Politică

Alianta PNL-PD, prea mica pentru a initia o motiune de cenzura

24.02.2004, 00:00 14



Alianta PNL-PD a raspuns ieri atacului de o duritate rara venit din partea puterii si a anuntat ca va incepe demersurile pentru initierea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Nastase, ce are ca scop demiterea actualului guvern pe care pe care liberalii si democratii il considera responsabil de periclitarea sanselor de aderare ale Romaniei.



Liderii Aliantei risca in privinta capitalului de imagine si cer sprijin politic PRM, insa partidul condus de Corneliu Vadim Tudor refuza sa semneze motiunea de cenzura a celor doua formatiuni, punand Alianta intr-o situatie politica cel putin stanjenitoare. In plus, PRM a depus ieri propria motiune simpla privind adoptiile internationale.



Liderii Aliantei au explicat ca au recurs la motiunea de cenzura, dupa ce in ultimele saptamani au cerut in repetate randuri demisia Guvernului, intrucat este singura modalitate de demitere a Cabinetului Nastase. Potrivit presedintelui PD, Emil Boc, cele doua partide de opozitie spera ca astfel sa fie instalat un alt guvern, capabil sa sustina interesul national si sa aiba credibilitate in fata Parlamentului European. Incercarea temerara a Aliantei este argumentata. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu, a reluat ieri toate punctele vulnerabile semnalate de altfel si de parlamentarii europeni: coruptia, lipsa reformei in justitie, nerespectarea principiilor statului de drept, incalcarea moratoriului privind adoptiile internationale.



Liderii Aliantei admit, desi nu in mod explicit, ca votarea unei motiuni de cenzura, in conditiile in care PSD detine controlul majoritatii parlamentare, este practic imposibila. Insa, castigul initierii unei motiuni de cenzura este, potrivit purtatorului de cuvant al Aliantei, acela ca primul-ministru va veni in Parlament sa explice cum s-a ajuns in situatia ca Romania sa riste integrarea in UE in 2007 si incheierea negocierilor in aceasta toamna. "Chemam Guvernul sa explice in Parlament care este planul de masuri in aceste conditii. Sa vedem ce are de gand puterea dincolo de a minimaliza avertismentele de la Bruxelles si de a ataca opozitia", a argumentat Calin Popescu-Tariceanu.





Alianta, refuzata de PRM



Dupa ce de-a lungul acestei legislaturi PNL si PD au refuzat constant sa colaboreze cu PRM, ieri, liderii Aliantei au cerut explicit acestui partid sa semneze motiunea de cenzura. De altfel, Alianta PNL-PD va incepe astazi consultari nu numai cu parlamentarii PRM, ci si cu cei ai UDMR, PUR, cei ai minoritatilor nationale in incercarea de a-i convinge sa sustina motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Nastase. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu, spunea chiar ca reprezentantii Aliantei vor discuta inclusiv cu parlamentarii PSD sperand sa-i convinga astfel sa semneze sau chiar sa voteze impotriva propriului Guvern. Fara sprijinul altor formatiuni, demersul Aliantei nu poate fi nici macar inceput avand in vedere ca PNL si PD au impreuna 74 de parlamentari iar pentru initierea unei motiuni de cenzura este nevoie de semnatura a cel putin 121 de senatori si deputati. Adoptarea motiunii este un deziderat si mai indepartat avand in vedere ca este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor, majoritate pe care o detine acum PSD.



Sansele Aliantei de a gasi sustinatori in afara celor doua partide sunt foarte mici. UDMR nu poate sustine o motiune de cenzura impotriva Guvernului, fapt stabilit in protocolul de colaborare dintre Uniune si PSD, parlamentarii minoritatilor nationale voteaza constant alaturi de putere iar cei ai PUR, pot fi numarati pe degetele unei singure maini si sustinerea lor nu ar conta.



PRM, curtat acum de Alianta, refuza sa semneze motiunea de cenzura, platind astfel polite PNL si PD. Augustin Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM si vicepresedinte al acestui partid, a amintit ca PRM a cerut recent PNL si PD sa sustina o motiune de cenzura insa partidele Aliantei au "sovait". Bolcas a sugerat ca liberalii si democratii si-au asumat maternitatea demersului pe care PRM a dorit sa-l initieze recent si a facut apel la "moralitate in politica". "Nu se dovedeste a fi o opozitie democratica ci de paie, care au o unica intrebuintare" a spus Bolcas. Delimitandu-se de demersul Aliantei PNL-PD, PRM a depus ieri o motiune simpla privind adoptiile internationale, scanteia de la care a pornit euroscandalul. Motiunea simpla nu are efectul uneia de cenzura - demiterea Guvernului - ci doar poate sa atraga atentia asupra unei situatii.



Fara sustinerea PRM, Alianta PNL-PD va fi in imposibilitatea de a initia o motiune de cenzura. Refuzata de PRM, Alianta este pusa intr-o situatie deloc confortabila. De altfel acest refuz putea fi usor anticipat si situatia stanjenitoare ar fi putut fi evitata. De aceea este greu de explicat gestul Aliantei de a recurge la sprijinul unui partid pe care l-a evitat si de care a incercat in toti acesti ani sa se delimiteze.



Ce va face in aceasta situatie? "Alianta va mentine toate tunurile asupra Guvernului si vom cere responsabilizarea actualului Cabinet fata de periclitarea sanselor aderarii", a spus Emil Boc, presedintele executiv al PD.



Alianta PNL-PD a replicat atacului de o vehementa fara precedent lansat la sfarsitul saptamanii de PSD si Guvern ( care a numit opozitia axa raului), facand totodata apel la un discurs politic decent. Calin Popescu-Tariceanu a condamnat "reactia deplasata" si "derapajele verbale" ale puterii aratand ca singurul efect este crearea unei "imagini deplorabile" despre liderii politici. Liderul Aliantei pune limbajul dur al PSD si al Guvernului pe seama intentiei Puterii de a deturna interesul de la raportul foarte critic votat la sfarsitul saptamanii in Comisia de politica externa si drepturile omului a Parlamentului European.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO