Băsescu: I-am spus premierului că nu va fi posibilă scăderea CAS

Autor: Miruna Badea 10.05.2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că nu va fi posibilă scăderea CAS şi că i-a spus acest lucru premierului "de mai bine de o lună şi jumătate", el adăugând, în acest context, că "Guvernul poate avea abordări politice".

"Eu vă spun, categoric, ca om care, după ce a văzut ce s-a întâmplat în guvernarea domnului Tăriceanu, se uită foarte atent, deşi nu e treaba mea, la ce se întâmplă cu bugetul. Eu vă spun că nu se poate (reduce CAS, n.red)", a spus preşedintele, întrebat în legătură cu declaraţia lui Jeffrey Franks referitoare la imposibilitatea reducerii CAS.

Întrebat în legătură cu faptul că premierul a anunţat de mai multe ori scăderea CAS , şeful statului a spus: "Bun, Guvernul poate avea abordări politice. Eu, în ceea ce priveşte stabilizarea macroeconomică a României, consolidarea ei şi crearea premiselor de reluare a creşterii nu am niciun fel de abordare politică, ci tehnică. Am învăţat să nu mai cred în politicieni. Vă şochează că vă spun asta? Pentru că, ţineţi cont că premierul vorbeşte exprimând poziţia nu numai a lui ci a unei coaliţii. Coaliţia trebuie să ştie că, cel puţin din punctul de vedere al preşedintelui, este o eroare.

Totodată, şeful statului a spus că CAS nu poate scădea atât timp cât munca la negru este la un nivel ridicat în economie. "Domnii din economie trebuie să înţeleagă că nu vor avea CAS scăzut atât timp cât munca la negru din economie este ridicată. Deci trebuie să înţeleagă în mod categoric lucrul acesta. (...) Când îşi vor plăti obligaţiile faţă de Fondul de pensii, atunci se va reduce CAS-ul", a explicat preşedintele.

FMI şi Guvernul au convenit că trebuie analizate mai multe date fiscale înainte de o decizie privind scăderea contribuţiilor sociale, a declarat luni şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, care a adăugat că de performanţa fiscală depinde şi creşterea salarială în sectorul bugetar în 2012.

"Am agreat cu Guvernul că este nevoie să vedem mai multe date privind situaţia fiscală, care să demonstreze că este loc pentru reduceri ale contribuţiilor sociale. Cheia este să te asiguri că ai suficienţi bani atât pentru 2011, cât şi pentru 2012, ca să poţi reduce contribuţiile sociale sau să iei altfel de măsuri", a spus Franks într-o conferinţă de presă.