Politică

Băsescu: România nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE

Băsescu: România nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE

Traian Basescu. Foto: Octav Ganea

Autor: Mediafax

25.07.2011, 21:56 873

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unei "EdiţiiSpeciale", transmisă în direct pe TVR 1 şi TVR Internaţional de laPalatul Cotroceni, că România nu are nevoie anul acesta în mod certde niciun euro de la FMI sau UE, dar nu se ştie ce se va întâmpladupă 2011.

► Nu-mi aduc aminte ce medie am avut la BAC. Nu am foststrălucit. Cred că pe la 7,40 - 7,50.

► S-a tergiversat mult introducerea noii Legi a Educaţiei. Margaa fost un mare eşec şi rezultatele s-au văzut după mai mulţi ani.Trebuie aplicată noua lege cu toată fermitatea şi trebuie să găsimformule să dăm o şansă copiilor. Să sperăm că în toamnă vor luaBAC-ul şi că vor înţelege că nu pot face asta prin copiat. Cadreledidactice sunt printre cele mai bine plătite persoane pe oră.

► Şeful statului nu poate fi împiedicat să-şi exprime punctul devedere. M-am cam săturat de sensibilităţile excesive alepersoanelor din Justiţie.

► În momentul de faţă, în raport cu banii pe care îi are înbuget Ministerul de Interne, sunt mai mult cu 10.000 de salariaţişi nimeni nu va da mai mulţi bani. Vor trebui să-şi facărestructurarea. Esenţa e să o facă pe calitate.

► Academia de Poliţie ia an de an sute de copii pentru a ţinecatedrele şi apoi îi varsă direct în sistem. Nu mai avem nevoie deatâţia poliţişti. Nu mai vorbim de perioada când îi lua de pestradă, fără nici o pregătire. A venit vremea calităţii. Mi-aş dorisă se facă o restructurare pe competenţă, să nu ne trezim iar cărămân toate rudele.

► Personal am încredere în Ministerul de Interne. În acelaşitimp el nu este suficient de performant din cauza calităţii slabe amultora dintre poliţişti şi jandarmi. Îmi mai pun oarecare speranţeîn Igaş. Miniştrii de la Interne uită după două săptămâni de lapunerea în funcţie de reformare, la fel ca la MinisterulFinanţelor.

► Ungaria are problemele ei, să şi le rezolve, nu îşi poate dacu părerea legat de regionalizare. Aceasta nu poate fi sacrificatăpentru interesele minorităţilor. Trebuie găsită o soluţie.

► Structurile de control al fondurilor europene trebuie puseîntr-o legătură cu Guvernul. Vor fi concentrate în coordonarea unuiministru imediat ce vine Parlamentul şi putem modifica organizareastructurii Guvernului. Aceste instituţii controlează derularealicitaţiilor, cheltuirea banilor. Acest minister trebuie să fiecondus de un om credibil la Bruxelles. Ştiu cine va fi, e un omconvenit cu premierul.

► Mulţi cred că putem lua bani europeni şi să facem drumuri înTeleorman. Nu. Bugetul de stat furnizează banii, se plătescavansuri şi apoi facturile se decontează la UE. Dacă nu sunt banila buget nu se poate face asta.

► România nu are nevoie anul acesta în mod cert de niciun eurode la FMI sau UE. Nu ştim ce se va întampla după 2011 pe pieţe.Momentan cea mai mare economie, SUA, are probleme de plăţi. Eu spersă terminăm acordul şi să nu avem nevoie să tragem aceşti bani.

► În momentul de faţă România se poate finanţa împrumutând de pepieţele private. Activele din România nu pot fi cumpărate la preţde scrap. Anul acesta nu se poate relua procesul de vânzare aacţiunilor Petrom. Această vânzare a fost o lecţie pentru toţi.Guvernul a fost bine consiliat. Dar a fost şi o decizie politică.România nu este de vânzare la preţ de scrap.

► Pregătirea selectării de manageri din sectorul privat esteîntr-o etapă corespunzătoare, conform acordului cu FMI.

► Vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administratede spitale acolo unde trebuie.

► Bolnavii nu vor fi afectaţi de reforma din Sănătate. Nu putemlua la infinit banii care ar trebui folosiţi pentru a crea locuride muncă pentru a plăti datoriile din domeniul sănătăţii. Facemlucrul ăsta de mai bine de 10 ani.

► Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au douăvariante: ori se înţeleg ori demisionează. Şeful Casei şi ministrulau puncte de vedere diferite. După întoarcerea Parlamentului dinvacanţă Guvernul va lua o decizie şi le va spune ce să facă.

► În ultimul trimestru al anului trecut Guvernul a luat din altedomenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelordin sănătate. Astăzi avem din nou aproape 2 miliarde arierate.Acest lucru nu mai poate continua şi este pentru prima dată cândajungem la o înţelegere pe această temă cu FMI şi UE. Nu suntemdispuşi să mai sacrificăm banii pentru investiţii pentru un domeniucare nu se reformează.

► Jeffrey Franks a apreciat că s-au îndeplinit toate obiectivelepentru semestrul I şi este adevărat.

Citiţi mai multe declaraţii ale preşedintelui TraianBăsescu pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO