa ocupe functia de ministru al internelor, liderul PSD a raspuns : "Asa e corect, pana la urma va lucra si cu premierul in Guvern, si cu presedintele in CSAT. Mi se pare firesc ca noul ministru de interne sa aiba o relatie constructiva si cu premierul, si cu presedintele".
Dragnea il inlocuieste in functie pe generalul in rezerva Gabriel Oprea care a trebuit sa demisioneze in fata revoltei partidului fata de nominalizarea pe care el a facut-o la serviciul secret al Internelor - chestorul Virgil Ardelean, considerat in PSD omul presedintelui Basescu. Dupa demisia lui Oprea, din PSD a mai demisionat un alt general, senatorul Anghel Iordanescu, dar acesta s-a razgandit dupa ce a fost contactat de Mircea Geoana.
Dragnea a terminat Politehnica (Facultatea de Transporturi, in 1987) si Scoala de Administratie Publica a Ministerului italian de Interne (1997).
Potrivit declaratiei sale de avere, Liviu Dragnea are terenuri in Turnu Magurele, Maneciu, Alexandria, Azuga, Busteni si Navodari, insumand aproape 30.000 de metri patrati. Mai are un apartament, o casa si o casa de vacanta in constructie, precum si spatii comerciale. De asemenea, el detine 98,4% din actiunile SC Hotel Turris SA, acestea avand o valoare de 222.792 de lei. De asemenea, SC Turris SA are creante in valoare de 16.000 de euro fata de Liviu Dragnea, reprezentand chirii. Liviu Dragnea a mai obtinut 54.000 de lei din inchirierea unui spatiu comercial in Turnu Magurele.
La rubrica "venituri din alte surse", Liviu Dragnea mentioneaza un "precontract de vanzare-cumparare terenuri cladiri", in valoare de 3.000.000 de lei.
Liviu Dragnea are datorii de 180.000 de euro.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO