Politică

Basescu refuza sa numeasca un ministru propus de Tariceanu

31.03.2006, 00:00 25

Presedintele a anuntat aseara ca respinge numirea in functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul a liberalului Victor Paul Dobre. Motivul: acesta ar detine in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor o functie importanta, pe care nu o poate parasi.

Problema este ca Dobre nu mai detine functia la care face referire seful statului, fiind revocat de primul-ministru tocmai pentru a putea ocupa functia de ministru. Surse de la Palatul Cotroceni spun ca Basescu nu a acceptat nominalizarea lui Dobre fiind suparat ca nu a fost consultat de primul-ministru in aceasta privinta.

Dobre este al doilea liberal care, in mai putin de doua saptamani, vizeaza fotoliul lasat liber de Bogdan Olteanu, nereusind sa-l ocupe din cauza opozitiei Palatului Cotroceni.

Totul se petrece intr-un moment in care tensiunea dintre liberali si democrati a atins cote maxime, din cauza a ceea ce liberalii numesc "tradarea" democratilor care au reusit sa-l impuna in fruntea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pe Corneliu Turianu (PD), incaland o intelegere potrivit careia seful acestei institutii ar fi urmat sa fie Constantin Ticu-Dumitrescu, propus in CNSAS de Guvern.

Inainte de anuntul oficial, premierul Calin Popescu-Tariceanu a refuzat sa comenteze informatiile, spunand ca asteapta o reactie oficiala a Palatului Cotroceni. Tariceanu l-a aparat insa pe Dobre afirmand ca acesta si-a demonstrat calitatile in pozitia pe care a detinut-o pana in urma cu cateva zile, aceea de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Liberalii nu si-au pus nicio clipa problema ca alegerea lor ar putea fi refuzata de presedinte, de vreme ce Dobre a si fost eliberat luni din functia pe care o detinea la Ministerul Administratiei si Internelor. Singura problema pe care o aveau liberalii era cine il va inlocui pe Dobre la Ministerul Administratiei, o functie care le revine potrivit algoritmului politic de impartire a functiilor guvernamentale. Victor Paul Dobre a fost secretar de stat in MAI, insarcinat cu coordonarea prefecturilor. A fost eliberat din functie de premier, dupa ce PNL l-a nominalizat pentru functia de ministru, ramasa vacanta dupa demisia lui Bogdan Olteanu, ajuns presedinte al Camerei Deputatilor.

Nominalizarea sa a fost facuta pe cand presedintele Traian Basescu era plecat din tara intr-o vizita in China. Un comunicat initial al Guvernului anunta, luni, ca Popescu-Tariceanu a semnat decretul de numire a lui Victor Paul Dobre in functia de ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul. Or, potrivit Constitutiei, un astfel de decret este semnat de seful statului, nu de premier. Legea fundamentala mai spune ca, inainte de semnarea decretului de numire, premierul si presedintele se consulta.

Ulterior, Palatul Victoria a corectat informatia initiala, afirmand ca premierul l-a eliberat pe Dobre din functia de secretar de stat, urmand ca decretul de numire sa fie semnat de presedintele Romaniei.

Surse de la Palatul Cotroceni spun insa ca Basescu este suparat ca premierul nu l-a consultat - cand a acceptat aceasta nominalizare venita din partea conducerii PNL - asa cum spune Constitutia.

Basescu a spus aseara ca este nepotrivit ca un om pregatit pentru a face fata problemelor legate de inundatii sa fie luat din acel post. In calitate de secretar de stat, Dobre a coordonat prefecturile in timpul inundatiilor de anul trecut. In acea vreme era pe punctul de a-si pierde functia din cauza defectiunilor aparute in coordonarea luptei cu inundatiile, inlocuirea sa fiind data ca sigura de surse guvernamentale.

Ieri, Tariceanu a apreciat insa ca Dobre "si-a demonstrat calitatile", iar avansarea sa este un lucru normal: "Mi se pare normal ca atunci cand un om se dovedeste serios, competent, devotat, sa fie avansat".

In varsta de 54 de ani, Dobre a fost prefect de Galati intre 1996 si 2000 si apoi deputat liberal in legislatura 2000-2004. Nominalizarea sa a fost facuta dupa ce un alt liberal, deputatul Titus Gheorgiof, a renuntat sa ocupe functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul, desi initial o acceptase. Liberalii au tratat cu lejeritate aceasta renuntare, fostul titular al portofoliului, Bogdan Olteanu, afirmand ca Gheorghiof a renuntat la functie invocand "motive de natura divina".

Insa, potrivit unor surse din partid, motivele au fost reprezentate tot de opozitia Cotrocenilor. Gheorghiof este in relatii foarte reci cu fostul lider liberal Theodor Stolojan, actualul consilier prezidential pentru probleme economice.

Gheorghiof era aproape de a rata intrarea in Parlament, in alegerile din 2004, intrucat Stolojan a intentionat sa-l scoata de pe listele electorale ale partidului pe motiv ca imaginea sa publica nu este una dintre cele mai bune.

Liberalii s-au grabit sa-l numeasca pe Gheorghiof dupa ce au aflat ca postul este vizat de PD. Fotoliul de ministru pentru relatia cu Parlamentul este al PNL, potrivit celor stabilite la preluarea guvernarii.

Potrivit unei alte intelegeri mai vechi, la schimbarea presedintilor celor doua camere parlamentare, liberalii ar fi urmat sa ocupe sefia Camerei, iar democratii pe cea a Senatului. Cum inlocuirea lui Adrian Nastase cu Bogdan Olteanu a fost un "accident", democratii au cerut in compensatie fotoliul de ministru pentru relatia cu Parlamentul intrucat seful Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD) a ramas in functie.

Democratii a trebuit sa accepte nominalizarea si au anuntat ca nu se opun, dar Gheorghiof a renuntat la functie la fel de repede - si fara explicatii - asa cum si acceptase postul. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO