Politică

Beuran promite ca va da curand explicatii despre plagiat

12.09.2003, 00:00 32

Ministrul Sanatatii Mircea Beuran s-a pronuntat ieri, pentru prima data de cand este in centrul unui scandal in care este suspectat de plagiatul unor lucrari medicale, insa, in comunicatul facut public, el nu a negat nici una din acuzatiile care i s-au adus. "Vreau sa va asigur ca doctorul Beuran va raspunde - complet si cat de curand - acestei campanii, luand in considerare regulile profesionale si etice care prevaleaza in lumea medicala. Insa, sub nici o forma nu voi permite ca aceasta discutie sa afecteze prestatia mea de ministru, intrucat mi-am asumat misiunea de a revitaliza sistemul sanitar romanesc si nu voi pregeta sa o duc pana la capat", precizeaza Beuran. Totodata, Mircea Beuran arata ca trebuie facuta o distinctie clara intre atributiile pe care le are ca ministru si calitatea sa de medic. In urma unor acuzatii aduse in presa centrala, potrivit careia Mircea Beuran a plagiat unele ghiduri medicale, atat presedintele Iliescu cat si premierul Adrian Nastase l-au sustinut pe ministru sanatatii.
"Am toata increderea in corectitudinea lui Mircea Beuran", a spus miercuri seara presedintele Ion Iliescu, citat de Mediafax.
"Ministrul Beuran a deranjat interesele directorilor de spitale si ale persoanelor care intermediaza vanzarea medicamentelor, acesta fiind, probabil, unul dintre motivele atacurilor indreptate impotriva sa in ultima perioada", a declarat la randul sau premierul Adrian Nastase.
Polemica in centrul careia se afla Mircea Beran a ajuns in presa franceza. Le figari scria ieri ca o afacere declansata in cercurile politice din Romania ar putea afecta Assistance publique-Hopitaux de Paris (AP-HP), dupa ce un cotidian national l-a acuzat pe ministrul Sanatatii, Mircea Beuran, ca a plagiat publicatiile AP-HP. Le Figaro informeaza ca AP-HP a declansat, miercuri, o ancheta in incercarea de a gasi un ipotetic acord de cesiune, invocat de Mircea Beuran, precizand ca "expertizele vor dura mai multe zile". Si editurile Doin, care au colaborat cu AP-HP, au initiat cercetari, iar un specialist va traduce lucrarile romanesti controversate pentru a le compara cu echivalentele in limba franceza si a se stabili daca este vorba de plagiat.
"Chiar daca am fi incheiat un acord de cesiune, nu este normal sa nu se faca nici o referire la autorii sau editorii lucarilor originale", a precizat conducerea Doin, citata de cotidianul francez. "Daca am tacea in acest caz ar insemna ca incurajam furtul", arata cotidianul francez. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO