Politică

Adoptarea bugetului a surprins si puterea

01.12.2005, 19:35 9

Opozitia ridica semne de intrebare asupra modului in care a fost adoptat bugetul de stat in Parlament,

in absenta parlamentarilor PSD si PRM.

Presedintele Camerei DeputaTilor, Adrian Nastase (PSD), a criticat, ieri, adoptarea legii bugetului intr-o sedinta foarte rapida a Parlamentului si a sustinut ca acest lucru se repercuteaza asupra credibilitatii Parlamentului.

"Nu cred ca o astfel de formula ajuta in ceea ce priveste parlamentarismul din Romania si credibilitatea Parlamentului", a afirmat Nastase. El a precizat, totodata, ca proiectul de buget pentru 2006 reprezinta "aproape o ordonanta de urgenta a Guvernului", din cauza faptului ca nu a fost dezbatut in Parlament. El a afirmat ca s-a creat o presiune publica in privinta bugetului, deoarece exista riscul ca pana la sfarsitul anului cele aproximativ o mie de amendamente sa nu fie examinate si sa nu se poata lua o decizie in timp util.

Puterea a reusit sa adopte bugetul de stat pe 2006, fara amendamente, in absenta parlamentarilor opozitiei, care s-au retras de la dezbateri.

Adoptarea in numai doua ore a legii bugetului, dupa ce mai bine de doua saptamani dezbaterile au fost tergiversate din cauza absenteismului parla-mentarilor puterii, i-a luat prin surprindere chiar si pe unii senatori si deputati ai coalitiei.

Ieri, varianta unei negocieri secrete intre putere si opozitie nu era exclusa printre parlamentari ai PNL. Acestia suspectau o intelegere intre premierul Calin Popescu-Tariceanu si PSD, in ciuda faptului ca seful Executivului negase cu vehementa ipoteza negocierii.

Legea privind bugetul de stat pe 2006 va merge la promulgare, la Palatul Cotroceni, unde va fi supus unui filtru final de catre presedintele Traian Basescu. El a amenintat in urma cu mai bine de o luna de zile ca nu va promulga acest proiect de lege daca proiectia bugetara pe 2006 nu va respecta promisiunile din campanie ale Aliantei D.A.

Infrastructura, educatia, sanatatea si agricultura sunt prioritatile stabilite de liderii Aliantei D.A. in proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2006.

Dupa demisia ministrului invatamantului Mircea Miclea si negocierile cu sindicatele de invatamant, bugetul Ministerului Educatiei a fost suplimentat cu 1,1 miliarde de euro pentru investitii, astfel incat sa fie atins echivalentul a 5% din PIB pentru acest minister, iar salariile tuturor angajatilor din invatamant au fost majorate. Aceste modificari nu au fost insa incluse in legea bugetului la dezbaterile din parlament, intrucat toata proiectia ar fi fost data peste cap, urmand ca majorari sa fie acordate la anul prin rectificari bugetare. Conform indicilor bugetari pentru anul viitor, produsul intern brut al Romaniei se va ridica la 316 miliarde RON. Ponderea bugetului in PIB va fi de 31,3%, in timp ce totalul veniturilor va fi de 100.836,9 mld. RON, iar totalul cheltuielilor de 102.448,9 mld. RON. Deficitul bugetar prognozat este de 0,5%, iar cresterea economica va fi de 6% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO