Politică

Basescu cheama partidele parlamentare la Cotroceni

03.10.2005, 19:27 8

Presedintele Traian Basescu reia maine runda de consultari cu partidele parlamentare intr-un climat foarte tensionat care dezbina puterea si opozitia.

Principalul partid de opozitie, PSD, ar putea decide astazi sa nu dea curs invitatiei presedintelui datorita ultimelor atacuri ale sefului statului la adresa social-democratilor. Atitudinea liderilor social-democrati vine dupa ce presedintele a declarat ca PSD "duce o campanie teribila" in scopul impiedicarii integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a replicat ca acuzele lui Basescu sunt menite sa mascheze "propriul esec si al coalitiei pe care o conduce in privinta integrarii".

Ieri, deputatul PSD Adrian Severin si euroobservator din partea acestui partid a tratat subiectul intr-o dimensiune noua. El a spus ca grupul socialist de la Parlamentul European va lua in considerare schimbarea pozitiei sale fata de integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, daca "persecutiile" la adresa social-democratilor romani venite din partea puterii, vor continua.

"E foarte limpede ca daca aceasta politica de hartuire a social-democratilor romani va continua, indiferent ce am spune sau nu am spune noi, social-democratii romani, grupul socialist la Parlamentul European va lua in consideratie schimbarea pozitiei sale fata de intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007", a declarat Severin.

In legatura cu invitatia presedintelui, cel de al doilea partid de opozitie, PRM, a anuntat deja ca nu-i va da curs.

Consultarile, asa cum sunt ele vazute de seful statului, se vor axa pe tema reformei constitutionale propusa de seful statului si a prioritatilor legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

De asemenea, se va incerca si gasirea unei solutii pentru actualul blocaj legislativ cauzat de disputa dintre putere si opozitie privitoare la modificarea regulamentului celor doua Camere si schimbarea presedintilor acestora.

Basescu s-a intalnit, in urma cu o saptamana, doar cu liderii PNL, iar restul consultarilor le-a suspendat, ca urmare a situatiei create in tara din cauza inundatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO