Politică

Băsescu: I-am spus premierului că nu va fi posibilă scăderea CAS

Autor: Miruna Badea

10.05.2011, 09:44 90

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat, luni, la TVR, că nu va fi posibilă scăderea CAS şi că i-aspus acest lucru premierului "de mai bine de o lună şi jumătate",el adăugând, în acest context, că "Guvernul poate avea abordăripolitice".

"Eu vă spun, categoric, ca omcare, după ce a văzut ce s-a întâmplat în guvernarea domnuluiTăriceanu, se uită foarte atent, deşi nu e treaba mea, la ce seîntâmplă cu bugetul. Eu vă spun că nu se poate (reduce CAS,n.red)", a spus preşedintele, întrebat în legătură cu declaraţialui Jeffrey Franks referitoare la imposibilitatea reduceriiCAS.

Întrebat în legătură cu faptul căpremierul a anunţat de mai multe ori scăderea CAS , şeful statuluia spus: "Bun, Guvernul poate avea abordări politice. Eu, în ceea cepriveşte stabilizarea macroeconomică a României, consolidarea ei şicrearea premiselor de reluare a creşterii nu am niciun fel deabordare politică, ci tehnică. Am învăţat să nu mai cred înpoliticieni. Vă şochează că vă spun asta? Pentru că, ţineţi cont căpremierul vorbeşte exprimând poziţia nu numai a lui ci a uneicoaliţii. Coaliţia trebuie să ştie că, cel puţin din punctul devedere al preşedintelui, este o eroare.

Totodată, şeful statului a spus căCAS nu poate scădea atât timp cât munca la negru este la un nivelridicat în economie. "Domnii din economie trebuie să înţeleagă cănu vor avea CAS scăzut atât timp cât munca la negru din economieeste ridicată. Deci trebuie să înţeleagă în mod categoric lucrulacesta. (...) Când îşi vor plăti obligaţiile faţă de Fondul depensii, atunci se va reduce CAS-ul", a explicatpreşedintele.

FMI şi Guvernul au convenit cătrebuie analizate mai multe date fiscale înainte de o decizieprivind scăderea contribuţiilor sociale, a declarat luni şefulmisiunii FMI, Jeffrey Franks, care a adăugat că de performanţafiscală depinde şi creşterea salarială în sectorul bugetar în2012.

"Am agreat cu Guvernul că estenevoie să vedem mai multe date privind situaţia fiscală, care sădemonstreze că este loc pentru reduceri ale contribuţiilor sociale.Cheia este să te asiguri că ai suficienţi bani atât pentru 2011,cât şi pentru 2012, ca să poţi reduce contribuţiile sociale sau săiei altfel de măsuri", a spus Franks într-o conferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO