Politică

Basescu spulbera visul de fuziune PD - PNL imaginat de liberali

18.12.2003, 00:00 16



Liderul PD Traian Basescu a exclus ieri categoric ideea oricarei fuziuni a formatiunii sale cu PNL, apreciind ca o asemenea ipoteza reprezinta o "eroare politica" si introduce multa confuzie in randurile simpatizantilor si a membrilor celor doua formatiuni.



Presedintele PNL Theodor Stolojan avansase luni o astfel de ipoteza, apreciind insa ca discutiile vor avea loc dupa alegerile generale la care cele doua formatiuni vor participa pe liste comune, in cadrul Aliantei "Dreptate si Adevar PNL - PD." Stolojan, si-a temperat ieri avantul declarand ca aprecierile lui Traian Basescu, in privinta fuziunii PNL-PD si ca posibilitatea fuziunii este o varianta, "ca multe altele."



Declaratia de luni a lui Stolojan vinea la cateva zile dupa publicarea a doua sondaje de opinie care arata ca formatiunea lui Basescu sta mult mai prost in sondaje decat cea a lui Stolojan (17% PNL, 10% PD), lucru care va conferi o pondere mai mare pentru liberali, pe listele comune pentru Parlament ale Aliantei PNL- PD. Acest sondaj a fost ieri analizat de conducerea PD, care a cerut filialelor sa vina cu solutii de redresare. Basescu a declarat ca se astepta ca formatiunea sa sa reprezinte cel putin 13% in sondaje, la acest moment. In sondajele amintite, Stolojan se afla in fata lui Basescu si in intentiile de vot pentru presedintie, lucru care l-a plasat automat pe liderul liberal in postura de candidat al Aliantei. Comentand ipoteza fuziunii cu liberalii dupa alegeri Basescu a declarat ca "ar trebui mai multa intelepciune in graba de a vorbi despre fuziune."



"Sunt erori politice care risca sa indeparteze si sustinerea membrilor PD pentru candidatul unic al aliantei (Theodor Stolojan - n.n.) sa genereze confuzie si sa indeparteze electoratul de stanga de candidatul aliantei", a comentat Traian Basescu.



Presedintele democrat a respins "ferm" ideea fuziunii cu PNL aratand ca PD va ramane un partid social-democrat, de centru-stanga.



Basescu a apreciat ca nici un candidat din partea unui partid de dreapta nu ar putea castiga alegerile prezidentiale din Romania fara sa beneficieze si de voturi din partea electoratului de stanga, voturi pe care PD este dispus sa le acorde, motiv pentru care lansarea unor asemenea ipoteze nu ar face decat sa afecteze negativ tocmai convingerile acestor sustinatori.



Potrivit Mediafax, presedintele liberal Theodor Stolojan a declarat ca dupa alegerile de anul viitor, liderii PNL si cei ai PD ar putea discuta despre o eventuala fuziune intre cele doua partide politice.



Ieri, Stolojan a spus ca afirmatiile sale au fost scoase din context si ca aprecierile lui Basescu potrivit carora ideea fuziunii dintre PNL si PD constituie o eroare politica, "sunt corecte".



Presedintele liberal sustine ca, in acel context, el a declarat ca "aceasta posibilitate reprezinta o varianta ca multe altele care vor putea fi luate in calcul dupa anul 2004 in cazul in care cele doua partide vor aborda aceasta chestiune".



Dupa ce a transat problema fuziunii cu PNL, liderul democrat Traian Basescu s-a aratat deranjat de bucuria liberalilor la publicarea sondajelor, care ii plasa in fata democratilor.



"M-au deranjat imaginile cu sticlele de sampanie intr-o parte (la PNL n.n.) si cu mine in cealalta parte, certandu-i (pe membrii PD pentru rezultatele slabe - n.n.). In partid, aceste imagini au avut un impact foarte rau, pentru ca toata lumea s-a intrebat ce sarbatoreau liberalii. Victoria asupra PD? Omul din Satu-Mare a vazut intr-o parte exuberanta si in alta parte m-a vazut pe mine certandu-i pe membrii PD", a spus Basescu.



"PD nu-si poate permite sa aiba o contributie secundara in cresterea aliantei. PD trebuie sa aiba o contributie cat mai mare pentru maximizarea sanselor de castigare a alegerilor", a adaugat Basescu.



Liderul PD a mai afirmat ca pentru el scorul cu care l-a creditat electoratul in cercetarea sociologica pentru alegerile prezidentiale n-a constituit o surpriza, avand in vedere ca nu s-a aratat niciodata interesat de inscrierea in cursa si in toate deplasarile din tara l-a sustinut pe Theodor Stolojan drept candidat al aliantei la postul de presedinte.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO