Politică

Ardelenii castiga alegerile in Partidul Democrat

11.07.2005, 19:55 6

"Fara jocuri la alegerea vicepresedintilor!" Acesta a fost mesajul transmis, sambata, celor peste 800 de delegati din Consiliul National de Conducere al PD de liderul PD Vasile Blaga, ministrul de Interne. Avertismentul sau a fost tardiv, intrucat functiile de vicepresedinte si secretari executivi fusesera transate in culise cu o noapte inainte.

Blaga, ales sambata in functia de secretar general cu doar 31 de voturi impotriva, a acuzat dupa vot negocierile duse de catre organizatiile ardelene, care isi revendica in PD succesul de la scrutinul electoral din toamna lui 2004 si care au dus la o impartire geografica disproportionata a celor zece vicepresedinti.

Din aceste functii, sase revin Ardealului si Banatului, prin Sorin Frunzaverde (Caras), Petru Filip (Bihor), Mircea Hava (Alba), Ioan Oltean (Bistrita), Gheorghe Barbu (Hunedoara) si George Scripcaru (Brasov) si patru Munteniei, prin trei bucuresteni, Liviu Negoita, Anca Boagiu, Romeo Raicu si buzoianul Cezar Preda. Moldova si Dobrogea mai au sanse de reprezentare in Biroul Permanent Central al PD doar la nivelul secretarilor executivi. Varianta reprezentarii regionale fusese propusa de presedintele PD Emil Boc, presedintele executiv Adriean Vi-deanu si de viitorul secretar general Vasile Blaga tuturor candidatilor la functia de vicepresedinte.

"Ne-au chemat intr-o seara la partid si ne-au spus ca trebuie sa fie intr-adevar reprezentare ardeleana, pentru ca ei au castigat mult la alegeri, dar trebuie sa existe vicepresedinti si pentru Moldova, Muntenia si Oltenia. Noi toti candidatii am fost de acord cu formula asta", a declarat, pentru ZF, unul dintre vicepresedintii alesi. Insa nu toti candidatii au agreat formula trioului Boc, Videanu, Blaga si, vineri seara, "ardelenii", in frunte cu Sorin Frunzaverde, au venit cu o noua propunere: largirea BPN-ului cu inca doua functii de vicepresedinte. Cum aceasta varianta nu a fost acceptata, intelegerea pentru care se batuse oficial palma intre conducere si candidati, si care il includea si pe senatorul Radu Berceanu, a cazut.

"Ma asteptam la acest rezultat inca de azi-noapte pentru ca am primit cateva telefoane si am aflat ca au avut loc cateva intalniri in care s-au facut evaluari", a acuzat Berceanu, dupa ce a aflat ca nu mai face parte din conducerea PD.

"Varianta mai linistita" a fost optiunea unora dintre colegii mei nu a liderilor partidului, care au gasit "sustinerea si modalitatea" prin care sa faca o formula a echipei de conducere din care sa fiu exclus, a mai spus senatorul. "S-a mers in general pe ideea celor din Transilvania, care au lansat un curent cum ca daca noi am castigat, noi trebuie sa fim la conducere", a precizat senatorul.

Si cealalta tabara a suferit "pierderi". Deputatul Mihai Stanisoara, de la Mehedinti, a pierdut la doua voturi functia de vicepresedinte, in favoarea lui George Scripcaru, de la Brasov. Cererea sa de contestatie nu a fost acceptata de Vasile Blaga, care a intervenit in conflictul celor doi com-petitori. Stanisoara a fost ales totusi in functia de secretar executiv, impreuna cu Silvian Ionescu (Bucuresti), Roberta Anastase (Prahova) si Stelian Dutu (Constanta).

Urmatorii 9 pe lista secretarilor executivi urmeaza sa fie desemnati la o noua sedinta a CNC, intrucat votul de sambata s-a prelungit pana noaptea, iar majoritatea delegatilor au plecat acasa. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO