Politică

Afacerea Busteni, a doua acuzatie de coruptie in curtea lui Mihailescu

16.10.2003, 00:00 87

Istoria "Afacerii de la Busteni" a inceput in 2001, cand potrivit omului de afaceri Octavian Ionescu, acesta a vrut sa investeasca intr-un mare proiect turistic in zona Busteni.
Programul de investitii presupunea asocierea in participatiune dintre autoritatile locale si o serie de firme elvetiene, finantarea provenind din fondurile partenerilor straini, din fonduri ale Uniunii Europene si dintr-un credit garantat de Guvernul Romaniei. Acest proiect de investitii este publicat si pe site-ul Guvernului.
Doi ani mai tarziu,  in jurul Afacerii Busteni a izbucnit un adevarat scandal, la un an dupa ce un alt consilier al ministrului Serban Mihailescu - Fanel Pavalache - a fost acuzat ca a cerut mita patru milioane de dolari pentru a influenta o decizie in instanta legata de dizolvarea Bancii Internationale a Religiilor. Cazul Pavalache este in instanta.
Afacerea de la Busteni a fost declansata de autodenuntul omului de afaceri Octavian Ionescu, fost fotbalist la Sportul Studentesc. In primavara acestui an, Octavian Ionescu a sustinut ca a formulat un denunt impotriva consilierului Virgil Teodorescu, a presedintelui Consiliului Judetean Prahova, a primarului si viceprimarului orasului Busteni si a altor functionari din administratia publica centrala si locala. Denuntul viza doua milioane de dolari, suma care ar fi fost ceruta de functionari pentru a facilita realizarea acestui proiect. 
Omul de afaceri a sustinut ca a discutat cu ministrul Serban Mihailescu si, el personal i l-ar fi prezentat pe Teodorescu. Mai mult, Ionescu sustine ca i-ar fi facut cadou lui Serbanescu un ceas elvetian in valoare de 2.200 de dolari. Parchetul National Anticoruptie a anuntat ca a inceput sa verifice temeinicia autodenuntului omului de afaceri.



Afacerea este pe masa Comisiei Europene
Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) - care ancheteaza daca au fost corect gestionati banii comunitari - a fost informat despre scandalul legat de proiectele de investitii din zona Busteni de catre Corpul de Control al Guvernului roman. Partea romana a pus la dispozitia expertilor de la Bruxelles toate informatiile pe care le are in legatura cu acest caz. Purtatorul de cuvint al OLAF, Alessandro Buttice, a declarat, ieri, postului de radio Delta RFI, preluat de Mediafax, ca, daca se va constata ca acuzatiile de frauda privind investitiile din zona Busteni sint adevarate, Oficiul  va actiona "pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin toate masurile si instrumentele adecvate".
"Pentru a lua o decizie, este nevoie ca mai iniii sa intelegem foarte bine despre ce este vorba in acest caz. Deocamdata sintem doar in stadiul in care primim informatii de la Guvernul roman. Departamentul de control al guvernului de la Bucuresti a contactat OLAF si pot spune ca pina acum am avut relatii foarte bune cu anchetatorii romani care se ocupa de acuzatiile de fraudare a fondurilor europene. In acest moment primim de la corpul de control guvernamental informatiile pe care si aceasta institutie a reusit sa le obtina, la rindul ei", a afirmat Alessandro Buttice. Deocamdata, nu s-a pus problema trimiterii unor experti OLAF in Romania, intrucat, potrivit purtatorului de cuvant al OLAF, institutia colaboreaza bine cu anchetatorii romani.



Nastase il cauta pe Teodorescu
Virgil Teodorescu, consilierul ministrului Serban Mihailescu nu a putut fi gasit nici macar de primul ministru. Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca a incercat sa afle, in cursul zilei de marti, mai multe detalii despre consilierul guvernamental - pe care nu-l cunoaste - insa, fara succes. "Am inteles ca nu a fost de gasit. Astept sa vedem despre ce e vorba, care sunt reactiile sale, in cazul in care considera ca aceste acuzatii sunt neantemeiate si daca va face el insusi o actiune impotriva celui care a facut aceste afirmatii sau daca isi va asuma responsabilitatea pentru actiunile respective", a spus premierul, conform Mediafax. Intrebat daca a discutat cu ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu despre acest caz si despre consilierul Virgil Teodorescu, Nastase a precizat ca intentioneaza sa aiba aceasta discutie in perioada imediat urmatoare. Premierul a mai spus ca nu doreste sa se pronunte in acest caz inainte la lucrurile "sa fie atent analizate". Insa, el a aratat ca situatiile de coruptie semnalate in presa, legate de proiectul de infrastructura de la Busteni, sunt "preocupante", iar, in cazul in care se dovedesc adevarate, pot reprezenta "un semnal de alarma". Primul ministru a afirmat ca Virgil Teodorescu nu este consilierul ministrului Serban Mihailescu, ci "unul dintre functionarii publici cu rang de consilier".



Ionescu i-a spus altceva lui Iliescu
Presedintele Iliescu a declarat ieri ca Afacerea de la Busteni trebuie cercetata "cu atentie" si vinovati sunt nu numai cei care iau mita ci si cei care dau. Purtatorul de cuvant al presedintelui, consilierul Corina Cretu, a spus ca Octavian Ionescu s-a intilnit cu presedintele Ion Iliescu la mijlocul lui 2002, insa omul de afaceri nu i-a spus sefului statului ceea ce relateaza in prezent, ci s-a plins numai de "blocaje si aminari" in demararea proiectului "Omu".
Ea a adaugat ca nu era datoria sefului statului sa urmareasca acest proiect si ca presedintele nu stie ce s-a intimplat mai departe. Cretu a precizat ca intilnirea presedintelui Iliescu cu grupul de oameni de afaceri elvetieni nu a fost secreta. "Nu este nici prima si nici ultima oara cind seful statului se intilneste cu oameni de afaceri care doresc sa investeasca in Romania", a declarat purtatorul de cuvint al presedintelui. Corina Cretu a spus ca nu stie daca Ion Iliescu a discutat cu presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, despre acest proiect. "Este cunoscut faptul ca in general domnul presedinte nu intervine", a adaugat Cretu.
Purtatorul de cuvint al sefului statului a mai spus ca nu stie pe ce filiera, adica prin intermediul carui consilier de la Presedintie, au venit Octavian Ionescu si ceilalti oameni de afaceri la Cotroceni. Ea a precizat ca a inteles ca acestia au adresat o scrisoare Protocolului prezidential.   Corina Cretu nu a putut sa precizeze daca PNA l-a informat pe presedinte Iliescu in privinta acestui caz, avind in vedere ca autodenuntul lui Octavian Ionescu a avut loc in primavara anului 2003.



Mircea Cosma amenita
Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a afirmat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca declansarea scandalului "Busteni" nu este intimplatoare, mai ales in contextul recentelor acuzatii la adresa ministrului Puwak si al vizitei premierului Adrian Nastase la Bruxelles.
Cosma a afirmat ca, prin acuzatiile "grave" privind deturnarea de fonduri Phare, Octavian Ionescu aduce atingere sigurantei statului. El a adaugat ca a schimbarea locatiei proiectului sustinut din fonduri Phare a fost avizata de Comisia Europena.
In ceea ce priveste garantiile de stat, Cosma spune ca a facut o solicitare ministrului Finantelor Publice, dar Mihai Tanasescu nu a putut sa sustina proiectul intrucit plafonul de garantii guvernamentale era limitat prin acordul cu Fondul Monetar International. Presedintele CJP regreta, insa, ca i-a scris lui Octavian Ionescu, in Elvetia, anuntind-ul ca este posibil sa obtina aceste garantii. Cosma spune ca "nu intelege cum un putoi de fotbalist (Ionescu - nr.), cu 100 de dolari in buzunar, a primit atentie de la mai multi ministri, de la Adrian Nastase si de la presedintele Iliescu".
Presedintele Consiliului Judetean Prahoca crede ca proiectul de la Busteni "se va face, cu siguranta, pentru ca a fost suficient mediatizat. Avem prea multe semnale si din tara si din strainatate. Dupa ce se termina procesele cu firmele lui Ionescu, Consiliul Local din Busteni va putea participa cu acele terenuri la o alta societate. Nu stiu daca este nevoie de garantii". Totodata, Cosma sutine ca dupa declansarea scandalului a purtat o discutie cu ministrul Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, care l-a rugat sa-i trimita dosarul cu proiectele si toate documentele. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO